E. Dobrovolska atsakė į kritiką, kad esą baudos už neapykantos kurstymą yra cenzūra

Nacionalistų partijos „Nacionalinis susivienijimas" atstovas mėgina išgąsdinti visuomenę kalbėdamas apie įstatymo pataisas, kurias Seimui patvirtinus būtų numatyta administracinė atsakomybė už neapykantos kurstymą. Nors jis tai vadina cenzūra, pagrindo tokiam vertinimui nėra, teigia teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska. 

Evelina Dobrovolska | Teisingumo ministerijos nuotr.


2019 m. rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa atskleidė, jog 49 proc. šalies gyventojų pritaria administracinės atsakomybės taikymui už neapykantos skatinimą internete, kas trečias gyventojas būtų linkęs taikyti baudžiamąją atsakomybę. 

E. Dobrovolska parlamentui penktadienį pateikė įstatymo pataisas, kurios išplečia galimybes bausti neapykantą prieš asmenų grupes, skiriamas rasės, lyties, orientacijos ir kitais pagrindais, kurstančius asmenis. 

Iki šiol už neapykantos kurstymą atsakomybė buvo numatyta tik baudžiamąjame kodekse, o tai reiškė, kad teismai asmenims atsakomybę taikė tik sunkiausiais atvejais. Esant situacijoms, kai pasisakymu kurstoma neapykanta, bet nusikaltimo pavojingumas nėra pakankamas užtraukti baudžiamąją atsakomybę, asmuo likdavo tiesiog nenubaustas. 

Tad E. Dobrovolskos teikiamose įstatymo pataisose numatoma, kad už neapykantos kurstymą taip pat bus galima bausti ir pagal administracinių nusižengimų kodeksą. Tai pareigūnams leistų plačiau taikyti atsakomybę už lengvesnius pažeidimus.

Į tai sureagavo ne tik draugiškais pareiškimais apie LGBQ+ bendruomenę pagarsėjęs nacionalistų partijos „Nacionalinis susivienijimas" atstovas Vytautas Sinica. 

„Kovo 12 dieną Seime užregistruotos pataisos, numatančios nuo 300 iki 3000 eurų baudas arba viešuosius darbus už neetišką ar nepagarbų kalbėjimą apie visuomenės mažumas. Nors projekte formuluojama kitaip, būtent tokį tikrąjį projekto tikslą LRT įvardijo vienas jo teikėjų Tomas Vytautas Raskevičius. Šalyse, kur tokie įstatymai priimti, tai virto faktine tradicinių pažiūrų cenzūra", - baugina V. Sinica.

Ekrano nuotr.



Į tokį jo įrašą „Facebook" atsakė teisingumo ministrė E. Dobrovolska. Politikė nesutiko su tokia kritika. Ji teigė, kad įstatymo pataisos „perkelia jau egzistuojančią atsakomybę (dalį jos) iš baudžiamojo kodekso į administracinę, t.y. už ką dabar galima laisvės atėmimo bausmę, pagal projektą, įmanoma tik administracinė atsakomybė".

Be to, E. Dobrovolska pažymėjo, kad neetiškas ir nepagarbus bendravimas nėra tas pats, kas tyčiojimasis, niekinimas ir neapykantos skatinimas.

Ekrano nuotr.

Be to, įstatymo pataisų aiškinamąjame rašte pažymima, kad „egzistuoja tam tikras nebaudžiamumo fenomenas, kuriuo yra piktnaudžiaujama. Tais atvejais, kai neapykantos kurstymas nesiekia pavojingumo, kurio reikalauja baudžiamasis įstatymas bei suformuota teismų praktika, neapykantą kurstantys asmenys apskritai išvengia bet kokios atsakomybės"

Tokias pačias išvadas pakartojo ir jarmo.net kalbinti pašnekovai.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė portalui jarmo.net jau anksčiau komentavo, kad siūlomos E. Dobrovolskos pataisos, jeigu Seimas jas priimtų, padėtų išspręsti įsisenėjusias neapykantos nusikaltimų problemas.

„Manau, ministrė bando atliepti iki šiol žiojėjusią spragą: nemaža dalis komentarų, paskelbiamų viešojoje erdvėje, nebūtinai siekia baudžiamosios atsakomybės laipsnį. Tačiau dėl neegzistuojančios administracinės atsakomybės, vešėjo nebaudžiamumas", - aiškino J. Juškaitė

Anot Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovo A. Rudomanskio, kai kuriose situacijose asmenys, turintys išankstinių nuostatų, neapgalvotai parašo komentarus, kurie konkrečiu atveju gali jiems užtraukti baudžiamąją atsakomybę, bet dažnai pareigūnai nelinkę taikyti griežčiausios atsakomybės, jei padaryta veika yra vienkartinė. 

A. Rudomanskis pabrėžė, kad esant administracinei atsakomybei, neapykantos kurstytojams atsakomybės išvengti taps kur kas sunkiau.

Atsižvelgiant į tai, kad dalį neapykantos kurstymo veikų siūloma perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą, iš BK 170 straipsnio bus išbrauktas tyčiojimasis ir niekinimas, tačiau baudžiamoji atsakomybė už neapykantos ar diskriminacijos skatinimą liks. 
Naujesnė Senesni