20 neheteroseksualių Senovės Graikijos dievybių

Homoseksualus Olimpo kalno vynininkas? Trojos karo meilužiai vyrai? Nors tolerancija dažnai pristatoma kaip civilizacijos pažanga, Graikijos mitologija atskleidžia didesnį palankumą homoseksualumui antikos Atėnuose nei tuo galėtų pasigirti dabartiniai tikėjimai.

 Apolonas, apkabinęs savo mylimąjį Hiacintą | Jean Young piešinys

gayline.lt

Šie Graikijos LGBTQ+ dievai ir pusdieviai įrodo, kad homoseksuali kultūra nėra šių laikų išradimas.

1. Achilas

Graikijos didvyris Achilas buvo nesužeidžiamas. Išskyrus kulną. Tačiau vienas skydnešys pralaužė kario jausmų apsaugas. Nors Homeras niekuomet tiesiogiai nerašė apie homoseksualų ryšį tarp Achilo ir jo pagalbininko Patroklo, tačiau daug mokslininkų įžvelgia tarp jų romantišką ryšį. Nes tik Patroklas atskleidžia gailestingąją Achilo, arogantiškojo kario, pusę. Patroklo mirtis Trojos Princo Hektoro rankose sukelia Achilui tokį įsiūtį, kad jis nužudęs Hektorą tąso jo kūną po visą Troją. Kituose mituose taip pat rašoma, kad Achilą sužavi Troilo, Trojos princo, grožis.

Achilas | wikipedia nuotr.

2. Dzeusas

Žinomas mergininkas, kuriam pusdievius pagimdė daugelis valstiečių dukrų. Dzeusas išsirinko jauną mirtingąjį Ganimedą, kad šis tarnautų jam pilstydamas vyną Olimpe. Šis ryšys tapo pagrindu  to meto graikų vyrų erotiškiems santykiams su paaugliais.

Dzeusas | wikipedia nuotr.

3. Narcizas

Nimfos ir upės dievo sūnus, labiausiai žinomas dėl savo begalinės tuštybės, paskutines gyvenimo dienas praleido grožėdamasis savo atvaizdu. Tačiau pirmasis jį sužavėjęs vyras nebuvo jis pats. Mite, kilusiame Bojotijos regione, minimas ryšys tarp Narcizo ir jo įsimylėto Amenijaus, kuris galiausiai Narcizui pabodo, tad šis nusiuntė jam kardą, kaip atsisveikinimo dovaną. Amenijus negalėjo susitaikyti atstumtas Narcizo ir galiausiai nusižudė.

Narcizas | John William Waterhouse paveikslas.

4. Apolonas

Saulės šviesos dievas, vienas svarbiausiųjų mitologijoje, buvo ir didelis palaidūnas. Greta begalės flirtų su nimfomis, Apolonas buvo ir Makedonijos princo Hiakinto meilužis. Hiankintas žuvo gaudydamas Apolono mestą diską, kurį į smilkinį nukreipė pavyduolis vakarų vėjas Zefyras. Apolonas, nenorėdamas, kad Hadas pasiimtų Hiakintą į savo požemio karalystę, iš jaunuolio kraujo išaugino gėlę – hiacintą. Mituose rašoma, kad Apolonas buvo kartu ir su Trakijos dainininku Tamiriu. Tiems kas mano, kad tos pačios lyties jungtuvės – 21-ojo amžiaus atradimas, atskleisime, kad Apolonas taip pat palaikė santykius ir su santuokos dievu Himenaju.

Apolonas su savo mylimuoju | Aleksandro Kiseliovo paveikslas.

5. Chrisipas

Euripidas rašė, kad šį mitų herojų, bėgdamas iš Tėbų įsimylėjo jo mokytojas Edipo tėvas Lajas. Grįžęs į Tėbus jis Chrisipą pagrobė ir išprievartavo, taip užtraukdamas dievų pyktį ir prakeiksmą ant savo giminės ir Tėbų miesto.

