„Nacionalinio susivienijimo“ šūkis prieš LGBTQ+ sulaukė A. Rudomanskio kritikos (papildyta V. Sinicos komentaru)

Nacionalinio susivienijimo taryba priėmė sprendimą dalyvauti šiais metais vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. Partijos vienas rinkiminių šūkių – „Stop LGBT propagandai“. Tokia retorika sulaukė ne tik visuomenės susidomėjimo, bet ir nevyriausybininkų kritikos. 

Artūras Rudomanskis | Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

A. Rudomanskis: partija skleidžia informaciją apie „neegzistuojančius baubus“

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis apie šį šūkį pasidalijo savo nuomone socialiniuose tinkluose.

A. Rudomanskis, reaguodamas į prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą žinutę, pareiškė, kad Nacionalinis Susivienijimas yra partija, kuri neverta dėmesio, nes siekia „putiniškos ideologijos įtvirtinimo Lietuvoje“.

„Lietuvoje yra partija, bet ji neverta paminėjimo, nes siekia putiniškos ideologijos įtvirtinimo Lietuvoje. Tai partija, kurią mėgsta cituoti Baltarusijoje lukašenkos režimo kontroliuojamos televizijos“, – įsitikinęs jis.

A. Rudomanskis taip pat išsakė nuomonę, kad ši partija skleidžia informaciją apie „neegzistuojančius baubus“ ir sėja nepasitikėjimą bendrapiliečiais, kas, jo manymu, yra nepriimtina demokratinėje visuomenėje.

„Nors tiesą pasakius, vakar, kai pamačiau šią jų reklamą socialiniuose tinkluose, tai apėmė siaubas, kad Lietuvoje dar egzistuoja tokios partijos, kurios ieško neegzistuojančių baubų ir sėja nepasitikėjimą bendrapiliečiais bei ketina su jais susidoroti. Absoliuti rusijos pasekėja“, – „Facebook“ rašė A. Rudomanskis.

TJA pirmininkas išreiškė nuogąstavimą, kad tokios reklamos gali pakenkti tėvų ir vaikų santykiams. Jis pabrėžė, kad jei būtų vaikas, matydamas tėvų palaikymą tokioms partijoms prarastų pasitikėjimą jais.

„Jei būčiau vaikas kažkieno iš tėvų, kurie deda „patiktukus“ po tokių partijų šūkiais, tai nebepasitikėčiau jais“, – dėstė A. Rudomanskis. 

Nacionalinio susivienijimo žingsnis paskelbti prieš LGBTQ+ „propagandą“ nukreiptą šūkį sukėlė susirūpinimą, kad tokios žinutės gali skatinti diskriminaciją ir susiskaidymą tarp skirtingų socialinių grupių.

Momentinė ekrano kopija

V. Sinica: jausmai negali turėti įtakos nustatant ribas diskusijoms

Jarmo.net dėl šios situacijos kreipėsi į Nacionalinį susivienijimą. 

Nacionalinio susivienijimo štabo vadovas Vytautas Sinica portalui jarmo.net pateiktame komentare teigia, kad kritika, jog šūkis yra užgaulus LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu, tėra nesusipratimas, mat pačiu plakatu pasisakoma „prieš viešąją informaciją, kuria siekiama formuoti visuomenės palaikymą“ LGBTQ+ bendruomenės politiniams reikalavimams. 

– Kokią reakciją tikimasi sužadinti šiuo plakatu ir kokia yra jo tikslinė auditorija? – jarmo.net pasiteiravo Nacionalinio susivienijimo, kurio poziciją pateikė V. Sinica.

– Visų rinkimų metu skelbiamų reklamų tikslas yra sužadinti reklamų teiginiams pritariančiųjų piliečių dėmesį, palaikymą ir šiuo konkrečiu atveju, paskatinti pasirašyti už partijos galimybę dalyvauti birželio 9 dieną vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. Atitinkamai tikslinė auditorija yra plakato teiginiams pritariantys Lietuvos piliečiai.

– Ar galėtumėte papasakoti, kaip vertinate visuomenės reakciją į šį plakatą?

– Analitiniai duomenys rodo, kad į šį plakatą siekiamų reakcijų (pasirašymo puslapio nuorodos paspaudimų) buvo iš esmės tiek pat, kiek ir iš kitų dviejų plakatų, atspindinčių kitas esmines mūsų keliamas temas – už lietuvišką Lietuvą ir už Lietuvos karinės gynybos stiprinimą. Tai atitinka sociologinius duomenis apie panašiai vieningą visuomenės nuostatą visais trimis klausimais ir mūsų žinias apie savo auditoriją, kuriai visi trys klausimai yra svarbūs.

– Kaip reaguojate į kritiką, kad šis plakatas gali būti užgaulus LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu?

– Laikome tai nesusipratimu. Plakatas yra prieš LGBT propagandą, t. y. prieš viešąją informaciją, kuria siekiama formuoti visuomenės palaikymą šiuo metu absoliučiai daugumai gyventojų nepriimtiniems politiniams LGBT reikalavimams – vienalytės partnerystės, „santuokos“, įvaikinimo, „lyties keitimo“ įteisinimui, seksualizuotam moksleivių ugdymui, kuriame teigiamas vienalyčių santykių lygiavertiškumas prigimtinei vyro ir moters šeimai ar galimybė ieškoti savo orientacijos ir lyties tapatumo. Vidutinių kognityvinių gebėjimų skaitytojui iš plakatą lydinčio reklamos teksto turėtų būti aišku, kad pasisakome būtent prieš atitinkamą viešąją informaciją ir konkrečių politinių sprendimų lobizmą, o ne prieš seksualinių mažumų grupėms savo priskiriančius asmenis. Jeigu kuriuos nors asmenis, nepriklausomai nuo jų orientacijos ar lyties tapatumo sutrikimų, tokia mūsų pozicija žeidžia, dėl to apmaudu, tačiau subjektyvūs žmonių jausmai negali turėti įtakos nustatant ribas laisvos demokratinės visuomenės politinėms diskusijoms.

– Ar jūsų partija turi konkrečių pasiūlymų, susijusių su LGBT+ bendruomene?

– Vėlgi, pačių seksualinių mažumų ar jų „bendruomenės“ (kas jai priklauso, o kas ne?) atžvilgiu Nacionalinis susivienijimas jokių siūlymų ar nuostatų neturi. Visi šalies piliečiai turi būti traktuojami lygiai, nebūti kaip nors išskiriami iš visiems galiojančių įstatymų. Tuo tarpu mūsų nuostatos seksualinių mažumų politinių reikalavimų atžvilgiu yra gana plačiai pristatytos partijos programoje, partijos paskelbtuose pareiškimuose ir vadovybei priklausančių asmenų straipsniuose bei pasisakymuose, – dėstė V. Sinica ir rekomendavo su partijos pozicija išsamiau susipažinti dokumentų skiltyje.
Naujesnė Senesni