Dėl homofobijos Kasčiūnas sulaukė socialdemokratų kirčio: suabejojo kompetencija

Seimo socialdemokratų (LSDP) frakcija abejoja, ar konservatorius Laurynas Kasčiūnas, einantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas, yra kompetetingas. Seimo narys Algirdas Sysas teigia, kad nuo šis politikas puola LGBTQ+ asmenis, žmogaus teisių gynėjus, o tai nėra suderinama su Lietuvos prisiimtais įsipareigojimais Europos Sąjungoje.

Laurynas Kasčiūnas | TS-LKD/Facebook nuotr.


Penktadienį LSDP frakcijos išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad L. Kasčiūnas sistemingai naudojasi savo kaip komiteto pirmininko padėtimi skelsti informaciją, kuri nėra suderinama su Lietuvos įsipareigojimais lygybės, nediskriminavimo ir įvairovės principams.

„Nuo L. Kasčiūno nuolat kliūva teisininkams ir visuomenininkams, dirbantiems žmogaus teisių srityje, ypač tiems, kurie specializuojasi LGBT teisių srityje: jis nuolat kartoja, esą jų „pasaulėžiūra“, „ideologija“ ir įsipareigojimas bendruomenėms yra kliūtis jiems eiti atsakingas pareigas", - teigiama pranešime.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas A. Sysas teigė, kad ketvirtadienį transliuotame TV reportaže L. Kasčiūnas ir vėl laidė strėles į žmogaus teisių gynėjus, kalbėjo apie „siaurus ideologinius akinius“.

„Kiekviena savo buvimo šioje pozicijoje diena šis politikas daro žalą ne tik tarptautinei Lietuvos reputacijai, bet ir šalies galimybėms stiprinti savo pozicijas ir autoritetą strateginiuose Vakarų šalių struktūrose“, – įsitikinę socialdemokratai.

Pranešime pabrėžiama, kad visuose savo dokumentuose NATO yra įtvirtinusi griežtą draudimą diskriminuoti asmenis dėl lytinės orientacijos, lyties, rasės, etninės kilmės, religijos, tautybės, negalios ar amžiaus.

Tuo metu Seimo narys Laurynas Kasčiūnas penktadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook" rašė, kad šį pranešimą vertina kaip kerštą.

Ekrano nuotr.


„Socialdemokratų (LSDP) frakcija Seime šiandien susirūpino mano kompetencija, nes suabejojau vieno iš jų lyderių Seimo vicepirmininko Juliaus Sabatausko dukros Birutės Sabatauskaitės skyrimo Lygių galimybių kontroliere skaidrumu ir jos tinkamumu šioms pareigoms. <...> Socialdemokratai kerštaudami už vieno jų lyderių dukros kandidatūros kritiką, deja, imasi ne tik pigaus politikavimo, kuris tikrai nepuošia šios partijos frakcijos Seime, bet dar tai daro ir geopolitiškai neraštingai.

Naujesnė Senesni