Seimo narė Morgana Danielė sureagavo į Valdo Rakučio pasisakymus apie jaunas moteris, nenorinčias turėti vaikų

Laisvės frakcijos Seime narė Morgana Danielė sureagavo į parlamentaro, karo istoriko Valdo Rakučio pareiškimą, po kurio kritikai jam pažėrė pastabų, jog jis savo pasisakymu įžeidė jaunas moteris.

Morgana Danielė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Naujienų portalo tv3.lt laidoje „33min. su Artūru Anužiu“ konservatorius V. Rakutis kritikavo jaunas moteris, kurios nenori turėti vaikų, vadindamas tokį elgesį „išsidirbinėjimu“.

„Gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti. Trisdešimtmetės panos vaikšto: „aš nenoriu vaikų“. Va čia yra nelaimė, čia didžiausia problema, kad negimsta vaikai Lietuvoje. Pirmaeilė problema ir apie tai reikia garsiai kalbėti“, – taip pareiškė V. Rakutis ir sulaukė kritikos, jog jo požiūris – patriarchalinis ir pasenęs.

Negana to, netrukus V. Rakutis savo feisbuko paskyroje parašė: „Dabar dėl gimdymo. Vyrai gimdyti, žinia, vis dar negali, todėl lemiamas žodis šeimos planavime priklauso moteriai. Jeigu ji nepasirengusi, nenori, tai ir negimdys. Žinoma, šeima kuriama ir planuojama kartu, bet kaip ten bebūtų, būtent moteriai teks kuriam laikui iškristi iš įprasto gyvenimo būdo, prisiimti atsakomybę ne tik už save, bet ir už mažą vaikelį, kurį privalu pravesti pro vaikiškų ligų, problemų ir rūpesčių pilną kūdikystę ir vaikystę. Teks prisiimti atsakomybę dieną ir naktį, sėkmėje ir nelaimėse. Ir tai nėra lengva, yra daug nežinomųjų, atrodo vis dar ne laikas, kažkada bus geriau, trūksta to ar kito, reikia pabaigti mokslus, reikia daryti karjerą, norisi pakeliauti ir t. t.“

M. Danielė pabrėžė nepritarianti V. Rakučio teiginiams ir akcentavo, jog moterų ir vyrų atsakomybė auginant vaikus turėtų būti vienoda.

„<...> būtent moteriai teks pabūti 9 mėnesius nėščiai. Dėl šito galime tikrai sutarti. Tačiau daugiau nieko „būtent moteriai“ šioje situacijoje nėra. Visos kitos jūsų išvardintos atsakomybės – bemiegės naktys ir dienos, kūdikio priežiūra, vaiko ligos –„būtent“ teks šeimai, taigi ir vyrui, jam gal net labiau, nes jis nebuvo nėščias“, – kreipdamasi į konservatorių rašė M. Danielė.

Ji kritikavo V. Rakutį dėl pastarojo požiūrio į moteris. 

„Valdo Rakučio pasisakymas yra nekorektiškas ne dėl moterų vadinimo „panomis“, o dėl to, kad moterys yra kaltinamos egoizmu ar net neatsakingumu, sudarant įspūdį, kad trisdešimtmečiai „bernai“ sau vaikšto pasiruošę prisiimti visas jo išvardintas atsakomybes per priežiūrą kūdikystėje, ligas vaikystėje, bemieges naktis ir dienas, maldaudami, „pagimdyk man nors vieną vaikelį“, o moterys sako – ne! Taip nėra“, – dėstė Seimo narė.

Laisvės frakcijos atstovė pabrėžė, kad valstybė turėtų sudaryti sąlygas, lengvinančias asmeninių ir darbinių įsipareigojimų derinimą, taip pat skatinti abiejų tėvų tolygų įsitraukimą į vaiko auginimą. Ji išskyrė konkrečius pasiūlymus, tokius kaip psichikos sveikatos paslaugų teikimas pogimdyminiu laikotarpiu, trumpalaikės kūdikių priežiūros paslaugos ir vienodas tėvystės ir motinystės atostogų laikotarpis.

M. Danielė taip pat atkreipė dėmesį į Seimo narių balsavimus prieš projektus, tiesiogiai susijusius su gimstamumu, ribojant galimybes susilaukti vaikų to norintiems žmonėms, pavyzdžiui, vienišoms moterims ir nesusituokusioms poroms.

„Atsimenu, kokius debatus Lietuvoje sukėlė 2 mėn. neperkeliamos vaiko priežiūros atostogos, tačiau ir šiandien vyrų ir moterų galimybės auginti savo vaikus yra nelygios. Čia pavyzdys galėtų būti Islandija, kur ir mamai, ir tėčiui suteikiami 6 mėnesiai vaiko priežiūros atostogų, po lygiai prisiimant visas atsakomybes. Tokiu būdu užtikrinama, kad įsivaizdavimai, jog būtent moteriai „teks kuriam laikui iškristi iš įprasto gyvenimo būdo, prisiimti atsakomybę <...>“ lieka praeityje“, – teigė ji.

Naujesnė Senesni