Panevėžio homofobijos drama: nuo futbolo iki bažnyčios

Panevėžys šiais metais linksniuojamas jau ne pirmame homofobijos skandale. Neseniai Panevėžio apskrities futbolo federacijai (PAFF) vadovaujantis Darius Butkus savo „Facebook" paskyroje pasidalijo žinute, kurioje matyti raudonu brūkšniu perbraukta vaivorykštės vėliava, LGBTQ+ simboliu tapusi. Suprask, LGBTQ+ bendruomenės jis nemėgsta. Kilus pasipiktinimui, D. Butkus teisinosi, kad įrašu pasidalijo netyčia. Kalboms apie tariamą klaidą nutilus, homofobijos gaisras Panevėžyje įsiliepsnojo vėl, kai Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas savo „Facebook" paskyroje nusprendė palaiminti Didįjį Šeimos gynimo maršą - akciją, kurios organizatoriai aktyviai priešinasi LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui, o dalis maršo veidų grasina smurtu.

Jonas Kauneckas | Jarmo.net koliažas/coe.int ir vle.lt nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Dvasininkas kviečia ginti šeimą, nuo ko - neaišku

Didžiojo šeimos gynimo maršo veidai, kurie taip pat negali pasigirti ir švaria kriminaline praeitimi, kalbėdamiesi su šios iniciatyvos organizatoriai ne kartą pabrėžė, kad svarbu, jog proteste prieš LGBTQ+ bendruomenę, partnerystės įstatymą bei Stambulo konvenciją dalyvautų dvasininkų.

Tiesa, Lietuvos vyskupų konferencija paskelbė maršo renginyje nedalyvausianti. Akivaizdu, kodėl - maršo organizatoriais besiskelbiančių asmenų retorika itin agresyvi: pavyzdžiui, Artūras Orlauskas grasino „nušluoti" Seimą, ieškoti parlamento narių vaikų.

A. Orlauskas grasina valstybės perversmu | Momentinė ekrano kopija


Dar balandžio 23 d. Lietuvos vyskupų konferencija išplatino pranešimą, kuriame pabrėžė: „Puoselėjant šeimos vertybes ir saugant šeimos institutą, skatiname tokį visuomenės narių bendradarbiavimą, kuris leistų rūpintis mūsų šeimomis bei kurtų sąlygas jų gerovei nenaudojant neapykantos kalbos ar užuominų į bet kokio – fizinio ar psichologinio – smurto naudojimą. Siekdami šeimos gerovės atpažinkime, jog nepaisant skirtingų įsitikinimų ar pažiūrų, kiekvieno visuomenės nario santykiai su kitu turi būti grindžiami abipuse pagarba ir artimo meile. Atsiliepdami į gautas žiniasklaidos užklausas dėl „Didžiojo šeimos gynimo maršo“, primename, kad Bažnyčia nuosekliai rūpinasi šeima ir ją remia. Informuojame, kad kvietimus į aukščiau minėtą renginį gavę Vilniaus ir Kauno arkivyskupai jame dalyvauti neketina".

Asociatyvi Du Preez/Unsplash nuotr.


Nepaisant to, Panevėžio vyskupas emeritas J. Kauneckas savo „Facebook" paskyroje ėmė gąsdinti, kad savieji (suprask, Seimo valdantieji ir Lietuvos LGBTQ+ bendruomenė) nori sunaikinti šeimą, todėl ją būtina gelbėti.

„Valdantieji, kreipiuosi į Jus: jei sunaikinsite Šeimą, sunaikinsite ir Lietuvą", - rašė J. Kauneckas savo „Facebook" įraše turėdamas galvoje tai, kad jau netrukus - šį mėnesį arba birželio pradžioje - bus užregistruotas ir imtas svarstyti partnerystės įstatymas, kuris, jei bus priimtas, leistų tiek skirtingų, tiek  tos pačios lyties asmenims įteisinti savo šeiminius santykius.

Tiesa, kaip priimtas partnerystės įstatymas arba LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumo užtikrinimas gali sunaikinti šeimą, dvasininkas taip ir nepaaiškino.

Rimantas Gudelis | Momentinė ekrano kopija


J. Kauneckas yra ne pirmas homofobiškai pasisakęs kunigas iš Panevėžio apskrities. Delfi.lt kovą rašė apie tai, kad Palėvenės šv. Domininko parapijos kunigas Rimantas Gudelis sekmadieninių mišių, kurios buvo transliuotos ir socialiniame tinkle „Facebook“ sakė: „Praeitą savaitę įsijungus Lietuvos televiziją, Miliūtė šaukė, kad tik gėjų teisės ir tik gėjai gali viską sakyti, Stambulo konvencija yra auksinė, o kunigai neišmanėliai turi patylėti. Tas nusibodo. Įsijungiu Laisvės televiziją, ten Tapinas klykia tą patį. Aš jau kažko įvairesnio norėjau, o vėl gaunu tą pačią porciją. Ir jeigu aš su šituo savo pamokslu norėčiau nueiti pas Miliūtę ar Tapiną, žinai, kaip jie mane vytų toli, nes pas mus Lietuvoje tegalima viena LGBT nuomonė“.

Už galimai neapykantą prieš LGBTQ+ bendruomenę kurstančius žodžius dvasininkai neatsiprašė, jų elgesio nepasmerkė ir Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai.

Futbolo vedlys atsidūrė etikos sargų akiratyje

Tuo metu Panevėžio futbolo vedlys D. Butkus sulaukė įspėjimo ir apgailestavo, kad pasidalijo homofobiška žinute.

LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius portalui jp.lt kovo mėnesį komentavo, jog D. Butkaus žinutė svarstoma LFF etikos komitete. Jarmo.net žiniomis, įvykusio etikos posėdžio metu D. Butkus buvo įspėtas.


D. Butkus iš pradžių teisinosi, kad šia nuotrauka pasidalijo netyčia | Momentinė ekrano kopija


„Galbūt tai yra asmeninė žmogaus nuomonė, bet tai prieštarauja visam futbolo pasaulio supratimui. Tiek FIFA, tiek UEFA akcentuoja, kad rasizmui ir kitokiai netolerancijai vietos futbole nėra. Keista, kad vykdomojo komiteto narys tokiais dalykais dalinasi. Aš to asmeniškai nesuprantu. Gal vyresnio amžiaus žmonės nesuvokia, kas tas „Facebook“, kokios naudos ar žalos gali pridaryti ištransliuota žinutė. Bet suaugę žmonės turi prisiimti atsakomybę. Dėl to bus kreiptasi į Etikos komitetą. Ypatingai dabartinėje visuomenėje, dabartiniais laikais tai yra jautri tema, tokie pasisakymai ar pasidalinimai tikrai negalimi. Jie gali pridaryti tam tikros žalos, ir iš to automatiškai išplaukia atitinkamos sankcijos“, – E. Stankevičiaus žodžius cituoja portalas jp.lt

Nacionalinio transliuotojas LRT praneša, kad LFF Etikos kodekse nurodyta, kad draudžiama įžeisti kitos valstybės, asmens ar asmenų grupės garbę ir orumą niekinančiais, diskriminuojančiais ar žeminančiais žodžiais ir veiksmais dėl rasės, odos spalvos, etninės, tautinės ar socialinės kilmės, lyties, negalios, kalbos, religijos, politinių ar kitokių įsitikinimų, ekonominės padėties, prigimtinio ar kitokio statuso, seksualinės orientacijos ar bet kokiu kitu pagrindu.
Naujesnė Senesni