Naujoji tvarka dėl translyčių dokumentų Honkonge sulaukė LGBTQ+ aktyvistų kritikos

Honkonge nebereikia atlikti visiškos lyties keitimo operacijos, kad translyčiams asmenims būtų leista pasikeisti savo asmens tapatybės dokumentuose esančius lyties žymenis, tačiau LGBTQ+ aktyvistai teigia, kad naujoji politika vis tiek „pažeidžia translyčių žmonių kūnų vientisumą“, rašo thepinknews.com

Asociatyvi Ev/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusiais metais Honkongo apeliacinis teismas priėmė sprendimą Henry Tse ir kito translyčio, įvardijamo kaip Q, byloje.

Ieškovai pateikė apeliacinius skundus dėl įstatymų, draudusių translyčiams vyrams ir moterims pakeisti lyties žymenis privalomose asmens tapatybės kortelėse, išskyrus atvejus, kai jiems atlikta lyties keitimo operacija.

Pagal naują politiką, kurią trečiadienį (balandžio 3 d.) pristatė valdžios institucijos specialiajame Kinijos administraciniame regione, translyčiams žmonėms nereikia atlikti tokio lygio medicininės procedūros, kad jie galėtų kreiptis dėl lyties žymenų pakeitimo.

Tačiau atnaujintose taisyklėse vis tiek reikalaujama atlikti medicinines procedūras. Tam, kad galėtų kreiptis dėl asmens tapatybės kortelės pakeitimo, translyčiai asmenys turi mažiausiai dvejus metus lankyti pakaitinę hormonų terapiją.

Pareiškėjai taip pat turi pateikti teisės aktų tvarka nustatytą deklaraciją, kuri patvirtintų, kad jiems diagnozuota lyties disforija ir kad jie gyvena kaip kitos lyties asmenys lytis mažiausiai dvejus metus, pranešė „Time“.

Translyčių teisių aktyvistas H. Tse dėl šioje tvarkoje numatytų chirurginių reikalavimų reiškia susirūpinimą, rašo „South China Morning Post“.

„Naujoji politika nereiškia, kad bus panaikinta visa diskriminacija ir sukelta žala, kurią lemia ilgas delsimas“, – kalbėjo jis.

Translyčio vyro advokatas Wong Hiu-chong palankiai įvertino naują politiką, tačiau pridūrė, kad yra „susirūpinęs, jog joje daug dėmesio skiriama kraujo tyrimams ir kraujo ataskaitų apie hormonų kiekį pateikimui“.

„Mūsų klientai labai ilgai laukia. Tokią antikonstitucinę politiką reikia peržiūrėti“, – dėstė teisininkas ir pridūrė, kad įžvelgia translyčių žmonių teisių pažeidimą, „verčiantį juos atlikti nereikalingus medicininius tyrimus“.

Translyčių jaunimo organizacija „Quarks“ teigia „labai nusivylusi“ nauja politika: „(Ji) ir toliau pažeidžia translyčių asmenų teisę į privatumą ir kūno neliečiamybę“

Honkongo imigracijos departamentas, atsakingas už tapatybės nustatymo ir vizų klausimus, „visiškai nebendravo su translyčių bendruomene ar organizacijomis persvarstydamas naujus politikos reikalavimus“, be to, šiai politikai trūksta „aiškių medicininių standartų“, tikina organizacija.
Naujesnė Senesni