Neapykanta prisidengiant patriotiškumu: vaivorykštę uždažo trispalvės spalvomis

Penktadienį Vilniuje, netoli PC „Panorama" esančioje požeminėje perėjoje susirinkę keli asmenys pradėjo dažyti trispalvės spalvomis ir taip slėpti čia neseniai atsiradusią maždaug 40-50 metrų ilgio vaivorykštę, laikomą LGBTQ+ pasididžiavimo ženklu.

Trispalvės spalvomis slepiama vaivorykštė | Facebook puslapio „Geizeriai" nuotr.


Nuotrauka, kurioje matyti uždažoma vaivorykštė, penktadienį suskubo pasidalinti LGBTQ+ tinklaraštininkas „Geizeriai". 

Portalui jarmo.net susisiekus su viena iš vaivorykštės piešėjų ir iniciatorių Karolina Rimkute, ji tikino, kad apie tai, jog LGBTQ+ vėliava yra uždažoma, anksčiau nežinojo. 

Ji teigė, kad kartu su draugais pasitars, kokių veiksmų imsis. 

Apie tai, kad į vaivorykštės spalvomis išmargintą požieminę perėją nusitaikys homofobiškai nusiteikę asmenys, socialiniuose tinkluose informacija sklandė jau kurį laiką. 

„Norėjau pranešti, kad arba šį savaitgalį, arba kažkada greitai „super straights" planuoja Vilniuje ant pride flag sienos, kuri yra viešoje vietoje, užpiešti jų flag", - vienoje iš LGBTQ+ grupių rašė viena vartotoja. 

LGBTQ+ bendruomenė pasiduoti neketina ir sieną planuoja dar kartą perdažyti vaivorykštės spalvomis. 

Jarmo.net koliažas


Išpuolis prieš LGBTQ+ teisių simboliu laikomą vaivorykštę surengtas po to, kai viešoje erdvėje pasklido informacija apie tai, jog Vilniuje netoli prekybos centro „Panorama” esanti 50-metrų ilgio požeminė perėja nusidažė vaivorykštės spalvomis, o šios iniciatyvos autoriai taip siekė išreikšti palaikymą LGBTQ+ bendruomenei, kurios teisės Lietuvoje vis dar neužtikrinamos pakankamai.

„Norėjome perduoti žinutę ir tiems žmonėms, kurie, atrodo, įsivaizduoja, jog LGBTQ+ bendruomenė yra nusileidusi iš kosmoso organizacija, o jie esą ir nepažįsta tų žmonių. Tik jie juos pažįsta, bet nežino, kad jų pažįstamieji yra LGBTQ+ dalis. Juk mūsų yra daug: galime būti kažkieno mokytojais, kasininkais, gydytojais ir panašiai. Tie žmonės nebūtinai nori atsiskleisti, nes Lietuvoje vis dar baugu kalbėti apie tokią svarbią tapatybės dalį", - anksčiau portalui jarmo.net pasakojo viena iš inciatyvos autorių K. Rimkutė.

Kartu su Linu Salučka ji vaivorykštę požeminėje perėjoje tapė kovo 11-ąją.
Naujesnė Senesni