Teisininkas: peticija prieš T.V.Raskevičių - prasilenkianti su įstatymais

Konstitucinės teisės ekspertas, advokatas Petras Ragauskas įsitikinęs, kad visuomenininkais prisistatančių asmenų sukurpta peticija, kurią tariamai pasirašė šimtai tūkstančių gyventojų, prieš Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių neatitinka Lietuvos įstatymų, rašo portalas lrt.lt

Žmonės peticijos nepasirašė jokiais elektroniniais ar kitais parašais | Asociatyvi pexels.com nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net 


LRT radijo laidoje „Lietuvos diena" P. Ragauskas teigė, kad peticija neatitinka įstatymuose numatytų kriterijų.

„Teisine prasme jos yra nulinės, nes mūsų Peticijų įstatymas įvardija labai aiškius kriterijus, kuriuos turi atitikti peticijos. Be to, kad jų turinys turi būti specifinis, jose turi būti keliami specifiniai klausimai, būtina sąlyga yra parašas – fizinis arba elektroninis. Jeigu nėra parašo jokia forma, kuris patvirtintų asmens tapatybę, akivaizdu, kad peticija tokia negali būti“, – lrt.lt cituoja P. Ragauską.

Negana to, teisininkas peticijoje įžvelgia ir diskrimuojančių, priekabiavimą skatinančių teiginių, tad, anot jo, pati peticija balansuoja ties įstatymų pažeidimų riba.

„Nurodymas diskriminuoti asmenį, skatinimas, raginimas tai daryti dėl jo įsitikinimų, pažiūrų ar orientacijos, pagal įstatymą yra prilyginamas diskriminacijai", - LRT radijui teigė P. Ragauskas.

Jarmo.net primena, kad apie peticiją jos autoriai paskelbė vasario pradžioje ir gyrėsi, kad per kelias savaites surinko daugiau nei 300 tūkst. parašų, tačiau panagrinėjus, kokiu būdu jie buvo renkami, paaiškėjo, kad buvo kviečiama užpildyti „Google" formą. Ši platforma neriboja galimybės pasirašyti iš to paties kompiuterio daugybę kartų, be to, tam, kad pateiktų savo parašą, duomenis pildantys asmenys neprivalėjo savęs identifikuoti, tad buvo sudaryta galimybė pateikti klaidingus, net išgalvotus vardus bei pavardes.

Peticijos autoriai penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje tikino, kad juos atstovavimas LGBTQ+   itin jaudina, dėl to ir siekia pašalinti T.V.Raskevičių iš Žmogaus teisių komiteto

Dalis parašų, pripažino šios peticijos vienas autorių, pasirašytų vadinamojo „boto". Tokių pasirašiusiųjų suskaičiuota virš 20 tūkst. Tiesa, nėra aišku, kiek iš daugiau nei 30 tūkst. nurodytų pasirašiusiųjų duomenys yra klaidingi.

Peticija buvo nukreipta prieš Seimo narį, Žmogaus teisių komiteto pirmininką T. V. Raskevičių dėl jo homoseksualios orientacijos.

Tai, kas šiandien vyksta kolegos Tomas Vytautas Raskevičius atžvilgiu priminė prieš dvejus metus Seime įteiktą peticiją...


„Gal vieną dieną visi pagysime nuo aklo pykčio, neapykantos ir tamsumo viruso. Gal žmonės - kaip ir įpareigoja mūsų Konstitucija - ginantys žmogaus orumą, lygias galimybes, teisę į apsaugą nuo bet kokio smurto ir išnaudojimo - nebebus baudžiami, patyčios ir neapykanta nebebus kasdienis atlygis už darbą. Gal gi bus šviesa", - savo „Facebook" paskyroje, įvertinusi peticijos turinį, komentavo Seimo narė Dovilė Šakalienė.
Naujesnė Senesni