Vilniuje tęsiasi „Dažų karas": dėl trispalvės, uždažytos ant vaivorykštės, iškviesta policija

Kovo 20-ąją socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame matyti nacionalistiškai nusiteikusių asmenų konfliktas su jaunuoliais, kurie ant požeminės perėjos sienos, esančios Vilniuje netoli PC „Panorama", galimai rašė žodžius. Patriotizmu prisidengę homofobai, kurie prieš tai uždažė perėjoje kovo 11-ąją nupieštą LGBTQ+ ženklu laikomą vaivorykštę, jaunuoliams dėl tariamo valstybinės vėliavos išniekinimo iškvietė policiją. 

LGBTQ+ bendruomenę mėginama užtildyti | Ekrano nuotr.



Vilniaus miesto savivaldybė šioje požeminėje perėjoje buvo leidusi piešti graffiti, kitus piešinius be jokio leidimo. Tačiau homofobai sieną mėgina iš vilniečių atimti ir nebeleidžia ant jos nieko piešti. Jaunuoliai ant sienos, kuri uždažyta geltona, žalia ir raudona spalvomis, pamėgino piešti, bet kaip mat buvo sustabdyti į požeminę perėją įbėgusių asmenų.

Socialiniuose tinkluose plintančiame vaizdo įraše matyti, kad jaunuoliams už tariamą valstybės vėliavos išniekinimą šie asmenys iškviečia policija, pareigūnai su vaikinais taip pat bendravo ne itin draugiškai, reikalavo ištraukti rankas iš kišenių. 

Apie šį incidentą jarmo.net šeštadienį pasiteiravo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus. Sulaukus atsakymo, publikacija bus papildyta.

Vaivorykštės piešinio autorė Karolina Rimkutė pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti, kaip ant vėliavos atsiradę užrašai (vienas jų - „your gay neighbor") buvo uždažyti pilkais dažais ir taip paslėpti.


„Bandymas užčiaupdyti tęsiasi", - rašė ji.

„Turkijoje buvo panašus atvejis, kai jaunimas karantino metu paišė vaivorykštes ant langų. tiesiog tam, kad biški praskaidrint nuotaiką, nieko tai bendra su LGBT neturėjo. Religinis talibanas tai interpretavo kaip gėjų propagandą, t.y kad mokytojai bando vaikus paverst gėjais", - įspūdžiais dalijosi vienas iš socialinių tinklų vartotojų. 

Kovo 11-ąją Karolina Rimkutė kartu su Linu Salučka nudažė vaivorykštę. Kovo 19-ąją ji buvo uždengta trispalvės spalvomis | Asmeninio archyvo nuotr.







 

Ar išties pažeidė įstatymus?

Ar galėjo taip nutikti, kad nacionalistų, kurie iš homofobiškų paskatų trispalvės spalvomis penktadienį uždažė vaivorykštę, siučiupti jaunuoliai išties pažeidė įstatymus? Visų pirma, tenka atsižvelgti į tai, kad užrašai buvo rašomi ant sienos, o ar šią galima laikyti valstybine vėliava, kai kurie abejoja. 

„Lietuvos valstybės vėliava yra nustatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje: „Valstybės vėliavos spalvos – geltona, žalia, raudona“ ir aprašyta Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme", - rašoma Seimo puslapyje.

„Šią savaitę keli jaunuoliai įvykdė trololo akcijėlę, kokių įvairiomis formomis matysime visai nemažai artimiausiu metu, - pastarosios dienos įvykius savo „Facebook" paskyroje apžvelgė Mykolas Katkus. - Ta chebrytė, kuri peraugo svastikų paišymo mokyklos sąsiuviniuose etapą, ėmėsi labai paprasto (ir sėkmingai JAV ir Lenkijoje išbandyto) metodo - jie uzurpuoja mūsų visų valstybingumo simbolius (Vytį, Žalgirį, Vėliavą, Vytautą) ir priešina juos viskam kam tik sugalvoja, pasinaudodami mūsų kompleksais, baimėmis ir realiomis tautos traumomis."

Ekrano nuotr.


Naujesnė Senesni