Lina Žigelytė. Ko išmokome per 30 Nepriklausomybės metų?

Pabėgėliai užtvindė, nes Lukašenka atvežė. Dezinformacija apie skiepus išplito, nes taip padarė Putinas. Gėjams Lietuvoje blogai, nes Sorošas jų laimei neduoda pakankamai eurų. Keliai duobėti, nes vokiškų automobilių padangos per kietos ir išdaužo. Sunokusių avokadų nėra, nes ispanai neduoda. Rūbai brangūs, nes kinai pigiau nesiuva. Vakcinų neliko, nes Briuselis blogas. Dėl visų Lietuvos krizių kalti visi, bet ne patys lietuviai.

Lina Žigelytė | Asmeninio archyvo nuotr.

Lina Žigelytė

Humanitarinių mokslų daktarė

Jei ne šiandien, tai po 10-20 metų Lietuvą būtų pasiekę pabėgėliai. Daug pabėgėlių. Bėgantys nuo klimato krizės, nuo Vakarų valstybių remtų pučų, nuo prievartos.
 
Dabar nėra jokio skirtumo, kodėl pabėgėliai staiga atsirado Merkinės miškuose. Jokio.

Kadangi Lietuvoje jau išžudėme 200,000 žydų, o 1,000,000 lietuvių paleidome į emigraciją, neapsimeskime, kad čia neišsiteks vienas ar dešimt tūkstančių pabėgėlių. Nesvarbu, ar iš Bagdado, ar iš Esmeros.

Gerai, nesame Švedija. Bet turbūt ir Vilnius Šiaurės Jeruzale neplanavo tapti. Bet tapo ir nuo to nenuskurdo. Atvirkščiai. Bet tai čia - nelabai geri imigrantai. Mat kaip. Žydai irgi netiko lietuvių standartams.

Visada lengviausia sėdėti ties Raseiniais prie Dubysos ir stebėti ištuštėjusius miestus. Kaimo, kuriame mano mama užaugo, jau nebėra. 

Darželiai, mokyklos apleisti, lietuvių vaikai į juos niekada nebetrauks. Bet saugokim tuos tuščius plytų pastatus lyg jie būtų paskutinis išlikęs monumentais Lietuvos didybei.
 
Būdama dvidešimt trejų, pasakiau savo močiutei, „Dainavos” fabriko siuvėjai, užaugusiai prie Kudirkos Naumiesčio, kad emigruoju. Išvažiuoju į Airiją. Mano močiutė pirmiausia pasakė: „Tai prigimdysi juodų vaikų".

Nežinau, iš kur mano močiutė pasigavo šią mintį. Kad keltų Airijoje jos giminė taps mažiau balta.

Močiutė nebegyva. Žiūriu aš į tai, ką dabar sako lietuviai apie pabėgėlius. Ir neapsisprendžiu, ar ta mano močiutės baimė, ar dabartinės, kylančioms lietuviams pamačius tūkstantį ne baltų pabėgėlių, yra baisesnės. 

Žiūriu ir galvoju, ar tik sienas ir šarvuotas duris su šešiomis spynom išmokome per 30 metų nepriklausomybės gaminti?


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni