Homoseksualų santuokos supriešino dvasininkus: dalis jas laimins nepaisant Vatikano draudimo

Vatikano išaiškinimas dėl draudimo laiminti homoseksualų sąjungas įskėlė kibirkštis ir tarp katalikų bažnyčios ganytojų. Vokietijos, Belgijos, Austrijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Kanados, JAV ir kitų pasaulio valstybių ganytojai teigia esą pasipiktinę ir nusivylę tokia Vatikano pozicija.

Asociatyvi pexels.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Vormso miesto (Vokietija) katedros kanauninkas Tobijas Šeferis (Tobias Schäfer) teigė esąs abstulbintas šio sprendimo. 

„Jei bažnyčia negali laiminti žmonių, kurie trokšta palaiminimo, ar ji neatsisako savo pačios tikriausios užduoties? Palaiminimas nėra moralinio vertinimo priemonė, o parodymas, kad Dievas yra čia, kad keliauja kartu su mumis. Ir varge, ir džiaugsme“, – socialiniuose tinkluose rašė dvasininkas.

„Negaliu atsisakyti ir neatsisakysiu suteikti dievo palaiminimo niekam, kam to reikia ir kas to prašo", - sakė T. Šeferis. 

Anot dvasininko, jo įrašas socialiniame tinkle sulaukė daug palaikymo, nors buvo ir jį kritikuojančių. Kai kurie dvasininkai reiškė panašias mintis. Vienas kunigas teigė ir toliau laiminsiąs homoseksualias poras, kitas ragino nekreipti dėmesio į nurodymus iš Romos.

Vokietijos Vyskupų konferencijos pirmininkas vyskupas Georgas Becingas (Georg Bätzing) sakė nesąs „laimingas“ dėl tokio Vatikano išaiškinimo. 

„Susidaro įspūdis, kad tokiu būdu siekiama kaip galima greičiau užbaigti teologines diskusijas, šiuo metu vykstančias įvairiose šalyse taip pat ir Vokietijoje“, – sakė G. Becingas. 

Tai neįmanoma, paaiškino vyskupas, turėdamas galvoje Vokietijoje vykstančias vyskupų ir pasauliečių diskusijas – sinodinį kelią – apie galimas reformas ir katalikų bažnyčios krizę.

Kol kas didesnioji dalis teologų tyli. Galbūt todėl, kad katalikų teologija, atrodo, sugrįžo į laikus iki Vatikano II susirinkimo (1962–1965). Kiti – neslepia savo sarkazmo: internete plinta sąrašai visko, ką laimina katalikų dvasininkai: naminiai gyvūnai ir automobiliai, gatvės, vandenį valantys augalai ar nauja Kelno katedros tvorelė.

Protestuoja ne tik Vokietijos dvasininkai. Austrijos dvasininkų grupė „Kunigų iniciatyva“ paskelbė „Kvietimą nepaklusti 2.0“ ir paskelbė toliau „laiminsią tos pačios lyties poras“. Romos išaiškinimu „bandoma atgaivinti laikus, kurie, tikėjomės, liks praeityje“ ir dar labiau pagilinti takoskyrą tarp biurokratų Romoje ir gyvosios bažnyčios bendruomenių, teigia dvasininkai.

Parengta pagal dw.com

Naujesnė Senesni