Tarpukario Lietuvos fotografijos liudija merginomis persirengdavusių vaikinų „vestuves“

Šiose nuotraukose į jus žvelgia iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskirianti pora. Tačiau istorikai, tyrinėjantys XX amžiaus Lietuvos fotografijas, išsiaiškino, kad fotografijose užfiksuoti moteriškais drabužiais persirengę vaikinai.

Nuotraukoje kairėje užfiksuotas Leonas Šukys merginos drabužiais (kairėje) su draugu. Nuotraukoje dešinėje matyti Petras Stakė nuotakos drabužiais ir Leonas Šukys | Vinco Firinausko nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dar 2017 metais pasirodžiusiame Lietuvos muziejų asociacijos leidinyje „Fotografija Lietuvos muziejuose“ pristatoma Panevėžio kraštotyros muziejuje istorikus sudominęs radinys.


Dr. Zita Pikelytė, aprašiusi fotografijas, tikino, kad šiose nuotraukose užfiksuota suvaidinta scena, tačiau aplinkybės, kaip ir kodėl tokia nuotrauka buvo padaryta, nėra žinomos.

„Viena nuotrauka, kurioje įamžinta tautiniais drabužiais vilkinti mergina su jūreivišku stiliumi apsirengusiu vaikinu, regis, niekuo neišsiskyrė iš kitų – tradicinis jaunos poros visafigūris portretas. Taip įprastai puošdavosi nusifotografuoti išsiruošusios poros. Tipiškas ir fonas – miestiečių namų interjerą primenanti draperija. Tačiau pamėginus išsiaiškinti nufotografuotųjų pavardes, teko ne juokais suglumti, kai iš nuotraukos žvelgianti daili mergina buvo įvardyta kaip Leonas Šukys. Simpatiškos poros portretas pasirodė esąs dviejų persirengusių vyrų atvaizdas. Unikalus atvejis? Paaiškėjo, kad ne. Kitoje taip pat niekuo neišsiskiriančioje portretinėje fotografijoje į žiūrovą žvelgia visu ūgiu ateljė nufotografuota jaunavedžių pora, įsiamžinusi ypatingos šventės proga. Kad tai ne realų įvykį įamžinęs dokumentas, bet suvaidinta scena, išaiškėjo įvardijus „jaunavedžių“ pavardes. Pasirodo, tai – jau mums pažįstamas Leonas Šukys ir jo bičiulis Petras Stakė. Tik šioje fotografijoje Šukys atlieka tariamo jaunikio vaidmenį. Informacijos pateikėjai puikiai atsiminė faktą, kad tikrovė suklastota, bet nieko tikslesnio negalėjo pasakyti – nei kodėl, nei kokiomis aplinkybėmis šios nuotraukos buvo sumanytos", – rašo dr. Z. Pikelytė.

Istorikė akcentuoja, kad abiejų fotografijų herojai į savo vaidmenis įsijautę taip rimtai, kad ir žavi „lietuvaitė“, ir gerokai paraudonintomis lūpomis bei paryškintomis akimis „nuotaka“ iš pirmo žvilgsnio abejonių nesukelia. 

„Tiesa, dėmesį patraukia sulamdyta „nuotakos“ suknelė (bet miestelių fotografų kolekcijose tokių dalykų pasitaiko), provincijos merginai nebūdingas pernelyg ryškus makiažas, tarsi paskubomis, be didesnės atidos pastverta gėlių puokštė ar netvarkingai ant žemės pabirę žolynai, slepiantys „nuotakos“ batelius (galbūt jų apskritai nėra?)“, – pažymi Z. Pikelytė.

Surasti fotografijos herojus ir pamėginti išsiaiškinti, kaip atsirado šios nuotraukos, istorikams nepavyko. 

Z. Pikelytė tekste teigia, kad Šukių ir Stakių daug, tad nors ir sutapdavo vardai bei pavardės, galop paaiškėdavo, kad aptikti pėdsakai veda ne prie nuotraukos herojų.

Susipažinti su leidiniu galite čia: Lietuvos muziejų rinkiniai, 2017 m.

Naujesnė Senesni