Tomas Tomilinas priešinasi valstiečių homofobijai

Penktadienį paaiškėjus, kad įregistruotas partnerystės įstatymas, Seimo nariams dėl palaikymo jam dar teks apsispręsti. Parlamente artėjant balsavimui dėl  šio įstatymo, kuriuo ne tik priešingų, bet ir tų pačių lyčių žmonės galėtų įteisinti savo santykius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijoje pasirodė pirmosios kibirkštys: susikivirčijo Agnė Širinskienė ir Tomas Tomilinas.

Tomas Tomilinas ir Agnė Širinksienė | Jarmo.net koliažas/Seimo kanceliacijos/O.Posaškovos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


T. Tomilinas teigė esą įsitikinęs, kad „valstiečiai“ galėtų pradėti diskusiją dėl partnerystės įstatymo, o štai A. Širinskienė teigė, kad T. Tomilinas neva pamiršo pažadus rinkėjams. Be to, A. Širinksienė pasiūlė T. Tomilinui rinktis kitą partiją.

T. Tomilinas atsakė A. Širinskienei, kad partija nėra vienvaldė, o diskusijos apie partnerystę - tai pat.

Politikas teigė įsitikinęs, kad partnerystė turėtų būti Lietuvoje įteisinta atskiru įstatymu. Tuo metu A. Širinskienė galvoja, kad atskiro įstatymo nereikia, esą santykius užtektų apibrėžti bendrai ūkinei veiklai.

„Beje, primenu Agnei, kad 2016-tais metais mūsų duoto pažado sukurti teisinius mechanizmus dėl bendro ūkio teisinio reglamentavimo mes taip ir neįvykdėme net ir būdami valdžioje, o dėl partnerystės aš balsavau Seime pagal partijos programoje išsakytą nuostatą.

Agnė Širinskienė | Dž. G. Barysaitės nuotr.


Komentuodama mano siūlymą diskutuoti šia tema partijos viduje 2021-mais metais, gerbiama Agnė atmeta pačią teisę kalbėtis. Miela Agne, nors, kaip Jūs pati išsakėte – gerbiate tik tą kitą Tomą iš Laisvės partijos, Lietuvoje, kaip ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje tilpsime visi. Ir, tiesą sakant, stebina Jūsų vieši pasiūlymai man keisti partiją.
 
Jūs, Agne, mūsų partijoje esate palyginti neseniai, tik kelerius metus, tad galbūt tiesiog neturite pakankamai patirties. Jei dėl kiekvieno nesutarimo, nuomonių išsiskyrimo būtume pradėję keisti partijas, tai mūsų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau būtų išsilaksčiusi. O ji vis dėl to egzistuoja ir, esu tikras, dėl augančios diskusijos ir demokratijos kultūros tik stiprėja.
 
Be to, kad mes Lietuvoje turime šeimos tradiciją, diskusija, tolerancija mažumoms taip pat yra mūsų tautos tradicija nuo Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikų. Frakcijos kolegė puikiai žino, kad LVŽS įstatuose yra konkrečios nuostatos „ginti prigimtines žmogaus teises ir laisves“ (2.1.2.) ir kiekvienas narys privalo „gerbti kitų LVŽS narių teises, pažiūras ir orumą, neveikti prieš kitą LVŽS narį, viešajame ir privačiame gyvenime laikytis geros moralės normų“. Partijos įstatai yra aukščiausio lygio dokumentas. Tad būdamas žinomu politiku negaliu sau leisti nesidomėti, į kokias iniciatyvas esu kviečiamas aš ir mano partija.

Tai reiškia, kad mūsų partija net neturi kitos išeities, kaip kad atsiriboti nuo vadinamąjį Šeimų gynimo maršą organizavusio maksimaliečio, laukiančio, kol Kinija ir Rusija „išvalys“ Vakarus nuo leftistų ir sukurs „naują pasaulio tvarką“ bei nuo neseniai Lietuvoje apsilankiusių Putino draugų-Vokietijos radikalų, atvirų homofobų, kuriančių sąmokslo teorijas apie Vakarų vertybių krizę ir šeimos tradicijų klausimą gudriai suplakančių su daugybe antivakarietiškų pareiškimų, kokių mūsų partijos programoje, net labai pasistengęs „pritempti“, nerasi", - savo „Facebook" paskyroje rašė T. Tomilinas. 

Jie teigė: „Mano požiūriu, tas pats galioja ir tradicinės šeimos politikai. Šeimos politiką aš suprantu daug plačiau nei amžiną ginčą dėl partnerystės sąvokos. Šeimai yra daug svarbesnių klausimų: pajamos, švietimo prieinamumas, būstas, paslaugos, vaiko pinigai ir t.t. Ir būtent šiems Lietuvos šeimai aktualiausiems klausimams esu paskyręs daugiausiai savo darbo tiek partinėje veikloje, tiek labai apčiuopiamame ir davusiame konkrečius rezultatus teisėkūriniame darbe Seime.

Ir taip, mano nuomonė partnerystės klausimu yra asmeninė, aš neatstovauju nieko, nei LVŽS valdymo organų, nei LVŽS pirmininko, tik save patį. Bet mano nuomonė yra mano laisvė, apie kurią daug ir patosiškai kalbame valstybinių švenčių proga, tačiau ne visada suprantame jos prasmę kasdienybėje.

Frakcijoje diskutuodami mes sutarėme, kad giname ir skleidžiame krikščioniškas vertybes, lietuvybę ir nacionalinę kultūrą, stipriname tradicinės šeimos institutą, gerbdami modernios Lietuvos konstitucines vertybes ir pasaulietiškumą. Asmeniškai, nematau, kaip mano santūrūs pasisakymai viešojoje erdvėje apie žmogaus teisių apsaugą ar kvietimas diskutuoti partijos viduje kaip nors prieštarautų šiam principui", - rašo T. Tomilinas.
Naujesnė Senesni