Seimas svarsto B. Sabatauskaitės kandidatūrą į lygių galimybių kontrolieres

Ketvirtadienį Seimas sprendžia, ar skirti teisininkę Birutę Sabatauskaitę Lygių galimybių kontroliere. Slaptas balsavimas turėtų įvykti 13 valandą. 

Birutė Sabatauskaitė | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Iš Seimo tribūnos pasisakęs parlamentaras Mindaugas Puidokas Seimą ragino susilaikyti balsavimo metu ir taip išreikšti abejonę dėl B. Sabatauskaitės kandidatūros.

Jis dėstė, kad esą dirbdama Lietuvos žmogaus teisių centre, B. Sabatauskaitė atstovavo tik vieną visuomenės grupę - LGBTQ+ bendruomenę. M. Puidokas užsiminė ir apie parlamentą pasiekusių „susirūpinusių" žmonių laišką, kurie taip pat teigė nepritariantys B. Sabatauskaitės skyrimui.

„Tas etikečių klijavimas, man atrodo, yra perdėtas. Kai mes gauname šimtus, vos ne per kopijuotę parašytų laiškų, ir teigiama tai, ko nėra, na, man šiek tiek keistai atrodo", - apie šiuos laiškus sakė Seimo narys Algirdas Sysas.

Tuo metu buvęs socdemų lyderis Gintautas Paluckas akcentavo tai, jog net 100 žmogaus teisių ekspertų pritarė B. Sabatauskaitės kandidatūrai. 

Birutė Sabatauskaitė | manoteises.lt nuotr.


Seimo narė Dovilė Šakalienė prieš balsavimą kalbėjo, kad parlamentas balsuodamas laikys lygių galimybių egzaminą. Anot jos, dėl B. Sabatauskaitės kompetencijos nekyla jokių abejonių.

„Aš neabejoju, kad nebus nė menkiausios galimybės, kad Birutė laikytų kurią nors visuomenės grupę privilegijuota ar irgnoruotų kurios nors grupės visuomenės teises dėl savanaudiškų motyvų, todėl kviečiu nežaisti keistų žaidimų, kurie remiasi sąmokslo teorijomis, o pasirinkti patikrintus faktus, objektyvius duomenis, patikimus šaltinius ir daryti išvadas remiantis žmogaus kvalifikacija", - sakė D. Šakalienė.

Laisvės frakcijos Seime atstovė Ieva Pakarklytė teigė, kad šiai kandidatūrai pritaria ir Laisvės partija, nes geresnės kandidatūros tikriausiai net nebuvo galima rasti. 

Laima Liucija Andrikienė | Stop kadras


Konservatorė Laima Liucija Andrikienė pažymėjo, kad B. Sabatauskaitė demonstruoja aukštą teisinį išsilavinimą, todėl palinkėjo jai sėkmės ir pakvietė Seimo narius paremti kandidatės kandidatūrą. 

B. Sabatauskaitė, kalbėjusi po Seimo narių pasisakymų, padėkojo tiek už palaikymą, tiek už kritiką, ir akcentavo, jog Lietuvos visuomenė vis labiau domisi lygiomis galimybėmis. 

Ji prakalbo ir apie aktualiausias Lietuvoje kylančias žmogaus teisių problemas.  

„Aš tikiu, kad <...> galima užtikrinti ir pasiekti daugiau, kad asmenys tikrai nebijotų, jog turėdami vaikų negalės susirasti gyvenamosios vietos, kur apsigyventi. 

Tikiu, kad galime daugiau pasiekti, kad užtikrintume, kad tam tikros tautybės, tikėjimo asmenys nesijaudins dėl savo pragyvenimo, vietos radimo, darbo suradimo. 

Taip pat tikiu, kad vien dėl negalios neatrodys, kad diplomas asmens yra vertesnis mažiau nei kitų asmenų. Taip pat tikiu, kad asmenys mažiau turėtų baimintis arba neturėtų baimintis dėl savo saugumo, darbo vietos, nebijotų, kad prie jų priekabiaus dėl jų lyties ar kitų bruožų", - kalbėjo B. Sabatauskaitė. 

Ji teigė, kad asmenys turėtų jaustis saugūs nepriklausomai nuo to, ką myli, kokia kalba kalba ar kokiu Dievu tiki. 

Naujesnė Senesni