Ugandos Konstitucinis Teismas nepanaikino mirties bausmės už homoseksualumą

Ugandos Konstitucinis Teismas atmetė skundą, kuriuo buvo siekiama panaikinti prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą įstatymą, tarptautiniu mastu griežtai pasmerktą kaip vieną griežčiausių pasaulyje. Apie tai praneša aljazeera.com

Ugandos Konstitucinis Teismas | „X“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Teismas trečiadienį paskelbė, kad kai kurios įstatymo dalys pažeidžia asmenų teisę į sveikatą ir tai „nesuderinama su teise į privatumą ir religijos laisvę“, tačiau pačio įstatymo nepanaikino.

„Mes atsisakome panaikinti visą 2023 m. Antihomoseksualumo aktą, taip pat neišduosime įsakymo dėl jo vykdymo“, – pareiškė teisėjas Richardas Buteera.

Ugandos televizijos stoties NTV teigimu, 5 narių teismas vienbalsiai priėmė sprendimą atmesti peticiją prieš įstatymą, kuris šalyje sulaukė didelio visuomenės palaikymo.

Socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pareiškime Ugandoje įsikūręs Žmogaus teisių informavimo ir skatinimo forumas perspėjo, kad sprendimas „deja, paskatins žmogaus teisių pažeidimus“ prieš LGBTQ+ bendruomenę šalyje.

25-erių metų LGBTQ+ teisių aktyvistas Stevenas Kabuye, LGBTQ+ teisių organizacijos „Colored Voice Truth“ vadovas, taip pat perspėjo apie teismo sprendimo sukeltą pavojų.

„Teismo sprendimas atveria pandoros skrynią, kuri Ugandos gėjų gyvenimą dar labiau nustums į tamsą“, – rašė jis „X“.


Įstatymas buvo priimtas praėjusių metų gegužę ir sukėlė LGBTQ bendruomenės, žmogaus teisių gynėjų, Jungtinių Tautų ir Vakarų šalių pasipiktinimą.

2023 metų Antihomoseksualumo akte numatytos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos už tos pačios lyties asmenų tarpusavio santykius. Taip pat yra nuostata, pagal kurią „už sunkinantį homoseksualumą“ baudžiama mirtimi.

Ugandos prezidento Yoweri Museveni vyriausybė atmeta Vakarų šalių lyderių kaltinimus pažeidžiant žmogaus teises ir teigia, kad Vakarai bando priversti Afriką priimti homoseksualumą.

Bylą dėl galimo šalies Konstitucijos pažeidimo Konstitucinis Teismas Kampaloje pradėjo nagrinėti gruodį.

Skundą pateikė du teisės profesoriai iš Makerere universiteto Kampaloje, įstatymų leidėjai iš valdančiosios partijos ir žmogaus teisių aktyvistai.

Skunde teigiama, kad įstatymas pažeidžia pagrindines Ugandos Konstitucijos garantuojamas teises, įskaitant apsaugą nuo diskriminacijos ir teisę į privatumą.

Skundo autoriai taip pat teigė, kad Antihomoseksualumo aktas prieštarauja Ugandos įsipareigojimams pagal tarptautinę teisę, įskaitant Jungtinių Tautų konvenciją prieš kankinimą.

Homoseksualumas yra kriminalizuotas daugiau nei 30 iš 54 Afrikos šalių. Kai kurie afrikiečiai tai vertina kaip elgesį, importuotą iš užsienio, o ne kaip seksualinę orientaciją.
Naujesnė Senesni