Eglė Kuktoraitė. Jūs neturite teisės kurstyti neapykantą

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasigirsta nuogąstavimų, neva administracinės atsakomybės už neapykantos kurstymą įteisinimas pažeis asmens žodžio laisvę. Neapykantos kalba nėra žodžio laisvė ir aš pasakysiu, kodėl.

Eglė Kuktoraitė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Kastruoti“, „nusukti sprandą“, „uždaužyti pagaliais“, „nušauti“, „naikinti kaip piktžoles“, „nulinčiuoti“, „pakarti“, „nušluoti nuo žemės paviršiaus“, „sudeginti kaip raganas“, „numesti bombą“, „pamauti ant baslio“, „sutraiškyti sunkvežimiu“, „įmesti į betono maišyklę“, „paleisti dūmais per kaminą“. Tokiais žodžiais neapykantą savo bendrapiliečiams kursto komentatoriai socialiniuose tinkluose.

Analizuojant neapykantą kurstančius komentarus, išryškėja visuomenės daugumos ir mažumos skirstymas į „mes“ ir „jie“. 

„Sukurkit jiems atskirą šalį su uždarom sienom nuo mūsų, normalių žmonių“. Tokį požiūrį atspindi kurstymai LGBT asmenims „uždrausti lankytis viešose vietose“, „uždaryti į rezervatą“, „ištremti į negyvenamą salą“, „išvalyti visuomenę“.

Neapykanta LGBT žmonėms tokia stipri, kad net šlovinami Hitleris ir Stalinas, nuo kurių represijų ir nusikaltimų žmogiškumui nukentėjo tūkstančiai Lietuvos žmonių: „ištremti į Sibirą“, „išsiųsti pas baltąsias meškas“, „į dujų kameras“, „išsiųsti į darbo stovyklas“. 

Garbinamas ir Čečėnijoje bei Baltarusijoje vykdomas LGBT žmonių persekiojimas.

Diskusija apie tos pačios lyties porų civilinę partnerystę Lietuvoje pavirto į išpuolį prieš LGBT žmonių orumą. LGBT bendruomenei reikia galimybės sudaryti partnerystę, o ne visuomenės daugumai priklausančių komentatorių vykdomo persekiojimo ir raginimų LGBT žmones naikinti.

Neapykantos išpuolius socialiniuose tinkluose stebi ir ypatingai pažeidžiami jauni LGBT žmonės, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu nesulaukia nei tėvų, nei mokytojų paramos. Daugelis jų neturi juos palaikančių žmonių. Neapykantą kurstantys komentarai LGBT jaunuolių savivertei ir emocinei sveikatai gali suduoti lemiamą smūgį.

Nėra jokios kitos stebuklingos išeities neapykantos kalbos problemai spręsti. Tik gavę baudą komentatoriai pagaliau turės galimybę įvertinti savo veiksmus ir supras, kad jų surašyti „palinkėjimai“ LGBT žmonėms mūsų valstybėje nėra priimtini. Nes LGBT asmenys taip pat yra žmonės ir Lietuvos piliečiai.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės

Naujesnė Senesni