Lenkijos prezidentą debilu pavadinusiam rašytojui gresia nelaisvė

Lenkų rašytojui ir žurnalistui Jakubui Zulczykui gresia trejų metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą jis savo viename „Facebook" įrašu pavadino „debilu“. Kritikus persekiojanti Lenkijos valdžia neretai taikiniu pasirenka ne tik nepatogius politinius oponentus ar žurnalistus, bet ir LGBTQ+ bendruomenės narius.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda | facebook.com/andrzejduda nuotr.

Skelbiama, kad rašytojui kaltinimai buvo pareikšti dėl valstybės vadovo įžeidimo. Jam gresia 3 metai nelaisvės.

Žurnalistas kritikavo A. Dudos poziciją dėl JAV rinkimų proceso.

Kai pasaulio lyderiai jau lapkričio mėnesį šventė rinkimus laimėjusio Joe Bideno pergalę, Lenkijos prezidentas to nepripažino ir pažymėjo, kad rinkimų procesas vis dar tęsiasi. Savo „Twitter" paskyroje A. Duda teigė vis dar laukiantis JAV rinkikų kolegijos bendro sprendimo.

Tiesa, ekspertai sutinka, kad rinkikų kolegija balsuoja simboliškai, todėl nugalėjotas dar prieš kolegijai priimant sprendimą buvo aiškus.

Remdamasis A. Dudos „Twitter" įrašu, J. Zulczykas itin kritikavo Lenkijos vadovą, kad šis nesugeba pripažinti Joe Bideno pergailės.

„Joe Bidenas yra 46-asis JAV prezidentas, - rašė jis. - Andrzejus Duda yra debilas“.

To pakako, kad žurnalistas būtų apkaltintas pagal Lenkijos baudžiamojo kodekso 135 straipsnį, kuris numato, kad religinių ir valstybės lyderių įžeidimas yra nusikaltimas.

Įraše vartojama kalba laikoma „įžeidžiančia“ ir „nepriimtina“, teigė Lenkijos prokurorai.

Remiantis dar 2017 metais paskelbta ataskaita, Lenkijoje galioja net 9 skirtingi įstatymai dėl įžeidimų, pagal kuriuos gresia laisvės atėmimo bausmės.

Tokie įstatymai neretai būna nukreipta ir prieš LGBTQ+ bendruomenę, kadangi jais religinei ir politinei bendruomenei suteikiama kur kas daugiau teisių ir laisvių nei neheteroseksualiems asmenims.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais trys LGBTQ+ aktyvistės buvo suimtos už „religinių jausmų įžeidimą“, kai religinius ženklus vaizdavo kartu su LGBTQ+ pasididžiavimo vėliava. Tiesa, vėliau Lenkijos nacionaliniai teismai jas išteisino.

Nepaisant to, Lenkija vis labiau žengia ne demokratijos, o autoritarizmo link.
Naujesnė Senesni