Vakarų šalys sureagavo į Irake priimtą tos pačios lyties porų santykius kriminalizuojantį įstatymą

Žmogaus teisių aktyvistai ir Vakarų šalių politikai kritikuoja Irako parlamento savaitgalį priimtą įstatymo pataisą, pagal kurią kriminalizuoti tos pačios lyties asmenų santykiai.

Asociatyvi Engin Akyurt/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris savo pareiškime teigė, kad šeštadienį Irake priimtas įstatymas „gali būti pasitelktas žodžio laisvei ir saviraiškai“ varžyti. Jis taip pat perspėjo, kad tai gali atbaidyti užsienio investicijas.

„Tarptautinės verslo koalicijos jau nurodė, kad tokia diskriminacija Irake pakenks verslui ir šalies ekonomikos augimui“, – sakoma pareiškime.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas įstatymą pavadino „pavojingu ir nerimą keliančiu“.

Nors Irako politiniai lyderiai jau anksčiau buvo pradėję kampanijas prieš LGBTQ+ bendruomenę, šalyje anksčiau nebuvo priimtas įstatymas, pagal kurį LGBTQ+ asmenys būtų baudžiami vien dėl savo tapatybės.

Tos pačios lyties asmenų santykių draudimas šeštadienį priimtas kaip Kovos su prostitucija įstatymo pataisa. Už šiuos santykius numatyta įkalinimo bausmė nuo 10 iki 15 metų. Sankcijos gresia ir translyčiams: asmenims, kuriems atliekamos lyties keitimo operacijos, numatyta kalėjimo bausmė nuo 1 iki 3 metų.

Įstatymo pataisa taip pat uždraudžiama bet kokios organizacijos, esą propaguojančios „seksualinį nukrypimą“, veikla. Už šio draudimo nepaisymą gresia mažiausiai 7 metų laisvės atėmimo bausmė ir ne mažesnė kaip 10 milijonų dinarų (apie 7,6 tūkst. JAV dolerių) bauda.

Irako politikai įstatymą įvardija kaip puoselėjantį visuomenės vertybes, o kritiką jam vadina Vakarų kišimųsi.

Laikinai einantis Irako parlamento pirmininko pareigas Mohsenas Al-Mandalawi dėstė, kad šio įstatymo priėmimas buvo „būtinas žingsnis siekiant apsaugoti visuomenės vertybinę struktūrą“ ir „mūsų vaikus nuo raginimų moraliniam nuopuoliui ir homoseksualumui“.

LGBTQ+ teisių programos organizacijoje „Human Rights Watch“ vyresnioji mokslo darbuotoja Rasha Younes tikino, kad įstatymas „yra rimtas smūgis pagrindinėms žmogaus teisėms, įskaitant teisę į žodžio ir asociacijų laisvę, privatumą, lygybę ir nediskriminavimą“.

2022 m. žmogaus teisių organizacijų paskelbtoje ataskaitoje Irako ginkluotos grupuotės apkaltintos nebaudžiamu LGBTQ+ asmenų grobimu, prievartavimu, kankinimu ir žudymu, o Irako vyriausybė – negebėjimu patraukti nusikaltėlių baudžiamojon atsakomybėn.

Parengta pagal abcnews.go.com informaciją
Naujesnė Senesni