LGBTQ+ žmonių nepaslėpsi: uždažę vaivorykštę, homofobai sulaukė ją nupiešusios merginos klausimo

Vilniuje požeminėje perėjoje LGBTQ+ teisių simboliu tapusi vaivorykštė penktadienį buvo uždažyta trispalve. Taip homofobiškai nusiteikę asmenys sureagavo į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie kovo 11-ąją netoli PC „Panorama" esančioje požeminėje perėjoje atsiradusią vaivorykštę. Viena iš vaivorykštės piešėjų Karolina Rimkutė žiniasklaidai išplatintame pranešime teigia, kad nuo pat pradžių nekantriai laukė visuomenės reakcijos ir dialogo, o paskutiniai įvykiai rodo ne tik kilusią diskusiją, bet net ir norą užtildyti LGBTQ+ bendruomenę.

Karolina Rimkutė kartu su Linu Salučka kovo 11-ąją nutapė vaivorykštę požeminėje perėjoje. Kovo 19-ąją ji buvo uždažyta | Asmeninio archyvo nuotr.

„Nereikia leistis užgožiamiems liūdnų jausmų! Akcija įvyko ir niekur nepradings, nepasiduokime ksenofobų provokacijoms", - teigė K. Rimkutė.

Portalui jarmo.net atsiųstame komentare K. Rimkutė dėstė, kad ant požeminėje perėjoje esančios sienos galima laisvai piešti - taip nustatė Vilniaus miesto savivaldybė.

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdai, kaip penktadienį homofobai uždažė vaivorykštės spalvų sieną Vilniuje

 
„Lietuvos trispalvė bendrai nėra joks įžeidimas. Šiek tiek gaila, kad tie žmonės - paprasti homofobai, kurie prisidengia savo homofobiją patriotizmu. Žinoma, esame nustebę, kad vaivorykštė visiškai uždažyta - tam tikriausiai reikėjo labai stiprios neapykantos, daug dažų ir pastangų. 

Tačiau neliūdime - kaip tik įdomus šis veiksmas, daug ką atskleidžiantis apie kai kurių žmonių baimes, bendrai šių „dialogų" pagrindinę savybę - bandymą nutildyti, ir panašiai. Nuo pat pradžių nekantriai laukėme, kaip toliau gyvens ši siena, kaip pasipildys, dabar tik įdomiau", - teigė K. Rimkutė.

Tiesa, dabar LGBTQ+ aktyvistė nerimauja, ar kitiems asmenims ėmus kažką piešti ant trispalvės, šie nebus nubausti už valstybės vėliavos išniekinimą.

Karolina Rimkutė | Andriaus Rasimavičiaus nuotr.


„Galbūt liūdina tik tai, kad dabar, kuomet visa siena nudažyta Lietuvos valstybiniu simboliu - vėliava, graffiti mylėtojai galbūt legaliai nebegalės ant jos nieko piešti. Mes nenorėjome atimti sienos iš kitų kūrybingų, gatvės menininkų, o dabar kyla klausimas, ar ji nėra atimta? Tiksliai nežinau, kaip yra pagal įstatymus, bet baisoka, kad dabar graffiti piešimas graffiti legalioje zonoje staiga pavirs baudžiamu valstybinių simbolių niekinimu. Įdomu, kas iš to išeis, kaip bus toliau su pačia siena", - svarstė K. Rimkutė.

Be to, ji turėjo klausimą ir trispalvės dažytojams.

„O jei taip trumpai, kalbant apie šiek tiek juokinančius homofobų komentarus apie pavogtas iš vaikų vaivorykštes ir panašiai, tai kas šioje vietoje atėmė vaivorykštę ir apskritai visą sieną iš vilniečių?", - klausė K. Rimkutė. 

Naujesnė Senesni