Šiandien piktinasi „gėjiška" Basanavičiaus barzda, rytoj uždraus vaivorykštės spalvas?

Bet koks ryškesnis spalvų derinys pradėjo erzinti nacionalistus. LGBTQ+ bendruomenę pastaruoju metu kaip niekada aršiai puolančių veikėjų taikiniu šįkart tapo rašytojos Žemaitės ir Jono Basanavičiaus portretai, nutapyti menininkės Jolitos Vaitkutės.

Jolita Vaitkutė | facebook.com/jolita.vaitkute nuotr.



Socialiniuose tinkluose užvirė diskusija.

„Kai kurie LR Vyriausybės ministrai savo kabinetuose nukabino prezentacinius LR Prezidento portretus ir jų vietoje pakabino Lietuvos istorinių asmenybių paveikslus ,,stilizuotus" LGBT vaivorykštine atributika: rašytoja Žemaitė (Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė) su progėjiška skarele, patriarchas Jonas Basanavičius su progėjiška barzda. Ar galima Vyriausybės nariams oficialiuose kabinetuose reprezentuoti ne Lietuvą, o demonstruoti savo progėjiškas ,,vertybes"? Kiek dar leisime šitiems π (neįvardinsiu) tyčiotis iš Lietuvos, jos istorijos ir žmonių?", - klausia abejotinos reputacijos dienraščio „Vakaro žinios" nuorodomis besidalijantis, nacionalistiniu fotorėmeliu „Pabudome ir kelkimes" savo profilio nuotrauką papuošęs vienas „Facebook" vartotojų.

Ekrano nuotr.


Vyras čia pat pasidalija ekrano nuotraukomis iš LRT reportažo, kuriame kalbinami politikai, o už jų nugarų yra paveikslai su spalvota skara pasidabinusia Žemaite ir ryšia barzda išsiskiriančiu Jonu Basanavičiumi.

Menininkė J. Vaitkutė suragavo į kilusį sąmyšį. Ji pasakojo, kad šie paveikslai - tai „TEŽYDI" serijos dalis. 

„Dvi minutes pažvengiau, o po to jau norėjau paverkti dėl žmonių, kurie matydami ryškias spalvas susiduria su tariama grėsme savo egzistencijai", - apie kilusias emocijas rašė ji „Facebook" paskyroje.

Ji papasakojo apie viziją, kuri ją aplankė, kai menininkė tapė šiuos portretus.

„Kai piešiau šią TEŽYDI seriją - norėjau, kad istorinės asmenybės „sužydėtų” spalvomis, nes niekada jų spalvotų matyti neteko. Tai buvo mano svajonė - sutikti gatvėje žmones su lietuviškais herojais ant džemperių, matyti natūralų norą pasikabinti tokius piešinius ant sienų darbe ar namuose. Herojų piešinius ant džemperių nešioja tūkstančiai žmonių ir tai yra jų būdas džiaugtis šalies istorija kasdienybėjė. Šimtai žmonių šiuos printus pasikabino savo erdvėse. Tikiu, kad čia visi galime sutarti - svarbu gerbti praeitį ir džiaugtis istorine atmintimi nuoširdžiai", - vylėsi J. Vaitkutė. 


Visi matome skirtingai. Faktas. Įprastai selektyviai pasirenku nematyti piktų komentarų, tačiau savaitgalį radikalioji...

Posted by Jolita Vaitkutė on 2021 m. kovo 22 d., pirmadienis

Ji pažymėjo, kad spalvų žmonės išsigando be reikalo.

„Noriu patikinti - spalvų bijoti nereikia. Jos nepavojingos. Pavojinga yra neapykantos kalba ir baimė, kuri šiuo metu pursta internete", - įsitikinusi J. Vaitkutė.

Naujesnė Senesni