Ar tikrai Lietuvos pripažinimas homofobiška šalimi yra hibdridinio karo dalis?

Šią savaitę Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria visą bendriją paskelbė LGBTQ+ laisvės erdve. Dokumente pažymima, kad Europos Sąjungoje žmonės gali laisvai kalbėti apie savo tapatybę nebijodami būti persekiojami ar diskriminuojami. Tokia rezoliucija priimta reaguojant į blogėjančią žmogaus teisių padėtį tokiose valstybėse kaip Lenkija ir Vengrija. Šioje „gėdos lentoje" grėsė atsidurti ir Lietuvai. Tačiau mūsų šaliai pavyko išvengti paminėjimo rezoliucijoje.

Rasa Juknevičienė | Facebook nuotr.


„Lietuva nėra homofobiška valstybė", - įsitikinęs Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. Savo „Facebook" paskyroje parlamentaras teigė, kad pirminiame rezoliucijos, kuria ES skelbiama LGBTQ+ laisvės erdve, variante buvo minima ir situacija Lietuvoje.

Dokumente, kurį EP galėjo patvirtinti, buvo apžvelgiama padėtis, kai visuomenės veikėjais apsiskelbę asmenys teigė tariamai surinkę daugiau nei 300 tūkst. parašų dėl T.V.Raskevičiaus nušalinimo nuo Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų vien dėl jo homoseksualios orientacijos.

Ekrano nuotr.


„Bendradarbiaudami su European Parliament Intergroup on LGBTI Rights pasiekėme, kad Lietuva šioje rezoliucijoje nebūtų minima. Šiandien mums reikia ne kritikos, o pozityvaus paskatinimo, kad pavasarį po pateikimo pritartume Partnerystės įstatymo projektui. Tikiu, kad mums pavyks užtikrinti pamatines LGBT bendruomenes teises taip, kaip jos yra užtikrinamos ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse", - teigė T. V. Raskevičius.

Prieš tai europarlamentarė Rasa Juknevičienė teigė, kad nors neturi faktų, jog EP pasiekusi žinia apie padėtį Lietuvoje dėl parašų prieš T.V.Raskevičių yra hibridinės atakos dalis, „tačiau tokios mintys kyla". 

„Klausimą Europos Parlamente iškėlė ir ruošiasi pasmerkti Lietuvą, kaip nebūtų paradoksalu, Žaliųjų politinė grupė. Paradoksalu ne todėl, kad jiems šis klausimas svarbus, nes jiems LGBT klausimai visada svarbūs, o todėl, kad toje grupėje dirba du Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų atstovai. Dar ir todėl, kad būtent tos partijos atstovas yra komisaras nuo Lietuvos. O būtent šios partijos pirmininkas R. Karbauskis skelbiasi remiantis šią „peticiją", planuoja savo partijos frakcijos vardu registruoti rezoliuciją Seime. Man šie faktai patvirtina prielaidą, kad būtent Karbauskis ir yra šio scenarijaus vienas iš autorių", - savo „Facebook" paskyroje teigė R. Juknevičienė. 


Ekrano nuotr.

Portalas jarmo.net primena, kad parašų rinkimo prieš T.V.Raskevičių iniciatoriumi laikomas Raimondas Grinevičius, kuris peticiją įteikė ir Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Ši apkaltino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderį Ramūną Karbauskį, kad jo vadovaujama šešėlinė Vyriausybė padėjo rinkti parašus. 

Nors R. Karbauskis tokius kaltinimus neigė, jis teigė, kad pačią iniciatyvą palaiko. 

Nepaisant opozicijos kritikos, Seimo pavasario sesijoje ketinama svarstyti ir balsuoti dėl Partnerystės įstatymo, kuris leistų poroms įteisinti savo santykius nesusituokus. „Žmogaus teisių balso" ekspertė Goda Savickaitė akcentuoja, kad įstatymas leistų santykius įteisinti ne tik tos pačios, bet ir skirtingų lyčių asmenimis, užtikrintų lygiateisiškumą. Plačiau apie tai galima skaityti šioje publikacijoje: Tradicinių vertybių gynėjai, nurimkite, Partnerystės įstatymas neuždraus Jums susituokti
Naujesnė Senesni