6. Hermis

Įvairiuose mituose pasakojama, kad sparnuotasis dievų pasiuntinys turėjo vyrų meilužių. Panašiame mite, kaip ir apie Hiakintą, Hermio mylimasis Krokas miršta, nes į jį pataiko dievo mestas diskas ir pavirsta gėle. Kituose mituose pasakojama apie romantiškus ryšius tarp Hermio ir didvyrio Persėjo. Ir nors kai kuriose istorijose pasakojama apie Dafnį, pastoracinės poezijos pradininką, kaip apie Hermio sūnų, kituose pasakojama, kad jis buvo greitojo dievo mėgstamiausiasis meilužis.

7. Panas

Žinoma, kad daugybė mitų ir meno kurinių sieja Dafnį su satyru Panu, muzikos dievu. Panas dažnai vaizduojamas besivaikantis vyrus ir moteris, nuolat sujaudintu peniu ir dideliu kapšeliu. Pusiau vyras. Pusiau ožys. Biseksualus ir didelis.

8. Dionizas

Žinomas kaip graikų vyno dievas, Dionizas taip pat translyčių ir interseksualių žmonių dievas. Tarp šio dievo meilužių – satyras Ampelas ir dailusis Adonis. Dionizas kartą keliavo į Hada, o jam kelią rodė piemuo Prosimnas. Šios paslaugos atlygis - piemuo būtų galėjęs pasimylėti su linksmybių dievu. Tačiau Prosimnui numirus iki sandėrio įvykdymo, Dionizas sukūrė medinį falą ant piemens kapo, kad simboliškai galėtų išpildyti pažadą.

9. Heraklis

Žymusis didvyris turėjo daug kompanionų savo žygdarbių metu. Tarp jų - Abderas, kuris mirė sudraskytas Diomedo žirgų; Hilas – Heraklio kompanionas šiam plaukiant Argo laivu, kurį galiausiai pagrobė nimfos Mysijoje; ir Jolajus, prideginęs hidros kaklus, kuomet Heraklis nukirto daugybę pabaisos galvų. Heraklio ir Jolajaus ryšys įamžintas Tėbuose, kur vyrų poros „apsikeisdavo įžadais ir prisiekdavo vienas kitam“ prie šių didvyrių kapo.

Nepaprasto stiprumo Heraklis | wikipedia nuotr.

10. Poseidonas

Pasak Pindaro Pirmosios Olimpinės Odės – Pelopas, Pizos karalius, vienąsyk dalinosi „Afroditės saldžiosiomis dovanomis“ su pačiu vyriausiuoju jūrų dievu. Poseidonas nusigabeno Pelopą į Olimpą ir išmokė naudotis dievišku vežimu.

11. Orfėjas

Legendinis poetas ir muzikantas, plačiai žinomas iš pasakojimo apie jo kelionę į mirties karalystę, kad susigrąžintų savo žmoną Euridikę. Tačiau Orfėjas patyrė nesėkmę, nes atsigręžė ir pažvelgė į ją dar nesugrįžęs į gyvųjų pasaulį. Pasak Ovidijaus jis daugiau niekuomet neturėjo moterų – tačiau buvo įsimylėjęs jaunus vyrus Trakijoje. Atstumtos kikonų moterys sudraskė Orfėją Bakcho orgijų metu.

12. Hermaphroditas

Veikiausiai tai pirmas literatūroje paminėtas interseksualus asmuo: Hermio ir meilės deivės Afroditės vaikas, vaikystėje sutikęs nimfą Salmakidę, kuri pabandė sugundyti berniuką ir paprašė dievų, kad jie būtų visam laikui sujungti. Dvilytis kūrinys mene dažnai buvo vaizduojamas kaip asmuo, turintis moters krūtis tačiau vyriškas genitalijas.

