LSDP krizė: po nesėkmingo balsavimo dėl partnerystės partiją palieka ilgamečiai nariai

Praėjusiais metais prieš rinkimus Lietuvos socialdemokratų partija, vedama dabar jau buvusio jos pirmininko Gintauto Palucko, išreiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei. Tačiau išrinkti į Seimą, 5 šios partijos nariai balsavo prieš Partnerystės įstatymo pateikimą ir tolesnį jo svarstymą. Tai sukėlė nemenką progresyvias vertybes deklaruojančių LSDP narių pasipiktinimą. Dalis jų nusprendė iš partijos pasitraukti.

Vilija Blinkevičiūtė | LSDP nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Naujai išrinkta LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė žiniasklaidai yra pareiškusi, kad esą Partnerystės įstatymą, kuris leistų ir tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius Lietuvoje norima prastumti buldozeriu. 

Prieš rinkimus šios partijos komunikacijos būta kiek kitokios.   

„Socialdemokratai yra įsipareigoję siekti lygių galimybių bei teisės į orų gyvenimą visiems žmonėms. Tai yra pamatinė LSDP nuostata, kuri turi būti ne tik įtvirtinta teisės aktuose – ji turi būti realiai įgyvendinama“, – praėjusiais metais partijai dalyvaujant rinkimuose į parlamentą sakė tuometinis socialdemokratas Artūras Rudomanskis.

Šią savaitė LGBTQ+ teisių aktyvistas paskelbė paliekantis partiją. Jį nuvylė partiečių apsisprendimas neremti Partnerystės įstatymo, pateikto pavasario sesijoje.

Gegužę Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen pristačius Seime Partnerystės įstatymo projektą, parlamentas nepalaimino tolesnio jo svarstymo ir teikimą atmetė. Už šį įstatymą balsavo 63, prieš - 58, susilaikė - 7. Balsų pritrūkus, įstatymas grąžintas tobulinti.
 
Balsavimo rezultatai už Partnerystės įstatymą po pateikimo pagal frakcijas | Šaltinis: www.lrs.lt


Daug ką nustebino „socdemų" frakcijos narių balsavimas. Nors 6 nariai buvo už, 5 nusprendė balsuoti prieš, likę 2 frakcijos atstovai nedalyvavo.

Tomas Bičiūnas, Vidmantas Kanopa, Kęstutis Vilkauskas, Vilija Targamadzė ir Liudas Jonaitis - tai yra posėdyje dalyvavę socialdemokratų frakcijos nariai, balsavę prieš įstatymą.

„Negalima eiti buldozeriu. Tokie dalykai turi būti suderinti, aptarti, mes, socialdemokratai, būtume sukvietę valdybos posėdį, bendrai su frakcija aptarę ir, manau, rezultatas būtų buvęs kitoks", - po balsavimo žurnalistams pareiškė naujoji LSDP pirmininkė V. Blinkevičiūtė.

Iš partijos dėl „socdemų" nepritarimo Partnerystės įstatymo projektui pasitraukęs ilgametis jos narys A. Rudomanskis neslėpė, kad jeigu Lietuvoje susiformuotų nauja politinė jėga, prie jos jungtis neskubėtų, bet patvirtino girdėjęs apie planus ją kurti.

Kitas iš partijos pasitraukęs LSDP narys filosofas profesorius Andrius Bielskis naujienų portalui delfi.lt sakė, kad jo apsisprendimą taip pat lėmė LSDP frakcijos atstovų Seime balsavimas dėl partnerystės, kai šie nesugebėjo nubalsuoti už.. „Tai buvo įrašyta programoje, ji buvo pakankamai progresyvi ir leido „socdemams" eiti į rinkimus kaip progresyviai jėgai. Dalis žmonių, sykiu ir LGBT žmonės, kurie labiau linkę į kairę, sukandę dantis balsavo už „socdemus" ir toks antiprograminis judėsys prieš vertybes iš tiesų neskanus“, – delfi.lt cituoja A. Bielskį.

Be to, jis savo „Facebook" paskyroje rašė: „Nomenklatūrinis partijos DNR, liberalaus darbo kodekso afera, nesugebėjimas įvesti progresinių mokesčių, retrogradiškas požiūris į LGBT žmones, LSDP flirtas su liberalais ir daugelis kitų dalykų galutinai lėmė mano nusivylimą šia partija.

Savo vidiniu veikimu LSDP visada man priminė „Karibų piratų“ laivą, kur kiekvienas balsuoja tik už save. Be kelių išimčių LSDP niekada nepritraukė progresyvių veidų. Jų rinkimų sąrašai visada buvo beviltiški. Klikos ir vidinės rietenos, o sykiu ir ideologinė ir vertybinė disorientacija byloja, kad Lietuvos socialdemokratai, kaip, beje, ir kitose Europos šalyse, yra politiškai ir vertybiškai merdinti partija. Nematau prasmės joje likti". 

Buvęs partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sakė apgailestaujantis dėl narių iš LSDP pasitraukimo ir sakė, kad partija sukūrė lūkesčius, o vėliau jų neišpildė, tai lėmė nusivylimą.

Kita vertus, jis pažymėjo, kad kaip ir visose partijose, esą nuomonių yra įvairių, tad, anot G. Palucko, metas toliau diskutuoti ir rasti bendrą sprendimą. 

Kita vertus, žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis įsitikinęs - LSDP prieš balsavimą nepadarė namų darbų.

„Partija turėjo pakankamai laiko kalbėti apie tai, nes žinojo, kad partnerystės klausimas ateina. Tie LSDP nariai, kurie balsavo prieš, kaip akivaizdu, apskritai jokiai partnerystei nepritaria. Tad nereikia meluoti ir klaidinti, kad jie čia nieko nesitikėjo. LSDP pasirinko šia tema nei kalbėtis su savo rinkėjais, nei su savo nariais, ir tai yra jų ir ne kitų kaltė", - „Facebook" paskyroje rašė S. Bartulis.

„Pirmiausia, valdančioji dauguma neturėjo pakankamo balsų skaičiaus ir jie tai puikiai žinojo. Todėl negalima eiti...

Posted by Simonas Bartulis on 2021 m. gegužės 29 d., šeštadienis
Naujesnė Senesni