S. Bartulis. Jie naudojasi jūsų baime

„Kiekvienam mąstančiam žmogui kyla daug klausimų apie partnerystę," - sako delfi.lt straipsnio pirmas sakinys, neva pristatantis objektyvią ir rimtą diskusiją apie partnerystes, nors iš tikrųjų tiesiog reklamuojantis Laisvos visuomenės instituto (LVI) rengiamą konferenciją.

Autorius akcentuoja žiniasklaidos užmaskuotą mėginimą reklamuoti dažnai homofobiškas LVI konferencijas pristatant tai kaip objektyvią diskusiją | Asociatyvi pexels.com nuotr.

Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Konferenciją, kurioje visi „garsūs teisininkai ir filosofai" bandys atrasti būdus, kaip oponuoti partnerystėms, nes nebegali tiesiog vadinti jų vaikų tvirkintojais ir ligoniais. Viskas į vienus vartus, bet sudaromas įspūdis - priešingas. Tik nemąstantys nesusimąsto!

Galima sakyti, kad žmogaus teisių konferencijos irgi vienpusės, nes ten - retai oponuojama partnerystėms ir LGBTQ teisėms. Aišku, man visgi būtų keista žmogaus teisių konferencijoje suteikti žodį tiems, kurie diskriminaciją nori gilinti.

Lietuvoje prasideda naujas etapas žmogaus teisių diskurse. Anti-LGBTQ organizacijos jaučiasi visiškai gynybinėje pozicijoje, nors kultūrinė ir įstatyminė sąranga vis dar yra jiems padedanti. Siekiant išlaikyti diskriminacinį status quo jos daro savo namų darbus peticijomis, prašymais, intelektualiniu pasikaustymu, nes bijo, kad tuojau bus priimta Stambulo konvencija, partnerystės. Nors Stambulo konvencijos svarstymo ant stalo dar nėra, o partnerysčių įstatymo projekto net teksto viešai nematėme.

Atnaujintas aktyvumas, atrodo, ypač stiprus keliose srityse:

i) Atrodo, kad rengiamasi kelti referndumo klausimą dėl šeimos apibrėžimo. Airijoje ir Australijoje jie visiškai nenusisekė. Bet mūsų kontekstas kitas: žvelgiama į šalis kaip Rumunija, kurioje anti-LGBTQ organizacijos beveik laimėjo, ir Estiją, kurioje kraštutinės dešinės partija EKRE iškėlė identišką referendumą prieš koalicijos subyrėjimą po korupcijos skandalo.
 
To dabar prašo ir LVI.

ii) Bandoma limituoti bet kokią LGBTQ žmonių raišką viešojoje erdvėje, kad tik šie nepaveiktų savo ARGUMENTAIS visuomenės nuomonės. Laida apie gėjus tėčius - kaltinimai LRT tarybai. Laida apie LGBTQ istoriją - prašymai išimti iš LRT. Išrinktas Žmogaus Teisių Komiteto pirmininkas - išmesti, nes gėjus.

Vienu metu kovojama už laisvą saviraišką, ir tuo pat metu - bandymas uždusinti bet kokią raišką pasitelkiant įpanikavusią, susijaudinusią minią.

iii) Toliau stumiami „masaliniai" įstatymai kaip bendro gyvenimo institutas, kuris nepateisina tos pačios lyties porų lūkesčių. Taktika yra labai efektyvi, nes „masalinio" įstatymo teisinė terminologija sudėtinga, bet atrodo intuityvi, duodanti visko, ko tik nori tos pačios lyties poros. Atsisakymas to kaip alternatyvos leidžia demonizuoti LGBTQ kaip „norinčius per daug, nesileidžiančius į ginčus."

Bijau, kad gero išeities taško gali nebūti net formaliai priėmus įstatymus. Ruošiama dirva referendumui ateityje nepaisant tų įstatymo priėmimo.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės

Naujesnė Senesni