Į EP patekusio Gražulio byloje dėl LGBTQ+ niekinimo teismas daro pertrauką

Į Europos Parlamentą (EP) išrinktas 65-erių Petras Gražulis, šiuo metu teisiamas byloje dėl LGBTQ+ bendruomenės niekinimo, artimiausiu metu turėtų įgyti teisinę neliečiamybę, todėl antradienį Vilniaus apygardos teismas nagrinėjant bylą nusprendė padaryti pertrauką ir įpareigoti prokuratūrą kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK). Šios institucijos būtų prašoma leidimo patraukti buvusį Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn.

Petras Gražulis | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sekmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) planuoja patvirtinti galutinius rinkimų į EP rezultatus. 

Birželio 21 dieną Seimo rūmuose naujai išrinktiems europarlamentarams ketinama įteikti pažymėjimus. Jeigu iki to laiko bylos nepavyktų užbaigti, bus kreiptasi į EP dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo P. Gražuliui, komentavo prokurorė Jurgita Jasiūnienė.

Kol kas teisinės neliečiamybės P. Gražulis neturi.

Vienas iš nukentėjusiųjų atlikėjas Mantas Meškerys socialiniame tinkle „Facebook“ rašė esąs įsitikinęs, kad EP prireikus iš P. Gražulio teisinę neliečiamybę tikrai atims.

Mantas Meškerys | Eglės Norvilytės nuotr.

„Šiandien turėjo būti paskutinis posėdis, bet naujienos tokios: kadangi šis žmogus buvo išrinktas į Europos Parlamentą, tai jis vėl įgys teisinę neliečiamybę. Iš jo ją galės atimti kiti parlamentarai balsavimo būdu. Esu įsitikinęs, kad jeigu to prireiks – jie tai padarys. Nes EP nėra Lietuvos Seimas, ten biškutį rimtesni žmonės sėdi ir jie ypač nemėgsta tų, kurie daro neapykantos nusikaltimus“, – rašė M. Meškerys.

Anot jo, dėl P. Gražulio patekimo į EP byla gali užsitęsti iki vasaros pabaigos.

„Pats petras teismo fojė pareiškė, kad kadangi jis dabar europarlamentaras, tai jis yra „šiek tiek aukščiau“ už mus visus. Į teismo salę gražulį palaikyt atėjo ne tik jo angelas sargas puteikis, bet ir proruziškų veikėjų. Jie darė visokius LIVE, posėdžio metu scrollino telefus, neišsijungė garso ir kitaip negerbė mūsų šalies teismo erdvės“, – įspūdžiais dalijosi M. Meškerys.


Buvęs Seimo narys P. Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 metų gegužę, parlamente svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, vartodamas homofobiškas frazes, žinodamas, kad yra filmuojamas ir transliuojamas, niekino į Seimo rūmus atvykusius LGBTQ+ bendruomenės atstovus. Nukentėjusiaisiais byloje pripažinti 5 asmenys.

P. Gražulis, duodamas teismui parodymus, savo kaltės nepripažino ir teigė citavęs Šventą Raštą.

Prokuratūros teigimu, politikas viešai įžeidinėjo ir niekino LGBTQ bendruomenės narius. 

Baudžiamojo Kodekso 170 straipsnio 2 dalis numato atsakomybę už viešą tyčiojimąsi iš žmonių grupės, niekinimą, neapykantos skatinimą ar diskriminacijos kurstymą dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.
Naujesnė Senesni