GayLine.lt redaktorius Martynas Norbutas: „Apie mus kalbama be mūsų“

„Jei visi tylės – niekas nesikeis“, – įsitikinęs lietuviško LGBTQ+ naujienų portalo GayLine.lt redaktorius Martynas Norbutas.

Asmeninio archyvo nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

GayLine.lt – seniausias LGBTQ+ naujienų portalas šalyje, veiklą pradėjęs 1995 metais. Per laikotarpį iki dabar portalas išsivystė į naujienų šaltinį, teikiantį informaciją apie LGBTQ+ bendruomenės aktualijas, politines naujienas ir asmeninių santykių patyrimus.

M. Norbutas interviu jarmo.net pasakoja, kad jo darbas GayLine.lt prasidėjo 2020 metų pabaigoje, kai jis nusprendė perimti tinklalapį, tuo metu nutraukusį aktyvią veiklą – pašnekovas įsitikinęs, kad negalima leisti prarasti vertingos informacijos, sukauptos per daugelį metų.

M. Norbutui pavyko sukurti naują dizainą ir paversti portalą saugesnį bei modernesnį. GayLine.lt taip pat tapo aktyvesnis socialiniuose tinkluose ir pasiekia tūkstančius skaitytojų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Portalo turinio kūrime pagrindinis dėmesys skiriamas pagarbai ir kiekvieno žmogaus unikalumui. M. Norbutas pabrėžia, kad svarbu skleisti žinias apie asmenis, kurie skatina neapykantą ir kursto nesantaiką, tačiau dar svarbiau šviesti visuomenę apie tas asmenybes, kurios pasisako už lygybę. 

Jarmo.net pašnekovas taip pat kviečia diskutuoti apie LGBTQ+ teisių padėtį Lietuvoje. Jis teigia, kad LGBTQ+ bendruomenės matomumas didėja, tačiau visuomenė išlieka susiskaldžiusi. 

M. Norbutas teigia, kad svarbu, jog bendruomenę palaiko lyderiai, siekiantys pokyčių visuomenėje.

Jis aptarė ir portalo GayLine.lt nušviestus svarbiausius įvykius, tendencijas bei temas, pritraukusias daugiausia skaitytojų. 

Asmeninio archyvo nuotr.

– GayLine.lt yra seniausias LGBTQ+ naujienų portalas Lietuvoje. Kokius išskirtumėte didžiausius pasiekimus per visą portalo egzistavimo laikotarpį?jarmo.net pasiteiravo M. Norbuto.

– Nuo veiklos pradžios 1996 metais portalas atliko skirtingas funkcijas. Jos priklausė nuo to meto realybės. Kažkada trūko erdvės pažintims, todėl čia buvo galima jas surasti. Taip pat reikėjo saugesnės vietos diskusijoms – taigi buvo blogas, kuriame žmonės diskutavo skirtingomis temomis. Šiuo metu, kai gausu pažinčių programėlių, o diskusijos vyksta socialiniuose tinkluose, GayLine.LT tapo naujienų portalu.

Didžiausi pasiekimai – tai galimybė suteikti erdvę LGBTQ+ žmonėms pažinti vienas kitą ir surasti reikiamą informaciją – tiek apie save, tiek patarimus, kaip išvengti klaidų, net ir intymių santykių metu, tiek žinių apie politines aktualijas. Mano nuomone, didžiausias pasiekimas, kad GayLine.LT išliko nepriklausomai nuo socialinių, politinių ar kitų permainų ir pritraukia tūkstančius skaitytojų.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Nuo kada jūs pradėjote redaktoriauti GayLine.lt? Kaip sutikote imtis tokio atsakingo darbo?

– Daugelį metų buvau ištikimas GayLine.LT skaitytojas. 2020 m. pabaigoje pamačiau žinutę, kad portalas nutraukia aktyvią veiklą ir nusprendžiau nedelsdamas susisiekti su tuometiniu redaktoriumi. Buvau įsitikinęs, kad negalima prarasti to įdirbio, kuris tiek metų buvo kruopščiai atliekamas. Iki šiol esu dėkingas Antanui, kad manim patikėjo ir leido tęsti GayLine.LT veiklą.

Nuo to laiko portalas gerokai pasikeitė. Sukurtas naujas dizainas, kuris leido atitikti šių laikų interneto svetainių saugumo reikalavimus. Pradėta skelbti daugiau originalių straipsnių, interviu, tapome aktyvesni socialiniuose tinkluose. Vien pernai portalo straipsniai perskaityti daugiau nei 325 tūkstančių kartų.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Kokie yra pagrindiniai principai ir vertybės, kuriomis vadovaujamasi kuriant turinį GayLine.lt portale?

