Nausėda ir Šimonytė pasisakė apie tos pačios lyties porose augančių vaikų globą

Perrinkimo siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda ir į šalies vadovės postą kandidatuojanti premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad tos pačios lyties porose augančių vaikų emocinis ryšys su jį auginančiais asmenimis yra prioritetinis, institucijoms sprendžiant tokių vaikų likimus, jeigu staiga nelieka jų biologinio tėvo ar mamos. 

Jarmo.net koliažas (Olgos Posaškovos/lrs.lt ir Johnny Cohen/unsplash.com nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Penktadienio vakarą TV3 transliavo didžiuosius debatus, kuriuose susirungė G. Nausėda ir I. Šimonytė. 

Debatų vedėjas Edmundas Jakilaitis varžovams prezidento rinkimuose pateikė hipotetinį klausimą: „Dvi moterys yra sukūrę šeimą. Gyvena kartu daug metų, augina vaiką. Jos nutaria, kad susilauks vaikelio dirbtinio apvaisinimo būdu pasinaudojus anoniminiu spermos donoru. Vaikas laimingas, auga su dvejomis mamomis, bet vaikui sukakus 4-eriems metams jį gimdžiusi motina žūsta autoįvykyje. Vaikas paimamas Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų ir atsiduria pas laikinus globėjus, o jį auginusiai mamai advokatas sako, kad teisiškai ji vaikui yra niekas, o bylinėjimasis dėl vaiko globos gali užtrukti metus. Ar matote čia problemą ir ką darytumėte, kad padėtumėte tokioms šeimoms?“

Antrai kadencijai kandidatuojantis G. Nausėda pabrėžė, kad reikia atsižvelgti į emocinį ryšį. „Tai yra pagrindinis dalykas, kuris apibrėžia šeimą. Tad šiuo atveju jokiu būdu negalima nutraukti emocinio ryšio, kuris yra tarp moters ir vaiko, ir tai yra valstybės prievolė“, – sakė jis. 

Konservatorių iškelta kandidatė į prezidentus I. Šimonytė teigė, kad bene pagrindinė problema yra ta, kad tos pačios lyties porų gyvenimas lieka nereglamentuojamas, tad ir atitinkamai gali kilti sunkių situacijų.

„Turbūt būtų įmanoma net ir esamomis sąlygomis, tikintis institucijų sveiku protu ir gebėjimu įvertinti vaiko interesą, <...> vis dėlto pasiekti tokio sprendimo, bet žinoma būtų geriau, jeigu tam nereikėtų eiti per ratus ir tiltus, ir kalnus tam, kad tas rezultatas būtų pasiektas“, – akcentavo ji ir pabrėžė, kad tokių situacijų padėtų išvengti įstatymas, numatantis, jog tos pačios lyties poros yra šeima. 

Tačiau I. Šimonytė patikino, kad šis įstatymas nėra apie situacijas, ar leisti vienalytėms poroms turėti vaikų. 

„Ne, tai nėra ta situacija „turėti vaikų“. Tai leistų išspręsti tokioje situacijoje klausimą globos ją priskiriant žmogui, su kuriuo turimas artimas ryšys nepaisant to, kad formalaus kažkokio šeiminio ryšio, išskyrus Konstitucinio Teismo doktriną, bet pagal įstatymą Lietuvoje mes neturime“, – patikslino kandidatė. 

G. Nausėda replikavo manantis taip pat. 

„Turi būti pirmiausia paisoma vaiko interesų. Turime tokių situacijų, kai tartum gerais norais – prisiminkime šitą nelemtą atvejį, kuris irgi nuskambėjo visoje Lietuvoje – institucijos vykdo savo pareigas, bet daro tą atgrabiomis rankomis ir padaro labai daug žalos. Todėl jautrumas ir, svarbiausia, emocinio ryšio paisymas yra svarbiausias dalykas“, – pabrėžė kandidatas.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks šį sekmadienį. 

Naujesnė Senesni