A. Maldeikienė davė patarimą Raskevičiui, o su Nausėda nebeturi ką kalbėti

Europos Parlamento (EP) patvirtinta rezoliucija, kuria visa bendrija paskelbta LGBTQ+ laisvės erdve, sukėlė diskusijų bangą Lietuvoje. Dalindamasis šia žinia, Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius savo  „Facebook" paskyroje džiaugėsi, jog „Lietuva nėra homofobiška valstybė", nes ji nebuvo paminėta tarp rezoliucijoje išvardytų homofobiškų šalių. 

Jarmo.net koliažas


Tačiau ar šiam džiaugsmui tikrai yra pagrindo? „Be rasizmą kurstančių kalbų bei smurto atvejų, kurie dažniausiai buvo nukreipti į istorines mažumas, Lietuvoje yra labai paplitusi homofobinės ir transfobinės neapykantos kurstymo problema bei smurto protrūkiai nukreipti prieš LGBT bendruomenę. Augantis netolerancijos lygis seksualinių mažumų atžvilgiu lieka beveik nevaldomas. Be to, diskriminacija LGBT bendruomenės atžvilgiu daugelyje socialinio gyvenimo sričių išlieka", - rašoma Europos komisijos ataskaitoje, paskelbtoje dar 2016 metais. 

„Aš moku skaityti, nežinau, ar Tomas moka. Įtariu, kad kažkokios problemos pas jį su skaitymu yra. Ir aš kasdien skaitau komentarus, kuriuose LGBTQ+ asmenys vadinami išsigimėliais, vartojami itin užgaulūs žodžiai. Ar čia yra meilės LGBTQ+ bendruomenei apraiškos?" - klausia Europos parlamento narė Aušra Maldeikienė.

Portalui jarmo.net komentuodama T. V. Raskevičiaus žodžius, kad esą Lietuva nėra homofobiška šalis, ji politikui negailėjo kritikos. Anot jos, tuo pat metu T. V. Raskevičius siunčia dvi priešingas žinutes: kad Lietuvoje yra pažeidžiamos LGBTQ+ bendruomenės teisės, tačiau kartu viskas yra gerai, nes homofobijos neva nėra.

Tomas Vytautas Raskevičius


„Man Tomas patinka ir aš manau, kad jis yra iš tų politikų, kurie turi dienotvarkę, žino, ko atėjo, turi savo supratimą, kokie klausimai jam svarbūs ir taip toliau. 

Tačiau priešingai nei Tomas, aš turiu 32 metų patirtį politikoje ir galiu pasakyti, kad Lietuvos politikos didžioji yda yra tai, kad visi stengiasi būti malonūs. 

Politikas įsivaizduojamas kaip aukštuomenės mergelių pensiono susibūrimas, kuriame mergaites moko gražiai ir teisingai sudėti kojas ir tvarkingą manikiūrą turėti. 

Tuomet politikai virsta manipuliacijos objektais. Tomui tiesiog norisi visiems patikti", - portalui jarmo.net sakė ji. 

A. Maldeikienė kalbėjo, kad tuo pačiu metu T. V. Raskevičius, sakydamas, jog Lietuva nėra homofobiška šalis, tarytum pasako, kad problemų nėra, tačiau politikė kviečia prisiminti, jog T. V. Raskevičius taip pat dirba ties Partnerystės įstatymus, kuris gali išspręsti nelygiateisiškumo problemą. 

A. Maldeikienė | Facebook nuotr.


„Tai žmogus jaunas, atrodo nekvailas, todėl tegu apsisprendžia, kurią žinutę jis siunčia. Vienu metu negalima būti ir nėščia, ir ne nėščia. Tai arba šalis homofobiška ir nėra partnerystės, nes ji homofobiška, arba čia nėra homofobijos ir visiškai neaišku, o ko nori ta LGBTQ+ bendruomenė", -  kalbėjo A. Maldeikienė.

Kita Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė teigė, kad Lietuvos paminėjimas tarp homofobiškų šalių EP rezoliucijoje gali būti net hibdridinio karo dalis, todėl esą reikia stengtis, jog rezoliucijoje tokio teiginio nebūtų. 

A. Maldeikienė teigė, kad R. Juknevičienės pareiškimas bent nesikerta su tuo, ką pastaroji politikė nuolat kalba. 

„Ji turi savo sampratą ir tikslą, kad Lietuva turi būti pateikta kaip įmanoma gražiau. Jos argumentas buvo toks, kad jeigu Lietuvos neįrašysime į rezoliuciją paminėdami ją tarp homofobiškų valstybių, tai šalis geriau atrodys. Mano manymu, vienas blogiausių dalykų politikoje yra slėpti akivaizdžius faktus. Mano supratimu, jeigu (Lietuva) būtų įrašyta, tai būtų aiškiau", - dėstė A. Maldeikienė. 


Gitanas Nausėda | Prezidentūros nuotr.


Itin kritiškai politikė sureagavo ir į prezidento Gitano Nausėdos veiksmus. Šalies vadovas teigia, kad nevetuotų Partnerystės įstatymo, jeigu šis būtų priimtas Seime, tačiau tuo pat metu jis pareiškė stojantis į šalyje žinomo kunigo Algirdo Toliato, raginusio prieštarauti šio įstatymo priėmimui, pusę. 

„Kitą dieną po rinkimų pasakiau, kad neturiu ką kalbėti apie žmogų, kuris yra nulis. Aš žinau tą žmogų 26-erius metus. Mano kompiuteryje guli daug jo tekstų, įrašų per rinkimus, tik tiek galiu pasakyti, kad rytoj bus dar kita mintis. Elgsis jis taip, kaip įsivaizduoja galios poziciją. Kartais yra įspūdis, kad jis visiškai nesuvokia, ką kalbą. Tai ką čia su kiekvienu žmogumi, kuris nesupranta, ką kalba, disktuoti", - aiškino A. Maldeikienė. 

Naujesnė Senesni