– Pagarba, pagarba, pagarba. Tai yra visko pagrindas. Žmonės yra skirtingi. Visi mes nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės esame šio pasaulio dalis ir darome jį gražesnį, įvairesnį. 

Todėl labai svarbu tai švęsti ir skatinti pasididžiavimą savimi, kiekvieno žmogaus unikalia tapatybe.

Mes stengiamės ginti kiekvieno prigimtinę teisę būti tokiu, kokiu jis/ji/jie yra. Norime informuoti apie tuos, kurie stengiasi kurstyti neapykantą, kuria mitus ir imasi žygių, kurie tik didina atskirtį. Taip pat norime pristatyti visuomenei tuos žmonės, kurie imasi priešingų veiklų. Neretai net nepriklausydami LGBTQ+ bendruomenei, jie rodo lyderystę, kuri teikia vilties.

– Kaip manote, ar kitos žiniasklaidos priemonės (ypatingai didžiosios) tinkamai reprezentuoja LGBTQ+ bendruomenę?

– Turime didelių problemų šioje srityje. Net jei yra rašoma apie LGBTQ+ asmenis, didžiosios redakcijos neretai net nesivargina sužinoti, ką konkrečiu klausimu mano šios bendruomenės atstovai. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Taigi, apie mus kalbama be mūsų. Arba komentatoriais tampa du trys žmonės, kurie yra cituojami visur. Net nepagalvojama, kad kaip ir heteroseksualioje bendruomenėje, taip ir mūsiškėje, yra įvairių nuomonių, skirtingų pasiūlymų ir interesų. 

Konkretus pavyzdys – kaip GayLine.LT redaktorius esu tik vieną kartą sulaukęs skambučio iš žurnalisto prašant atsakyti į kelis klausimus, nors kasdien dirbu su naujienomis ir šaltiniais, kurie tiesiogiai susiję su šiomis temomis.

– Kaip keičiasi LGBTQ+ teisių padėtis Lietuvoje nuo to laiko, kai pradėjote redaktoriauti GayLine.lt portalui? Ar išskirtumėte kokius nors ryškesnius pokyčius?

– Turime daugiau matomumo, bet ir labiau susipriešinusią visuomenę, nes tas matomumas neretai pasiektas politinio šou, garsių lozungų pagalba. Norint pagarbos vienas kitam – reikia norėti paaiškinti savo veiklos motyvus. To iki šiol labai trūksta.

Pastaraisiais metais mes matėme ir daugiau heteroseksualių žmonių, kurie atvirai stojo ginti mūsų bendruomenės lygiateisiškumo siekių. Ir tai didžiulis proveržis, nes be visos visuomenės atstovų – neįmanoma pasiekti tvarių pokyčių. Rasa Račienė, Dovilė Filmanavičiūtė ar Andrius Tumėnas – vaikinas užsidėjęs vaivorykštės spalvų kaukę atsiimant apdovanojimą iš G. Nausėdos – tai tik keli pastarųjų metų herojai.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Kokie įvykiai ar tendencijos buvo labiausiai pabrėžiami ar aptariami portale GayLine.lt per pastaruosius metus? Kokiomis temomis žmonės labiausiai domisi?

– Nemanau, kad GayLine.LT šioje srityje kažkuo skiriasi nuo pagrindinių naujienų portalų. Temos apie seksą ir visus kitus panašius reikalus yra populiariausi. Žmonėms reikia pozityvių dalykų – jie nori matyti kažką, kas įkvepia, suteikia vilties, inicijuoja pokyčius.

Nepaisant to, kad puikiai žinau, kokios temos sulaukia daugiau skaitytojų, tai nereiškia, kad tik jas ir skelbiame. Priešingai, portalo misija yra aprėpti daugiau temų ir informuoti apie tai, ko galbūt nežinome. Puikus pavyzdys – temos apie trans žmones. Jomis susidomėjimas menkas, bet tai nereiškia, kad trans žmonės turi būti pamiršti – priešingai, stengiamės kuo daugiau apie tai rašyti. Mes aiškiai suprantame, kad teisės negali būti dalomos – tam duosim, o kitam ne. Todėl ir LGBTQ+ bendruomenės viduje būtinas vienas kito palaikymas.

– Kaip manote, kodėl yra reikalinga LGBTQ+ žurnalistika Lietuvoje?

– Šiandien ji būtina. Juo labiau, kad pagrindiniai naujienų portalai dar vis nereprezentuoja šios bendruomenės matymo. Jei tai pasikeistų ateityje – gali būti, kad tokie portalai kaip GayLine.LT ir vėl turėtų transformuotis į kažką kitą, ko tuo metu bendruomenei reikėtų labiausiai.

