Žmogaus teisių ekspertas kritikuoja Igno Vėgėlės pasisakymus prieš tos pačios lyties porų partnerystę

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis kritiškai reaguoja į Igno Vėgėlės pareiškimus prieš tos pačios lyties porų partnerystę. Eksperto vertinimu, I. Vėgėlė klaidingai interpretuoja šeimos modelius remdamasis religiniu įsitikinimu ir nepagrįstai atmesdamas partnerystę kaip šeimos formą.

Ignas Vėgėlė | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Save išsikėlęs kandidatas į prezidentus I. Vėgėlė pasisako prieš tos pačios lyties porų partnerystę, skelbia lrt.lt

„Jei būtų įteisinta vadinamoji lyčiai neutrali partnerystė, kartu būtų paneigta esminė vyro ir moters lyčių papildomumo reikšmė šeimos santykiams atsirasti. Dėl to didžiajai visuomenės daliai, kuri vyro ir moters lyčių papildomumą laiko esmine šeimos atsiradimo sąlyga, būtų primesta svetima šeimos samprata.

Tai iš esmės šeimą iš prigimtinės tikrovės paverstų į socialinį konstruktą. Civilinės sąjungos įstatymu įteisinus tos pačios lyties porų šeimas, tokia šeimos forma taptų privaloma mokyklų programose“, – interviu portalui lrt.lt sakė I. Vėgėlė.

Tiesa, kandidatas į prezidentus pabrėžė, kad problemos, kylančios bendrai gyvenantiems asmenims, tokios kaip finansų tvarkymas, bendros nuomos klausimai, susižinojimas apie artimojo sveikatos būklę ligoninėje, turi būti išspręstos. „Tačiau šiuos ir kitus homoseksualių asmenų interesus galima apsaugoti ne per šeimos institutą, o per susitarimo dėl bendro gyvenimo ar kitus institutus“, – dėstė I. Vėgėlė.

S. Bartulis aiškina, kad dauguma šeimos modelių įteisinimo būdų iš tikrųjų yra socialiniai konstruktai.

„Santuoką, teisinius šeimos vienetus, kokie jie dabar yra arba buvo anksčiau, kūrė ne Dievas, o visuomenė – visuomet su politikų pagalba, dažnai kaip atsaką į socialinę ir ekonominę realybę.

Jeigu „socialinis konstruktas“ reiškia visuomenės apgalvotą atsaką į kažkokią tai egzistuojančią realybę, tai konstruokime, kaip konstruojame absoliučiai visus kitus dalykus, kurie susiję su tarpusavio santykiais“, – feisbuko paskyroje rašo žmogaus teisių apžvalgininkas.

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad kad dviejų tos pačios lyties asmenų poros yra realybė, kuri egzistavo prieš tūkstantį metų ir egzistuoja dabar. Atsisakyti pripažinti šią realybę taip pat yra „socialinis konstravimas“, mano S. Bartulis.

„Įstatymai, pripažįstantys tą realybę, nepakeis nieko į blogą pusę, o tiesiog sustabdys amžius vykstantį jau egzistuojančių šeimų teisinį rūšiavimą“, – įsitikinęs jis.
Naujesnė Senesni