Smūgis homofobiško maršo organizatoriams - reikalaujama nutraukti neteisėtą muzikos naudojimą

Vytauto Kernagio fondo atstovai praneša, kad dėl Vytauto Kernagio, Ievos Narkutės ir kitų kūrėjų dainų, skambančių šeimų gynimo maršo agitaciniuose renginiuose, kreipėsi į autorių teises ginančią asociaciją LATGA  ir pareiškė nesutikantys, kad homofobiškos iniciatyvos organizatoriai naudotų jų atstovaujamų kūrėjų dainas.  

Naudoti muzikos kūrinių be atlikėjų sutikimo negalima | Asociatyvi Greyson Joralemon/Unsplash nuotr.



Andželika Bytautaitė

jarmo.net žurnalistė


Asociacija AGATA išplatino viešą reikalavimą šeimos gynimo maršo organizatoriams nenaudoti asociacijos atstovaujamų kūrėjų dainų. 

„Reaguodami į jautrų politinį „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ kontekstą, informuojame AGATA narius bei visuomenę, kad nesame suteikę licencijos naudoti muziką šiame renginyje.

Mums tapo žinoma, kad „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ organizatoriai savo renginiuose naudoja ir toliau rengiasi naudoti AGATA atstovaujamų kūrėjų (Vytauto Kernagio, Ievos Narkutės ir kt.) įrašus. 

Viešai prašome organizatorių nutraukti nelicencijuotą ir su kūrėjais ar jų atstovais nesuderintą muzikos viešą panaudojimą. To nepadarius – pažeistas kūrėjų teises ginsime teisinėmis priemonėmis.

Primename, kad vadovaujantis LR Autorių ir gretutinių teisių įstatymu, bet koks kūrinio panaudojimas be autoriaus, jo teisių perėmėjo ar jo tinkamai įgalioto asmens leidimo yra neteisėtas (15 str. 2 d.)", - rašoma AGATA pranešime. 

Tuo metu LATGA savo viešai pateiktame komentare teigia: „Pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo, į Asociaciją LATGA organizatorius dėl viešo kūrinių naudojimo turi kreiptis likus 14 darbo dienų iki renginio. 

Kol kas „Didžiojo šeimos gynimo maršo 2021“ organizatoriai to nepadarė. Šiandien LATGA priminė organizatoriui apie pareigą sudaryti sutartį su asociacija, jei renginio metu bus viešai atliekami (viešu atlikimu laikomas ir muzikos kūrinių garso įrašų naudojimas, ir muzikos kūrinių gyvas atlikimas) LATGA atstovaujamų autorių kūriniai. 

Taip pat organizatoriams pridėjome autorių ir kitų teisių turėtojų, kurie neleidžia minėtame renginyje naudoti jų kūrinių, sąrašą. Asociacija LATGA neturi teisinio pagrindo savo iniciatyva nesuteikti licencijos dėl viešo atlikimo. 

Autoriai, kurie nenori, kad jų kūriniai būtų viešai atliekami minėto renginio metu, turi teisę informuoti apie tai LATGA, kuri savo ruožtu informuos organizatorius. Papildoma informacija autoriams: jeigu nenorite, kad jūsų kūriniai būtų naudojami minėtame renginyje, informuokite apie tai Asociaciją LATGA el. paštu visuomene@latga.lt."

Jarmo.net primena, kad šeštadienį vyksiančiame šeimos gynimo marše, skelbia organizatoriai, planuoja susirinkti 5-8 tūkst. dalyvių, kurie pasisakys prieš LGBTQ+ lygiateisiškumą, planuojamą svarstyti partnerystės įstatymą, taip pat moterų teisių apsaugą stiprinančią Stambulo konvenciją. 
Naujesnė Senesni