Į Seimo etikos sargus dėl savo elgesio kreipėsi pats P. Gražulis

Seimo etikos sargai trečiadienį susirinkę į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją aptarė šią savaitę pasirodžiusį Klaipėdos sporto klubo reklaminį vaizdo klipą, kuriame skambant žodžiams „kas nešokinės, tas pyd*ras" šoko Seimo narys Petras Gražulis.

Stop kadras


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Komisijos nariams klausimų kėlė ne tik šio klipo užgaulus, prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas turinys, bet ir finansiniai aspektai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, valstietė Aušrinė Norkienė sakė, kad Komisija gavo P. Gražulio skundą svarstyti jį patį. 

Aušrinė Norkienė | Seimo kanceliarijos /Olgos Posaškovos nuotr.


A. Norkienė teigė, kad parlamentaras kreipėsi dėl jo veiklos prašydamas paaiškinti, ar jis nepažeidė privačių interesų, nereklamavo internetinių portalų. 

„Reklamos jis iš mūsų nori", - sakė Seimo narys Kazys Starkevičius. 

Dovilė Šakalienė teigė, kad savo skundu homofobiškas politikas bando diskredituoti sprendimą nagrinėti jo elgesį.

„Aš manyčiau, kad mūsų reagavimas į tai, kokius mes gavome kreipimusis, pirmininkė gavo į žurnalistų klausimus atsakyti, <...> turi būti", - sakė D. Šakalienė.

Parlamentarė dėstė, kad dėl P. Gražulio skundo tyrimo nereikėtų pradėti, tačiau tyrimą dėl Seimo nario veiksmų atlikti reikėtų. 

D. Šakalienė | Seimo kanceliarijos/O. Poškovos nuotr.


Anot D. Šakalienės, jeigu klausimai prieštarauja elementariems protingumo kriterijams, komisija neturi ką atsakyti. Pavyzdžiui, vienas iš P. Gražulio klausimų - ar reikia klausytis tik dainų, šlovinančių konservatorius ir LGBT.

Komisijos narys Stasys Šedbaras sakė, kad P. Gražulio skundo svarstyti net neitų - jo klausimus galima suprasti kaip patyčias.

Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą reaguodama į viešai pasirodžiusią informaciją, tačiau ne pagal P. Gražulio raštą.

Į pateiktą klausimą neatsakė, atsiuntė skundą ant savęs

Balandžio 12 dieną Seimo nariui pateiktoje užklausoje elektroniniu paštu portalas jarmo.net jo klausė, ar šis besireklamuodamas reklaminiame sporto klubo klipe gavo už tai atlygį.

P. Gražulis antradienį atsiuntė atsakymą, tiesa, jis - kiek ironiškas. Parlamentaras portalui jarmo.net pateikė skundą, nukreiptą Etikos ir procedūrų komisijai, o rašte politikas dėstė: „<...> siekiant būti atsakingais ir etiškais ir siekiant nustatyti itin skaidrius Seimo nario etikos standartus, prašau Komisiją ištirti, išaiškinti, patvirtinti ar paneigti, jog Seimo nariams galima klausyti tik dainų „šlovė LGBT ir konservatoriams“ tematika, o kito pobūdžio dainų klausymas pažeidžia Seimo Statutą ir daro žalą Seimo narių moralei ir etikai, jog Seimo nario veikla yra nesuderinama su jų sportavimu".

Į pateiktą klausimą dėl gauto finansavimo už nusifilmavimą reklamoje P. Gražulis neatsakė.

Ar gavo atlygį, neatskleidžia

Nekalbūs šia tema buvo ir su jarmo.net bendravęs sporto klubo „Kangoo Club Lietuva” vadovas Tadas Romeika. 

„Šito atvejo nenorime komentuoti ištikro”, - sakė jis paklaustas, kaip susitarė su homofobiškais pasisakymais išgarsėjusiu P. Gražuliu dėl filmavimo. 

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Nieko nekomentuojame mes šituo atžvilgiu”, - paklaustas, ar Seimo narys gavo iš sporto klubo atlygį, portalui jarmo.net aiškino T. Romeika.

Nusivylė savo darbuotojais

Vaizdo įrašas, kuriame užgauliojami homoseksualūs asmenys, netrukus iš sporto klubo socialinių tinklų paskyrų buvo pašalintas.

Nors sporto klubas „Kangoo Club“ tai pavadino protesto akcija prieš sporto klubų uždarymą dėl karantino suvaržymų, antradienį į Lietuvoje kilusį skandalą sureagavęs „Kangoo Jumps“ biuras Londone išplatintame pranešime dėstė, kad „RDM SA“, pagrindinė „Kangoo Jumps“ prekės įmonė, netoleruoja neapykantos kalbos nė prieš vieną mažumos bendruomenę. „Dėl šios priežasties įrašas, kuriuo pasidalijo „KangooClub Lietuva“ buvo pasmerktas ir ištrintas iš visų tarptautinių platformų", - atsiprašyme aiškino įmonės atstovai.

Atsiprašę LGBTQ+ bendruomenės, įmonė oficialiame pareiškime pridūrė: „Sunku ir paaiškinti, kaip nusivylėme savo tinklo žmonėmis, siekusiais skleisti tokius nesveikus savo įsitikinimus“.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė portalui jarmo.net teigė, kad uostamiesčio pareigūnai aiškinsis tai, ar filmuojant klipą ir skambant necenzūriniams žodžiams viešoje vietoje nebuvo pažeisti įstatymai, taip pat - ir karantino reikalavimai.
Naujesnė Senesni