VU kapelionas E. Puzynia - apie tai, kaip rasti dialogą tarp LGBTQ+ ir Bažnyčios

Vilniaus Universiteto (VU) kapelionas, kunigas jėzuitas Eugenijus Puzynia įsitikinęs, kad LGBTQ+ temą Lietuvoje gaubia nežinojimas, o iš to kyla ir priešiškumas. „Aš galvoju, kad didelis blogis yra tas, kad mes nesame susipažinę. <...> Apie ką mes kalbame? Jeigu tik idėjų lygmenyje, tai ir mūšis būna tik teorinis. Reikia iš tų idėjų lygmens, ten, kur gali būti pasipriešinimas, nepažinimas, kova, pereiti prie labai konkrečių situacijų. Kas aš esu iš Bažnyčios pusės? Kunigas, turiu savo istoriją. O kas tu esi? LGBT grupės narys, aktyvus teisių gynėjas. Super. Ar gali papasakoti savo istoriją? Kodėl? Kaip? Kokios tavo vertybės? Kai pradedame kalbėti taip, mes tikrai atrasime daug daugiau", - Universiteto LGBT grupės laidoje „Aš ne prieš juos, bet..." kalbėjo dvasininkas.
 
Eugenijus Puzynia | Universiteto LGBT grupės nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


E. Puzynia atsakė į klausimą, ar Vilniaus Universitete (VU) įkurtoje ir sielovados grupėje laukiami ir LGBTQ+ žmonės. Jėzuitas teigė, kad ši grupė renkasi Šv. Jonų bažnyčioje.

„Iš to klausimo suprantu, kad neina dar iki galo suvokti, kas ta sielovados grupė. Pati sielovada turi labai platų spektrą. <...> Ši bendruomenė labai plati, ten vyksta labai daug visokios veiklos. Nors karantino metu viskas kiek aprimo, iki tol būdavo, kad kiekvieną paprastą dieną (rinkdavosi) įvairios grupės - biblijos skaitymo, mamos, besimeldžiančios už vaikus, pasiruošimo pirmai Komunijai, pasiruošimo  sutvirtinimo sakramentui, dvasinių pratybų. Ir tikrai niekada nesu girdėjęs, kad kas nors būtų atstumtas dėl vienokio ar kitokio požiūrio. Ši Šv. Jonų bažnyčia labai atvira", - sakė E. Puzynia. 

Šiais metais VU kapelionas organizavo virtualų susitikimą su pastoriumi James Martin - dvasininku iš JAV, atvirai kalbančiu apie LGBTQ+ bendruomenę. Apie šį susitikimą plačiau galite skaityti šioje publikacijoje: „Tragedija JAV dvasininką paskatino tiesti tiltą tarp Bažnyčios ir LGBTQ+ bendruomenės".

Kunigas jėzuitas, paklaustas, kokių reakcijų sulaukė po virtualiai transliuotos diskusijos, kalbėjo: „Mišrios reakcijos. Aš manau, kad jūs su tuo susiduriate kasdien, kai kalbatės, vieni džiaugiasi laisve, atvirumu, dėkoja, kad keliame šį klausimą, padėkoja, kad pateikiame kitokį požiūrį. Sulaukiau daug pozityvių padrąsinimų. Bet taip pat sulaukiau ir negatyvių pasisakymų. Kai kurie sakė, kad iškraipome Bažnyčios mokslą".

E. Puzynia dėstė nebijantis LGBTQ+ temos nepaisant to, kad žmonių nuomonės ir reakcijos yra įvairios. Jis teigė šiuo susitikimu norėjęs „atsitraukti iš pažiūrėti kitu kampu į šį klausimą, kuris yra skaudus, neišdiskutuotas, turi savyje emocijų". 

Dvasininkas, kalbėdamas apie susipriešinimą tarp LGBTQ+ bendruomenę ir Bažnyčią, aiškino, kad taip nutinka dėl žmonių nežinojimo. Nuogirdos, anot jo, niekuomet neskatino konstruktyvaus dialogo. Esą svarbu pažinti vienas kitą. 


„Mums trūksta pažinojimo, kas yra LGBTQ+ bendruomenė ir kas yra Bažnyčia. Dažnai įsivaizduojame, kad tai, kas yra Bažnyčia, sudaro tam tikrą hierarchiją. <...> Sakau, kad tai netiesa. Bažnyčia esame mes visi. Daug žmonių ir nuomonių. Bažnyčia nėra vien kunigai", - aiškino E. Puzynia.

Lygiai taip pat, anot jo, gali būti ir su LGBTQ+ bendruomene: žmonės joje įvairūs. „Žmonės, turintys homoseksualumą, translytiškumą, nebūtinai bus formaliai LGBTQ+ bendruomenės nariai, bet jie palaikys. Net nežinau. Yra dar daug dalykų, kuriuos aš pats norėčiau sužinoti. Su kuo kalbuosi, tai yra daug homoseksualių žmonių, kurie neitų specialiai į bendruomenę, bet jie yra laisvi, atranda savo būdų, kaip gyventi", - sakė jis. 

E. Puzynia pabrėžė, kad ėmus atvirai kalbėtis vienas su kitu, staiga žmonės gali suvokti, kad nėra tarp jų priešpriešos, kurią šiuo metu stebime viešojoje erdvėje.

„Turime kovą, nes nepažįstame", - konstatavo jis.
Naujesnė Senesni