Vaivorykštės perėjos niokotojams Vilniaus miesto savivaldybė ruošia sąskaitą

Dar 2018 metais Vilniuje Pylimo gatvėje įrengta vaivorykštės spalvų perėja, kuri buvo atnaujinta šių metų gegužę, pirmadienį suniokota. Socialiniuose tinkluose sklando incidento vaizdo įrašai - matyti, kad pasidarbavo 4 asmenys, purškę juodus dažus ir trukdę eismui. Policija skelbia besiaiškinanti įvykio aplinkybes, tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai prakalbo apie atsakomybę dėl suniokoto miesto turto.

Asociatyvi Markus Spiske/Unsplash nuotr.



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas portalui lrt.lt sakė, kad perėja bus atnaujinta, o perėją uždažiusių asmenų bus reikalaujama atlyginti ir finansinius nuostolius, kurie buvo patirti dėl suniokoto miesto turto.

Jis priminė, kad prieš kelias savaites visame pasaulyje minint kovos prieš homofobiją, transfobiją ir bifobiją dieną, ši perėja buvo iš naujo paryškinta ir atnaujinta. Komentuodamas pirmadienio incidentą, kai perėją 4 asmenys nelegaliai uždažė juodais purškiamas dažais, V. Benkuskas pažymėjo, kad tai „skatina visuomenėje anarchiją". 

Tuo metu Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad vaivorykštės perėjos uždažymas signalizuoja, kad taip pasielgę asmenys nenori gerbti kiekvieno žmogaus. Politikas pabrėžė besitikintis, kad panašių incidentų ateityje bus vis mažiau bei pakvietė nebijoti įvairovės. 

Po nakties iš pirmadienio į antradienį vilniečiai pastebėjo, kad ant juodai nudažytos perėjos atsirado LGBTQ+ palaikančių simbolių.

 

R. Šimašius pažymėjo, kad šį išpuolį tiria policijos pareigūnai, kurie turės priimti teisinius sprendimus. Sostinės vadovas pabrėžė, kad buvo padaryta finansinių nuostolių.  

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Loreta Kairienė komentavo, kad pirmadienio vakare pareigūnai sulaukė dviejų pranešimų dėl šio įvykio.

„Tokios ar panašios vaivorykštės perėjos - dažnai Vakarų valstybėse naudojami simboliai solidarumui su LGBT I bendruomene išreikšti. Jais taip pat siekiama parodyti, kad skirtumai tarp visuomenės grupių nėra neperžengiami ar neįveikiami.

Tad tokį uždažymą vertiname kaip neapykanta motyvuotą administracinį nusižengimą.
 
LR administracinių nusižengimų kodekso 36 str. numatyta sunkinančioji aplinkybė, kai administracinis nusižengimas padarytas reiškiant neapykantą asmenims ar diskriminuojant asmenis dėl lyties, rasės, tautybės ar kitais pagrindais.

Todėl, vertinant asmenų, įvykdžiusių šį administracinį nusižengimą, veiksmus, raginame Lietuvos policiją įvertinti ir siekį išreikšti neapykantą bei atitinkamai nubausti pažeidėjus", - rašoma Lietuvos žmogaus teisių centro pranešime

Naujesnė Senesni