Taip pat skaitykite: 

13. Kalista

Ši nimfa, Artemidės palydovė priėmė skaistybės įžadus ir jos negalėjo sugundyti net pats Dzeusas. Tačiau tuomet Dzeusas apsimetė Artemide ir ją suviliojo. Įsiutusi Artemidė pavertė Kalistą į mešką. Kalistos sūnus Arkas vos neužmušė savo motinos, bet Dzeusas sustabdė juos, abudu įkėlė į dangų ir taip atsirado žvaigždynai – Didieji Grįžulo Ratai ir Mažieji Grįžulo Ratai.

14. Artemidė

Apolono sesuo dvynė, pasak įvairių šaltinių buvo ir aseksuali nekalta mergelė, ir lesbietė, turėjusi daugybę nimfų meilužių: Kirenę, Atalantą, Antiklėją bei mėnulio deivę Diktinę. Pasak kai kurių mitų Artemidė buvo Kalistos meilužė, kol šios neišprievartavo Dzeusas. Tyrėjai rašo, kad Artemidės šventykloje ją garbino gėjai ir lesbietės.

Artemidė

15. Amazonės

Mitologinė karingųjų moterų Amazonių rasė gyveno laisvų vyrų bendruomenėje, kur galingosios moterys galėjo turėti heteroseksualių santykių tik kartą ar du metuose ir tik giminės pratęsimui – su vyrais vergais, pagrobtais iš kaimyninių kaimų ar karo metu. Tad kas vykdavo likusius metus? Nemažai mokslininkų mano, kad amazonių lesbietiška gyvensena yra tik šiuolaikinė fantazija, tačiau yra to meto kurinių, vaizduojančių amazonių karalienę Priscilą priimančia meilės dovaną iš Trakijos medžiotojos.

16. Tiresijus

Mituose pasakojama, kad aklasis Apolono pranašas pavirto moterimi ir taip gyveno septynerius metus. Būdamas moterimi jis tapo Heros vaidilute, ištekėjo ir susilaukė vaikų. Tai mitologijos transeksualusis asmuo. Po to, kai dievai ji pavertė atgal vyru, Dzeusas paklausė, kas jaučia didesnį malonumą sekso metu: vyrai ar moterys. Tiresijus atskleidė, kad moterims bene dešimt kartų maloniau nei vyrams. Hera už šį pareiškimą jį apakino.

17. Atėnė

Išminties deivė ir Atėnų globėja buvo nekalta mergelė praktiškai visuose mitų šaltiniuose, bet puoselėjo romantiškus jausmus Atikos mergelei Mirmeksei. Tačiau viskas baigėsi blogai, kai Mirmeksė apsimetė išradusi plūgą, nors tai buvo Atėnės kūrinys. Atėnę ją pavertė skruzde.

Atėnė | wikipedia nuotr.

18. Afroditė

Nors pati meilės deivė nebuvo priskiriama lesbietėms, Graikijos poetė Sapho iš Lesbo salos daugelyje savo homoerotiškų pasakojimų įvardino Afroditę pagrindine gėjų bei lesbiečių globėja bei sąjungininke graikų dievų panteone.

Afroditė | lifestyle.allwomenstalk.com piešinys


19. Erotas

Erotas mituose Afroditės sūnus ir vaisingumo dievas – įkvėpęs ir išpopuliarinęs romėnų Kupidoną. Vėliau graikų mituose buvo vaizduojamas vienu tarp sparnuotųjų eroto dievų ir buvo laikomas homoseksualų gynėju.

20. Izidė

Egipto deivė, kurią garbino ir graikai, buvo žinoma dar senovėje lytinio tapatumo problemų sprendėja. Ifė gimė mergaite, tačiau motina augino kaip berniuką, kuris slėpė savo tapatybę, nes tėvas norėjo vyriškosios lyties palikuonio. Galiausiai Ifė įsimylėjo Jantę, moterį, ir su ja susižadėjo. Prieš vestuves Ifė meldėsi Izidės šventykloje ir prašė pagalbos. Įvyko stebuklas! Ji virto juo.

Paruošta pagal Advocate.com

Naujesnė Senesni