Nausėdos nuopuolis: homofobų maršas jam svarbesnis už LGBTQ+ asmenų teises

Suvienyti Lietuvą žadėjęs Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda skelbia kovojantis už žmogaus teises. Jeigu anksčiau jis apie LGBTQ+ teises kalbėti vengė ir stengėsi šios temos neliesti, dėl ko sulaukdavo žmogaus teisių aktyvistų kritikos, tai šeštadienį nuskambėjusį jo pareiškimą jau galima vertinti kaip stojimą į homofobijos pusę. Vilniuje Vingio parke vykusioje homofobiškoje akcijoje, kurioje skambėjo dalyvių frazės apie neapykantą homoseksualiems asmenims, jis tarė sveikinimo žodį ir padrąsino mitinguotojus.

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.


Andželika Bytautaitė, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Mano nuomonė apie G. Nausėdą nėra labai pozityvi, tačiau mane šokiravo jo video išsiuntimas Šeimos maršo atidarymui bei šitoks maršo, kurio tikslas diskriminuoti bendrapiliečius, palaikymas.

Sakydamas, kad reikia sureguliuoti tos pačios lyties santykius, bet tai daryti nepamirštant, kad a) Konstitucija laiko šeimą valstybės pagrindu, o b) santuoka yra tarp vyro ir moters, jis naudoja seną demagogiją, bandydamas tuos dalykus sugretinti. Tačiau Konstitucijoje nėra baigtinio šeimos sudarymo ar definicijų sąrašas.

Šeima yra valstybės ir visuomenės pagrindas, o LGBTQ šeimos - jau egzistuoja. Tad ir šios šeimos yra vertos „gynybos" ir yra taip pat mūsų visuomenės pagrindas", - įsitikinęs žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis.



„Intelektualinis ir ideologinis Gitano Nausėdos pavidalas buvo aiškus, bet dabar galutinai nukrito apdangalai", - konstatuoja Europos parlamento narė Aušra Maldeikienė.

Lietuvos liberalus jaunimas savo pranešime rašo: „Kai reikėjo Lietuvos Respublikos rinkėjų balso, LGBTQ+ bendruomenės dėmesio – Gitanas Nausėda niekieno neverčiamas prisižadėjo įsisegti vaivorykštės vėliavos ženklelį, kad būtų išreikštas solidarumas su tais, kurie jaučia kasdienę diskriminaciją ir brutalią netoleranciją.

To Prezidentas nepadarė iki šiol, to jau niekas ir nebesitikėjo. Ko dar nesitikėjo – gėdingo, demagogijos kupino nenuoširdaus pasisakymo Šeimų gynimo marše. Šis pasisakymas legitimavo diskriminacinį, homofobišką ir agresyvų diskursą, kuriuo pasižymėjo akcijos organizatoriai. Lietuvos Respublikos Prezidento pasisakymas palydėtas „Alternative für Deutschland" Europos Parlamento nario sąmokslo teorijų apie Europos islamizaciją, kitų diskriminacinių pasisakymų ir raginimų atšaukti Seimą. Matyt, pagaliau, nuspręsta atskleisti savo tikrąsias spalvas ir parodyti, kieno pusėje iš tiesų stovima".
Naujesnė Senesni