D. Pūras: autoritariniai rėžimai prisidengia „vaikų apsauga" ir „tradicinės šeimos vertybėmis"

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras teigia, kad kai kurių Lietuvos politinių bei visuomenės jėgų simpatizavimas Vengrijos premjero Viktoro Orbano, nusitaikiusio į LGBTQ+ bendruomenę, rėžimui kelia nerimą.

Dainius Pūras | Facebook nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Anot jo, tokie veikėjai pritaria Vengrijos „valdžios išpuoliams prieš demokratijos pagrindus ir pamatinius žmogaus teisių principus".

Jarmo.net primena, kad birželį Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo uždraudė jaunesniems nei 18-kos metų asmenims teikti informaciją, susijusią su LGBTQ+ bendruomene. Toks įstatymas, teigia žmogaus teisių aktyvistai, ribos spaudos ir LGBTQ+ bendruomenės laisves. Įdomiausia tai, kad įstatymas skirtas kovai prieš pedofiliją, tad siunčia visuomenei klaidingą žinutę, jog esą homoseksualumas susijęs.

„Būtina brandžiai demokratijai ištikimų jėgų santalka, kad Lietuvoje apgintume pamatines žmogaus teises ir laisves, kad Lietuvoje būtų daugiau Europos, ir kad sustabdytume bandymus Lietuvos visuomenės ir valstybės raidą pasukti tokiu pavojingu keliu, kaip tai jau yra nutikę Vengrijoje", - penktadienį pareiškė D. Pūras savo „Facebook" paskyroje. 

Anot jo, ne kartą yra nutikę taip, kad totalitariniai ir autoritariniai rėžimai mėgino ateiti su veidmainiška „vaikų apsaugos" ir „tradicinės šeimos vertybių" vėliava. Tokia padėtis, pasak D. Pūro, susiklostė ne tik Vengrijoje, bet ir Rusijoje. 

Oficialią poziciją dėl Vengrijoje priimto įstatymo paskelbė ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

„Vengrijos įstatymą, draudžiantį nepilnamečiams suteikti prieigą prie bet kokios informacijos LGBTI+ tema, pasmerkė daugybė organizacijų, ginančių demokratijos pagrindus, pamatinius žmogaus teisių principus, vaikų teises.

Toks įstatymas, kaip rodo Rusijoje anksčiau priimto panašaus įstatymo padariniai, ves prie sprendimų, kurie darys žalą ne vien tik tiesiogiai taip diskriminuojamų vaikų ir paauglių raidai bei sveikatai. Tokie ir panašūs įstatymai bei po jų sekanti politika trikdo santykius tarp visuomenės narių (vaikų ir vaikų, vaikų ir tėvų), įtvirtina ir skatina homofobijos, bifobijos, transfobijos pagrindu kylančia diskriminaciją bei neapykantą ir užkerta kelią siekti sveikos visuomenės bei gerovės valstybės", - teigiama organizacijos pareiškime, išplatintame penktadienį.
Naujesnė Senesni