J. Valaitis. O gal homoseksualiems gyvūnams - irgi dėmesio trūkumas?

„Mano brangiausiasis", - glitniais pirštais įsikibęs į nuostabaus grožio galios žiedą, šnabždėjo „Žiedų valdovo" veikėjas Smygolas ir šnypšdavo atverdamas išpuvusius dantis. Nežinau kodėl, bet jis man primena tokius Lietuvoje karts nuo karto atsibundančius žmogystas, kurie įsitvėrę į „tradicinių vertybių" ir „ginkime vaikus nuo gomoseksualų" sampratas lyg tas Smygolas kažką vis rezga, tik šūdas gaunasi pastoviai, nes jų pastangos prasilenkia su bet kokiomis tikrosiomis žmogiškosiomis vertybėmis - meile, atjauta, noru padėti ir laimės troškimu.

Jonas Valaitis | Justinos Butkutės nuotr.

Jonas Valaitis,

redakcija@jarmo.net


Šį tekstą rašau ne todėl, kad jaučiu pavojų dėl kažkokios juridinės galios neturinčios peticijos, o tiesiog norėdamas informuoti apie joje dėstomus teiginius, kurie neatitinka tikrovės, ir kartu siekdamas pakviesti diskusijai, nes tokia yra mano kaip žurnalisto pareiga - ginti tiesą ir keliant klausimus versti šią visuomenę kažkiek mąstyti. 

Aš kažkaip vis patikiu, kad šios šalies žmonės nėra jau tokie dundukai, kuriuos būtų galima galutinai išgąsdinti primityviais su tikrove prasilenkiančiais teiginiais. Tik aišku reikia, jog kažkas kalbėtų, nes jeigu neatsiras prieštaraujančių homofobams, atrodys, kad visi su jais sutinka, o dėl to gali nukentėti LGBTQ+ asmenų psichologinė sveikata. 

Tad pradėkime.

„Tegul visuomenė pati nusprendžia, kokia šeima yra ir bus mūsų visuomenės ir valstybės pagrindas!", - skelbiama Laisvos visuomenės instituto (LVI) „Facebook" paskyroje ir čia pat dalijamasi nuoroda į peticiją, kurioje raginama žūtbūt prieštarauti planuojamam Seime pateikti partnerystės įstatymui, kuris leistų daug lengviau teisiškai tvarkyti savo šeimos ūkį tos pačios lyties žmonių poroms.

Peticijoje teigiama, kad dėl partnerystės reikėtų atsiklausti visuomenės referendumu. Atsiprašau, gal man dar savo kaimynų atsiklausti, su kuo aš galiu gyventi, o su kuo - nelabai?

Tai, jog daugybė su šio klausimo problematika visiškai nesusipažinusių ir net nesusijusių, tačiau homofobiškai nusiteikusių asmenų staiga ims spręsti, ar man valstybė turi suteikti tokias pačias teises kaip ir heteroseksualiems asmenims, yra tiesiog tragikomiškai skambantis teiginys, neatlaikantis kritikos.

Negana to, peticijos autoriai teigia, kad esą įstatymu planuojama pakeisti šeimos sampratą.

Vis tik toks teiginys prasilenkia su tikrove - Konstitucinis teismas (KT) dar 2019 metais konstatavo, kad šeima Konstitucijos pagrindu yra neutrali lyčiai. Tiesa, KT akcentavo, kad išties santuoką pagal Konstituciją gali sudaryti tik skirtingų lyčių asmenys. Tačiau bet kuriuo atveju verta pabrėžti, jog santuoka ir šeima teisiniu pagrindu yra ne tos pačios sąvokos. Tad planuojamu partnerystės įstatymu jokia šeimos samprata tikrai nebus keičiama. Net jei ir būtų, tokie pokyčiai tik padėtų Lietuvai žengti į vakarietiškos demokratijos modelį, kuriuo yra gerbiamos ir užtikrinamos visų asmenų teisės, o ne vien heterosexual krikščionių baltaodžių vyrų.

„Sprendimui neįteisinti lyčiai neutralios partnerystės įpareigoja pagarba objektyviai žmogaus prigimčiai", - teigiama peticijoje.

Suprask, meilė tai pačiai lyčiai - ne prigimtinė. Tik išties niekada nebuvo prigimtinė nebent homofobija. Ji atsirado visokiems demagogams ėmus skelbti apie tariamas krikščioniškas vertybes, kurios išties su Biblijoje parašytu raginimu „Mylėk savo artimą" turi mažai ką bendro. Ir toks reiškinys kaip homofobija nėra pastebimas jokių kitų gyvūnų bendruomenėse išskyrus žmones. Tuo metu homoseksualūs santykiai fiksuojami ne vien tik tarp žmonių, bet ir tarp kitų gyvūnų rūšių. O gal šie gyvūnai irgi tiesiog išsigalvoja ir visaip demonstruodamiesi reikalauja visokių išskirtinių privilegijų? Gal homoseksualiems gyvūnams - tiesiog dėmesio trūkumas?

Kas labiau skamba kaip prigimčiai prieštaraujanti sąvoka: nenatūraliai tarp žmonių susiformavusi homofobija, ar homoseksualumas, kuris yra mums (ir ne tik mums) gamtos duota savybė?

Apie gamtą ir prigimtį. Mokslu tikintys žmonės žino, kad homoseksualumas nėra liga. Žino ir tai, kad jis netrukdo žmogaus kasdieniam funkcionavimui (nes ligos paprastai turi trukdyti, o kadangi homoseksualumas netrukdo, tai ir nėra liga). Psichologai ir psichiatrai nelaiko to liga dar ir dėl to, nes psichinės adaptacijos požiūriu tiek homoseksualūs, tiek heteroseksualūs asmenys nesiskiria.

O štai visokios fobijos, kai tu užsikloji antklode lovoje bijodamas, kad priešingu atveju tave pamatys ir tuoj suvalgys gėjai, trukdyti gali. Fobijos verčia kovoti kuriant visokias peticijas. Yra žmonių, pavyzdžiui, kurie bijo vorų. Ar ir jiems rašyti peticijas prieš „vorams neutralios aplinkos įteisinimą"? Čia metas kalbėtis su psichologais, o ne peticijas rašyti, bet aišku kaip kas moka, taip tas ir kovoja su savo paranojomis. 

Spoiler alert.


Grįžkime prie šio teksto pradžios apie Smygolą. Šį „Žiedų valdovo" personažą pražudė jo paties godumas. Ar nenutiks taip, jog homofobus pražudys jų pačių neapykanta savo artimui? 
Naujesnė Senesni