Violeta Tamelytė. Laiškas Seimo nariams apie emigraciją - kainą, kurią Lietuva moka dėl homofobijos

Rašau Jums, Seimo nariams. Nors šią pavasario sesiją atmetėte Partnerystės įstatymo projektą po pateikimo, ties šiuo klausimu teks sugrįžti ateityje, tad reikia aptarti šią temą. 

Violeta Tamelytė | Astos Jasaitės nuotr.

Violeta Tamelytė

LGBTQ+ teisių aktyvistė



Šiuo metu esu išvykusi į Didžiąją Britaniją. Tai turėjo būti trumpos atostogos pas savo partnerę, tačiau matant, kokie homofobiški procesai vyksta Lietuvoje, aš jaučiu, kaip ir mano partnerė, baimę bei nesaugumą grįžti į Lietuvą.

Planuoju likti Didžiojoje Britanijoje ir dirbti šioje šalyje, nors žinau, kad galėčiau ir norėčiau savo energiją bei laiką skirti Lietuvai. Ne tik aš, bet ir kiti galėtų dirbti Lietuvai, tačiau per daug tos energijos pareikalauja pastangos išlikti gyvam ar prašyti pagalbos.

Daug bendrauju su kitais LGBT asmenimis, įvairaus amžiaus ir matau liūdną, gąsdinančią tendenciją, jog didelį jų dalis nori nusižudyti. Dėl baimės, homofobijos, pykčio ir gėdos, dėl to, kad gimė tuo, kuo gimė, ir patiria patyčas.

Dėl daugybės kitų priežasčių. Pati patyriau diskriminaciją ne vienoje darbo vietoje dėl to, kad esu LGBT asmuo. Tikiu, kad ir Jūs esat patyręs/patyrusi diskriminacij  dėl kitų galbūt priežasčių, bet puikiai žinote ir pažįstate jausmą, kai taip nutinka. 

Viskas Jūsų rankose, kad kiti nepatirtų to, ką patyrėte ar patiriate Jūs.


Liūdna, kai atsitinka situacijos, kurių metu reikia (o anksčiau buvo, kad noriu pasakoti, o ne reikia pasakoti) papasakoti užsieniečiui apie šalį, iš kurios atvykau. Liūdna dėl žmonių reakcijų, nes jie mato ir girdi, kas vyksta pas mus. Lietuvą įvardija kaip homofobišką, nedraugišką valstybę, į kurią nenorėtų atvykti, nes nesijaučia laukiami.

Net ir heteroseksualūs žmonės ne visuomet jaučiasi laukiami Lietuvoje | Asociatyvi Alejandra Quiroz/Unsplash nuotr.


Ir tai dažniausiai heteroseksualūs asmenys. Liūdna, tačiau tikiu, kad Jūs galite padaryti pokytį. Pokytį, kuris svarbus visoms nesusituokusioms, bet laukiančioms jau ilgai partnerystės įstatymo poroms. 

Aš ir mano istorija yra viena mažytė istorija tarp daugybės kitų.

Tikiu, kad į šį įstatymą galite pažvelgti plačiau ir patys jo neapriboti tik ties homoseksualiomis poromis. 

Akimirkai sustokite ir pagalvokite, kiek nesusituokusių heteroseksualių porų Jūs pažįstate, kiek tokių porų, laukiančių šio partnerystės įstatymo, yra tarp jų. 

Šitiek daug šalia Jūsų esančių žmonių Jūs pradžiuginsite priėmę partnerystės įstatymą. 

Lietuva yra puiki šalis daryti nuostabius darbus.


Esu tikra, kad jūs tai žinote taip pat, kaip ir aš. Labiau už viską gerus darbus noriu daryti mūsų šaliai, o ne kitur. Viskas yra Jūsų pačių rankose ir aš bei kitos heteroseksualios, homoseksualios poros Jumis pasitiki.

Su visa pagarba, Violeta Tamelytė




Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni