Berlyne įvyko LGBTQ+ ir moterų teisių palaikymo eitynės, jose dalyvavo ir TJA atstovė iš Lietuvos, o tuo metu Vilniuje siautė antivakseriai

Šeštadienį Lietuvos sostinėje įvykus mitingui prieš vakcinas, Vokietijos visuomenė pasirodė esanti kur kas sąmoningesnė. Nuo 65 iki 80 tūkst. eitynių dalyvių dalyvavo Berlyne surengtoje „Pride“ šventėje išreikšdami palaikymą ne tik LGBTQ+ bendruomenei, bet ir moterų teisėms.

TJA narė Simona Padegimaitė dalyvavo „Berlyno Pride“ | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Linkėjimai iš Berlyno“, - šeštadienį savo „Facebook" paskyroje paskelbė Tolerantiško jaunimo asociacijos narė Simona Padegimaitė, pasidalijusi spalvinga eitynių nuotrauka.

Portalas coastreporter.net rašo, kad Berlyno Kristupo gatvėje kasmet vykstančios eitynės šiemet sutraukė tris kartus daugiau dalyvių nei organizatoriai tikėjosi. Šios „Pride“ eitynės – didžiausia demonstracija Berlyne nuo koronaviruso pandemijos pradžios.
 
Renginio organizatoriai teigia suskaičiavę 80 tūkst. dalyvių, policijos atstovas Martinas Damsas naujienų agentūrai AP įvardijo 65 tūkst. mitinguotojų.


Paradas prasidėjo Berlyno kultūros senatoriaus Klauso Ledererio raginimu paversti miestą „Queer laisvės zona“. Taip buvo sureaguota į blogėjančią LGBTQ+ bendruomenės padėtį Lenkijoje, skelbiančioje „zonas be LGBT“, ir Vengrijoje. Verta prisiminti, kad Lenkijos palaikoma Vengrija neseniai priėmė įstatymą, draudžiantį vaizduoti homoseksualumą ar lyties keitimą nepilnamečiams. Šį įstatymą žmogaus teisių organizacijos pasmerkė kaip diskriminacinį.


Eitynes Berlyne vedė 5 sunkvežimiai, kurie buvo išdėstyti vienas šalia kito, o tarp jų žygiavo demonstrantai.

Eitynės Berlyne | Twitter.com/rainbowparadize nuotr.

Organizatoriai eitynių dalyvius ragino užsidėti kaukes ir išlaikyti atstumą, nors tai ne visada buvo įmanoma dėl didelio žmonių skaičiaus.

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad dieną prieš įvykstant eitynėms Berlyno metro įvyko akivaizdžiai iš homofobiškų paskatų surengtas išpuolis. Policijos teigimu, kai mažiausiai 2 vyrai sėdėjo traukinyje, o prie jų priėjo nepažįstamasis, kuris juos įžeidė ir kelis kartus smogė vienam iš nukentėjusiųjų. Incidento metu įsikišo kiti keleiviai, tad užpuolikas mėgino pasišalinti, bet buvo sulaikytas netrukus atvykusių pareigūnų.

O štai Lietuvoje šeštadienį žygiavo ne LGBTQ+ bendruomenė, o vadinamieji antivakseriai, skandavę šūkius, raginusius atsistatydinti valdžią. Naujienų portalas tv3.lt praneša, kad eitynių organizatoriai užpuolė televizijos operatorių, su juo apsistumdė.

Skelbiama, kad Vilniuje susirinkusiems antivakseriams vadovavo Astra Genovaitė Astrauskaitė – pedagogė, pagarsėjusi homofobiškais pareiškimais.
Naujesnė Senesni