Turkijos vadovas Erdoganas neigia LGBT+ egzistavimą

„Nėra tokio dalyko kaip LGBT“, – pareiškė nuožmiai prieš Turkijos LGBT+ bendruomenę pastarosiomis dienomis kovojantis šios šalies prezidentas Recepas Erdoganas, rašo „SBS News".
 
Receptas Erdoganas | Pixabay.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tariamas „moralines vertybes“ ginantis, tačiau išties prieš savo valstybės piliečius karą paskelbęs Turkijos lyderis dėl, jo žodžiais, neegzistuojančios LGBT+ bendruomenės jau ne vienerius metus demonstruoja savo jėgą, tačiau jo pastangos norimų rezultatų neduoda – žmonės vis tiek gina savo teises.


Turkijoje šiais metais sprogo ilgai brendęs pūlinys – žmogaus teisių aktyvistai nebepakelia vis įžūlesnio persekiojimo ir laisvių varžymo. Valdžios piktnaudžiavimas ir apribojamos LGBT+ gyventojų teisės šių metų pradžioje sukėlė protestus, kuriuose gausiai dalyvauja jaunimas, praneša „Pink News“. 

Tačiau taikiai susirinkę ir savo poziciją pareikšti pasiryžę studentai yra sulaikomi. Regis, sulaikymai ir mėginimas represijomis, bauginimu bei prievarta malšinti vis labiau laisvėjančias ir už savo teises kovojančias visuomenes tapo neatskiriama žmogaus teises ribojančių šalių dalimi – įvykiai Baltarusijoje, Rusijoje, o šiuo metu ir Turkijoje, tą atskleidžia kaip niekada akivaizdžiai.

Turkijoje LGBT+ žmonės atkakliai kovoja už savo teises ir laisves, nes sulaukia vis įžūlesnio susidorojimo | pexels.com nuotr.

Vasario 2-ąją socialinis tinklas „Twitter“ žengė neįprastą žingsnį ir pašalino Turkijos vidaus reikalų ministro Suleymano Soylu įrašą, kuriuo politikas kurstė neapykantą prieš LGBT+ asmenis. Ironiška tai, kad įraše jis teigė, jog „keturi LGBT+ iškrypėliai“ buvo sulaikyti už „neapykantos kurstymą“.

Itin užgaulų ir nepagarbų įrašą parašęs politikas turėjo galvoje Stambulo Bogazici universiteto studentus, kurie praėjusią savaitę buvo sulaikyti dėl šalia rektoriaus kabineto pakabinto LGBT+ vėliavos spalvas vaizduojančio meno kūrinio. Jame taip pat įamžinta švenčiausia islamo vieta laikoma Kaabo šventykla. Dėl to šį kūrinį Turkijos valdžia įvertino kaip esą išsityčiojimą iš religinių pažiūrų.

Tačiau gindami tariamai tikinčiųjų jausmus užgavusią visuomenės dalį, Turkijos pareigūnai pamiršta, kad LGBT+ asmenys taip pat yra jų šalies piliečiai, kurių teises reikia gerbti.

Dar vasario 1-ąją viešai su LGBT+ bendruomenę gėdijančiu komentaru išstojo ir Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas. Kreipdamasis į savo partijos narius, Turkijos vadovas netikėtai pareiškė, kad „mes rūpinamės mūsų jaunimo ateitimi, priešingai nei LGBT+ jaunimas. <…> Jūs nesate kaip LGBT+ jaunimas. Jūs nesate jaunimas, kuris elgiasi vandališkai“.

Tai – tik dalis valdžios pareigūnų kaltinimų ir užgaulių pasisakymų, skriejančių LGBT+ piliečiams Turkijoje. Šioje šalyje žmogaus teisių varžymai vyksta jau ne vienerius metus. Žmogaus teisių padėtį visame pasaulyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ situaciją Turkijoje įvertino kaip „gilėjančią žmogaus teisių krizę“.

O tokiam vertinimui pagrindo išties yra.

Po 2013 metais prasidėjusių antivyriausybinių protestų Turkijos vyriausybė, vadovaujama Recepo Erdogano, įvedė cenzūrą, kuri sustabdė Turkijos žengimą progresyvios politikos link. 2015 metais birželio mėnesį pirmą kartą per 13 metų buvo uždraustos Stambule turėjusios įvykti LGBT+ asmenų „Pride“ eitynės. Kitais metais žmogaus teisių aktyvistai mėgino šio raginimo nepaisyti bei žygiuoti, tačiau jau 2017 metais Turkijos policija į taikius eisenos dalyvius paleido gumines kulkas, buvo sulaikyta 10 asmenų.

Tais pačiais metais Turkijos sostinėje Ankaroje buvo uždrausti bet kokie renginiai, susiję su LGBT+ bendruomene.

LGBT+ teisių aktyvistai draudimams priešinosi, pavyzdžiui, Ankaroje įsikūrusiame Turkijos Viduriųjų rytų technikos universiteto studentai 2019 metais išdrįso per LGBT+ pasididžiavimo mėnesiu laikomą birželį surengti LGBT+ eitynes, tačiau 25 asmenys buvo sulaikyti policijos.

Su leidinio „The Guardian“ žurnalistais dar 2017 metais kalbėję LGBT+ turkai teigė, kad saviraiškos laisvės ribojimai vis labiau spraudžia į kampą už savo laisves ir teises visame pasaulyje kovojančią bendruomenę. Jie akcentavo, kad Recepas Erdoganas, ko gero, kariauja prieš savo LGBT+ piliečius, nes jaučia vis labiau laisvėjančios visuomenės pokyčius ir siekia tai sustabdyti.

Turkijos valdžios žygius prieš LGBT+ gyventojus jau pastarosiomis dienomis pasmerkė ir JAV valstybės departamentas.

„Saviraiškos laisvė, net kalba, kuri daliai žmonių gali pasirodyti nepriimtina, yra gyvos demokratijos komponentas ir tai būtina saugoti“, – žurnalistams teigė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Kita vertus, nežinia, ar toks susirūpinimas gali turėti realią įtaką Turkijos valdžios veiksmams.
Naujesnė Senesni