Ar kandidatas į KT teisėjus V. Mizaras sulauks palaiminimo Seime?

Pirmadienį paskelbta apie Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, teisininko Vytauto Mizaro, atstovavusio LGBTQ+ bendruomenę ginčuose dėl „Baltic Pride" eitynių su Vilniaus miesto savivaldybe, teikiamą kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjus - Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen įregistravo patobulintą nutarimo projektą. Parlamento vadovė siūlo, kad šis nutarimas įsigaliotų šių metų birželio 1 dieną.

Vytautas Mizaras | lygybe.lt nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Apie tai, kad teiks V. Mizaro kandidatūrą, politikė pranešė dar šių metų vasario pradžioje.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen anksčiau žiniasklaidai yra sakiusi, kad teisininko V. Mizaro indėlis ginant žmogaus teises ir LGBTQ+ bendruomenę yra itin svarbus.

Ragina ginti žmogaus teises

„Jeigu tam tikra visuomenės ar politikų dalis, išgirdusi žodį gėjus, lesbietė ar transseksualas, pradeda galvoti apie lytinius santykius, tai yra jų psichologinė problema“, – portalui lrt.lt yra sakęs V. Mizaras, pabrėžęs, kad LGBTQ+ bendruomenės diskriminacija Lietuvoje pažeidžia mūsų šalies Konstituciją.

Teisininkas dar 2019 metais LRT radijui teigė, kad Lietuva, deklaruodama Vakarų demokratinę santvarką, turi atsižvelgti į visų grupių visuomenėje interesus bei užtikrinti žmonių teises. 

Interviu portale jarmo.net V. Mizaras apžvelgė teisines kovas teismuose, kai LGBTQ+ pasididžiavimo eitynių organizatoriai bylinėjosi su Vilniaus miesto savivaldybe dėl neišduotų leidimų žingsniuoti Gedimino prospektu. Būtent šiose bylose V. Mizaras atstovavo LGBTQ+ asmenis ir siekė jų lygiateisiškumo.


Kas pritars, o kas - ne?

Šiais metais artinantis slaptam Seimo balsavimui išlieka neaišku, ar už LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą pasisakantis kandidatas į Konstitucinio Teismo teisėjus sulauks pakankamai balsų. 

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas aiškino, kad esą nebalsuos už V. Mizaro kandidatūrą, nes turi jam pastabų dėl šeimos teisės klausimų. Tiesa, konservatorių nuomonės išsiskiria. Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė 15min.lt teigė mananti, jog didžioji frakcijos narių dalis V.Mizarą palaikys.

„Ar kandidatūra praeis Seime? Aš manau. Tikrai nebus lengva – čia lengvų dalykų nebūna, <...> bet sutelktai tikrai to galime tikėtis. O kad L.Kasčiūnas nebalsuos, na, ką darysi“, – 15min.lt cituoja liberalo Eugenijaus Gentvilo žodžius.

Tuo metu LNK žinioms liberalų frakcijos seniūnas E. Gentvilas dar vasarį teigė, jog tikriausiai nesutarimų dėl V. Mizaro kandidatūros valdančioje daugumoje bus.

Tuo metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė 15min.lt sakė, kad vis dar kyla dvejonių dėl tariamo V. Mizaro šališkumo žmogaus teisių klausimais, dėl to valstiečiai esą jo kandidatūros tikriausiai nepalaikys.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna 15min.lt sakė, kad frakcija vis dar neapsisprendusi.

Tuo metu socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas 15min.lt sakė: „Padorus žmogus, geras teisininkas, puiki reputacija kaip teisininko. Puikiai supranta ir gina žmogaus teises ir laisves, o Konstitucinis Teismas dabar sprendžia ir personalinius kreipimusi. Manau, tokie žmonės tik pagerins kokybę Konstituciniame Teisme“

Pritarimą V. Mizaro kandidatūrai išreiškė ir Laisvės partijos frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.
Naujesnė Senesni