Vilniaus požeminėje perėjoje nušvito vaivorykštė: „Mes nesame vieniši"

Vilniuje netoli prekybos centro „Panorama” esanti 50-metrų ilgio požeminė perėja nusidažė vaivorykštės spalvomis. „Labai norėjosi perduoti žinutę  LGBTQ+ bendruomenei, kad mūsų daug, esame šalia. Neretai galima pasijusti vieniši vien dėl to, nes nežinome, kad esame netoli vienas kito, galbūt net bendraujame”, - portalui jarmo.net kalbėjo viena iš šios idėjos sumanytojų Karolina Rimkutė.

Jarmo.net koliažas




Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos iniciatyvos įgyvendinimo akimirkos, sparčiai išpilo socialiniuose tinkluose.

„Po kelių įtemptų savaičių Lietuvos politikoje ir socialinėse medijose norėjosi kažką nuveikti – kažką spalvingo, gražaus ir didelio. Todėl ketvirtadienį, valstybinės išeiginės proga, pavasariškai nuspalvojom ~55 metrus vienos požeminės perėjos sienos“, – teigė performanco iniciatoriai.


K. Rimkutė kalbėjo, kad idėja nuspalvinti požeminę perėją vaivorykštės spalvomis kilo po to, kai Lietuvoje imta intensyviai diskutuoti apie Partnerystės įstatymą, kilo skandalai dėl priešiškų Katalikų bažnyčios atstovų pasisakymų. 

„Norėjome perduoti žinutę ir tiems žmonėms, kurie, atrodo, įsivaizduoja, jog LGBTQ+ bendruomenė yra nusileidusi iš kosmoso organizacija, o jie esą ir nepažįsta tų žmonių. Tik jie juos pažįsta, bet nežino, kad jų pažįstamieji yra LGBTQ+ dalis. Juk mūsų yra daug: galime būti kažkieno mokytojais, kasininkais, gydytojais ir panašiai. Tie žmonės nebūtinai nori atsiskleisti, nes Lietuvoje vis dar baugu kalbėti apie tokią svarbią tapatybės dalį", - įsitikinusi K. Rimkutė. 



Karolina Rimkutė | Andriaus Rasimavičiaus nuotr.


Kartu su savo draugu Linu Salučka mergina kovo 11-ąją dažė požeminę perėją vaivorykštės spalvomis nuo 12 iki 20 valandos - paplušėti teko iš peties, bet rezultatu jie liko patenkinti. 

„Būtent Linas ir sugalvojo tai, kad reikia piešti vaivorykštę. O aš sumaniau, kad reikėtų parašyti ant jos, kokie žmonės gali būti LGBTQ+ bendruomenės dalimi", - kalbėjo K. Rimkutė. 

Šioje požeminėje perėjoje yra legalu paišyti užrašus ar piešinius, tad šios iniciatyvos nereikėjo su niekuo derinti.

TU ❤️🧡💛💚💙💜 TAVO MAMA TAVO TĖVAS TAVO VAIKAS TAVO SESĖ TAVO BROLIS TAVO DRAUGĖ TAVO RINKĖJAS TAVO DĖSTYTOJA TAVO...

Posted by Tomas Vytautas Raskevičius on 2021 m. kovo 14 d., sekmadienis


Naujesnė Senesni