D. Šakalienė pristatė griežtą manifestą dėl moterų teisių pažeidimų Lenkijoje: veiksmų turi imtis ir Lietuva

Žmogaus teisių padėtis Lenkijoje šiurpina vis labiau. Konstitucinis tribunolas uždraudė nutraukti nėštumą taip apribodamas moterų teises į sveikatą ir laisvą pasirinkimą. Seimo narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė įsitikinusi, kad Lietuva gali padėti spręsti šią problemą. 

Seimo narė Dovilė Šakalienė | Seimo kanceliarijos nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Moterų teisių diena yra ne apie gėlytes, o apie labai rimtų problemų sprendimą", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo D. Šakalienė. 

Kovo 8-ąją Seime buvo pristatytas moterų teisių manifestas bei paskelbtas kreipimasis į Lietuvos vyriausybę, kuriuo siūloma pagalba Lenkijos moterims, susiduriančiomis su griežtu nėštumo nutraukimo draudimu. 

Anot parlamentarės, Lenkijoje moterys patiria „tiesiog neįtikėtiną" reprodukcinių teisių ribojimą. Taip ji kalbėjo apie Lenkijos Konstitucinio tribunolo priimtą sprendimą uždrausti moterims nutraukti nėštumą.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavusi socialdemokratų frakcijos narė Orinta Leiputė tikino, kad pastaruosius 10 metų visoje Europoje stiprėja žmogaus teisėms ir laisvėms priešiškos nuotaikos. Skaitydama moterų manifestą, ji pabrėžė, kad itin radikalūs politikai valdo Lenkiją ir Vengriją.

O. Leiputė aiškino, kad Lenkijoje moterys patiria kankinimus, kai joms yra nustatyta prievolė nenutraukti nėštumo net jeigu yra nustatyti vaisiaus raidos defektai ir gimęs vaikas gali išgyventi tik kelias dienas.

O. Leiputė kalbėjo, kad metas imtis konkrečių veiksmų, kad tokia padėtis būtų sustabdyta.

Moterų manifeste nurodoma, kad moterims turi būti suteikta teisė į lytinį švietimą, orumą.

„Manifestas skamba labai kategoriškai ir griežtai, tačiau jeigu mes šiandien gyventume Lenkijoje, mes, Lietuvos moterys, būtume nė kiek ne mažiau šokiruotos", - kalbėjo D. Šakalienė.

Arūnas Valinskas | Stop kadras


Konservatorius Arūnas Valinskas, pristatęs kreipimąsi į Lietuvos vyriausybę, kalbėjo, kad tokie ribojimai, kai moterims draudžiama nutraukti nėštumą, nesumažina abortų skaičiaus, nes yra atliekami nelegaliai arba moterys vyksta į užsienio valstybes. 

„Siūlome Lietuvos vyriausybei peržiūrėti savo galimybes ir padėti Lenkijos moterims Lietuvoje išsitirti dėl vaisiaus apsigimimų, raidos sutrikimų ir atradus sunkius apsigimimus ar raidos sutrikimus nemokamai arba už simbolinę kainą nutraukti nėštumą kaip tai yra padariusi Švediją ir kelios kitos Europos šalys", - kalbėjo A. Valinskas.

Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė teigė, kad Lietuvoje taip susiduriama su iššūkiais. Anot jos, medikamentinis nėštumo nutraukimas dalyje Europos šalių numatytas dar praėjusiame amžiuje, tačiau Lietuvoje tokios galimybės dar nėra ir mūsų šalyje abortas galimas tik chirurginiu būdu.

Anot M. Danielės, medikamentinis nėštumo nutraukimas leistų moterims naudotis mokslo pasiekimais, tam jokių papildomų valstybės lėšų nė nereikia.
Naujesnė Senesni