– Ar yra kokios nors publikacijos, kurios jums yra artimiausios, labiausiai įsiminusios? Kodėl?

– Interviu su konkrečiais žmonėmis padaro didžiausią poveikį. Kai tu atrandi kitą žmogų, supranti jo mąstymo būdą – tai yra mažas stebuklas. Niekas negali labiau džiuginti nei tas pažinimo jausmas – kito žmogaus pažinimo. Puikus pavyzdys – interviu su Matu Miliausku, kuris pirmą kartą Lietuvoje rengė metalo muzikos koncertus. Iki šiol didžiuojuosi jo drąsa ir pasiryžimu keisti padėtį ten, kur atrodo, jog tai sunkiausia padaryti.

– Portale GayLine.lt nemažai tekstų, kuriuose atvirai nagrinėjamos intymios, seksualumo temos. Iš esmės seksualinis žmonių elgesys, gyvenimas Lietuvoje yra tabu, ar vis dėlto žmonės ėmė atviriau kalbėti šia tema?

– Seksas yra tokia pat veikla kaip valgis, mankšta ar prausimasis po dušu. Tai visuomenė suteikia seksui, tam tikroms mūsų kūno vietoms kažkokias papildomas reikšmes. Ir tokio suvokimo ugdymas lemia nemažai problemų ateityje. 

Paprastas pavyzdys – kodėl vyras gali eiti gatve be marškinėlių, o moteris ne? Mažai kas pagalvoja, kad tai mes, žmonės, sugalvojome, kad moters krūtys yra kažkokios kitokios nei vyro – ir dėl to moterims taikome apribojimus. Bet tai tik mūsų pačių sukurtas konstruktas. O po to tampame patys jo vergai.

Iki šiol nemokam paprastai, be jokio paslapties šydo kalbėtis apie seksą kaip natūralų dalyką. 

Kuo skiriasi valgymas nuo sekso? Tai toks pat poreikių patenkinimas ir tiek. Kad tai taptų malonumu, būtina žinoti pagrindines taisykles, net klaidas, kad jų nekartotum. 

Būtent tai ir stengiamės pasiekti – suteikti žinių, kurios galėtų padėti realiame gyvenime, nes atrodo, kad nei tėvai, nei mokykla to daryti nenori.

Man asmeniškai iki šiol nėra suprantama, kodėl sekso pažinimas turi būti kiekvieno asmens reikalas. Neva, na pabandys ir išmoks. Bet kodėl žmonės turi patirti skausmą, kodėl jiems turi kažkas būti nemalonu, kad atrastų, kaip kas veikia ir ką reikia daryti? Toks savotiškas mazochizmas. 

GayLine.LT vienareikšmiškai tam nepritaria, todėl ir rašome šiomis temomis. 

Jei visi tylės – niekas nesikeis.

– Pabaigai – ar LGBTQ+ naujienų portalas „Jarmo“ jums – konkurentas, ar labiau draugas?

– Nuoširdžiai manau, kad jei būtų vienas portalas, būtų geriau. Lietuvoje nėra daug aktyvių žmonių. Todėl bet koks išsiskaidymas, taip pat ir kuriant vis naujas nevyriausybines organizacijas, iš esmės silpnina poveikį, o ne stiprina. Lietuviams sunku bendradarbiauti – visi nori būti nepriklausomi. Bet tokia realybė. Tiesiog manau, kad keliems žmonėms dirbant kartu prie vienos naujienų svetainės būtų galima pasiekti didesnę sklaidą, padengti daugiau temų, sukurti įdomesnį turinį. Galbūt net galėčiau bent keletą dienų per savaitę turėti atostogų (juokaisi, – aut. past.) – nes dabar portalas kiekvieną dieną reikalauja bent trijų valandų darbo.

„Jarmo“ tikrai nėra konkurentas, nes nelabai matau, dėl ko turėtume varžytis. Mūsų tikslai panašūs ir tai yra svarbiausia. 

GayLine.LT nedirba siekiant kažkokių asmeninių tikslų – kasdien stengiamės dėl žmonių, savo ištikimų skaitytojų, tų, kurie pas mus randa atsakymus į svarbius klausimus. Jei jie randa juos ir kituose portaluose – puiku. Svarbiausia, kad niekas nėra paliktas nežinioje ir turi erdvę, kuri leidžia geriau pažinti tiek save, tiek aplinką.

Taip pat skaitykite: 
Naujesnė Senesni