Darbo paieška apkarto: lietuvė nepageidauta Afrikoje, nes „merginos ten nepritinka"?

Darbo Afrikos regione ieškojusi lietuvė teigia sulaukusi seksistinės frazės iš atrankos specialistės - esą Afrikoje merginos nepritinka, o įmonė ieško tik vyrų. Toks pokalbis pakvipo diskriminacija dėl lyties, dėl to darbo ieškojusi moteris sausį kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Balandžio 12 dieną kontrolierė Birutė Sabatauskaitė priėmė sprendimą. 

Afrika | Hu Chen/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Ieškojo tik vyrų?

Pareiškėja skunde rašė, kad viename interneto tinklalapyje rado ją dominantį darbo skelbimą dėl darbo Afrikoje.

Darbo skelbime nurodytais kontaktais moteris išsiuntė savo gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką.

Kadangi Pareiškėja turi nemažai patirties reikalaujamoje srityje, jautėsi stipri kandidatė. Nesulaukusi jokio atsako, ji paskambino atranką atliekančiai projektų vadovei.

Ši esą paaiškino, kad į darbo skelbime nurodytas pareigas ieškoma tik vyrų, nes darbo vieta bus Afrikoje.

Išsvajotas darbas Afrikoje nuplaukė | MARIOLA GROBELSKA/Unsplash nuotr.


Pareiškėjai atsakius, kad dėl to siūlomomis pareigomis ir susidomėjo, turi darbo besivystančiose valstybėse patirties, įskaitant ir Afriką, projektų vadovė esą atsakė, kad atsižvelgs į Pareiškėjos pageidavimą, bet esą užsakovas ieško tik jaunų vyrų, kurių mokymai pirmiausia vyks Pietų Afrikos Respublikoje, o paskui teks vykti į kitas šalis, kurios „merginoms nepritinka“.

Pareiškėja teigė, kad patyrė lengvą šoką ir nežinojo, ką atsakyti ir kokiais motyvais argumentuoti, kad ji savo lyties nepakeis.

Pradėjus tyrimą, ėmė gintis

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pradėjo tyrimą. Bendrovė, vykdžiusi darbuotojų atranką, dėstė, kad telefoninio pokalbio su pareiškėja metu buvo detaliai aptarta pati darbo pozicija, kandidatams keliami reikalavimai ir Afrikos regiono specifika, kultūriniai skirtumai bei regiono saugumo klausimas, ką kandidatai turi įvertinti pretenduodami į šią poziciją.

CV | Asociatyvi Chameleon/Unsplash nuotr.


Bendrovė pažymėjo, kad neturi jokios įtakos užsakovo galutiniam apsisprendimui priimant darbuotojus, kurių kandidatūras Bendrovė perdavė užsakovui kaip labiausiai atitinkančias keliamus reikalavimus, į Darbo skelbime nurodytas pareigas.

Tuo metu užsakovė, tai yra įmonė, kuriai buvo ieškomi darbuotojai, tarnybos specialistams aiškino, kad . jokie apribojimai dėl lyties kandidatavimui į Darbo skelbime nurodytą poziciją nebuvo taikomi ir esą užsakovė darbuotojų paiešką vykdančiai bendrovei nedavė jokio nurodymo teikti kandidatams informaciją, kad Darbo skelbime nurodytos pareigos siūlomos tik vyrams.

Užsakovė paaiškino, kad Pareiškėjos kandidatūra buvo svarstoma kaip galima užimti siūlomą poziciją, tačiau nebuvo atrinkta tolesniam aptarimui dėl kvalifikacijos stokos, bet jokiu būdu ne dėl lyties.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sprendime akcentavo, kad nors darbuotojų paiešką vykdžiusi įmonė turėjo teisę kandidatus informuoti apie darbo Afrikoje ypatumus ir susijusias rizikas, kultūrinius skirtumus, bet jokiu būdu darbo atranką vykdantys asmenys negalėjo teigti, kad darbas šiame regione moterims yra netinkamas.

„Pažymėtina, jog Pareiškėja nurodė, kad jai telefonu buvo pasakyta, kad siūlomam darbui ieškoma tik vyrų, kadangi darbas bus Afrikoje. Pabrėžtina, kad šio pokalbio telefonu įrašas nebuvo padarytas ir nebuvo pateiktas Tarnybai, taigi nėra įmanoma remiantis objektyviais įrodymais nustatyti, ar pokalbio telefonu metu buvo ar nebuvo pasakyta, kad darbas yra siūlomas tik vyrams", - rašoma sprendime.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nusprendė nutraukti tyrimą trūkstant objektyvių duomenų apie padarytą pažeidimą.

Su visu sprendimo tekstu galima susipažinti čia



Naujesnė Senesni