Kodėl Lietuvos verslui naudinga palaikyti LGBTQ+ bendruomenę?

Lietuvoje LGBTQ+ bendruomenės teisių padėtis yra tarytum sustingusi - ji negerėja, o kai kuriais atvejais yra prastesnė nei vakarų Europoje, parodė neseniai pasirodžiusi ataskaita. Tam, kad padėtis pasikeistų, yra reikalingas įmonių ir organizacijų, galinčių pagerinti savo LGBTQ+ darbuotojų sąlygas, vaidmuo. Taip įvairovės chartijos laidoje „SUMMUS", transliuotoje portale 15min.lt, kalbėjo LGL vadovas Vladimiras Simonko.

Prie Baltojo tilto vyko LGBTQ+ piknikas | jarmo.net/Jono Valaičio nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lietuvoje galioje cenzūros įstatymas

Kalbėdamas apie bendruomenės padėtį, V. Simonko džiaugėsi, jog į Lietuvą iš vakarų atkeliavo tradicija minėti LGBTQ+ pasididžiavimo mėnesį, tačiau, anot jo, Lietuvai tikrai yra kur pasitempti

„Rezonansinė problema, iškilusi Europos Sąjungos kontekste, yra Vengrijos pavyzdys, mes matome, kaip Vengrija priėmė gėdingą įstatymą, kuris riboja LGBT teises šalyje ir noriu priminti, kad Lietuva panašų įstatymą turi nuo 2010 metų", - vieną iš LGBTQ+ bendruomenės teises ribojančių veiksnių Lietuvoje įvardijo V. Simonko.

Pasak jo, toks įstatymas, seniai kritikuojamas tarptautinės bendruomenės, turėtų būti panaikintas.

Be to, kyla problemų dėl neapykantos kurstymo nebaudžiamumo, Partnerystės įstatymo nebuvimo, taip pat dėl lytinės tapatybės reguliavimo iššūkių.

Verslas ėmė palaikyti LGBTQ+ bendruomenę

V. Simonko teigė, kad trūksta politikų, pavyzdžiui, prezidento G. Nausėdos, palaikymo LGBTQ+ bendruomenei. Tačiau verslas į neheteroseksualių asmenų palaikymą įsitraukia vis labiau, pastebėjo pašnekovas.

Anot jo, dar 2004 metais LGL vykdė projektą, kurio metu siūlė darbdaviams įtraukti LGBTQ+ bendruomenę į darbo vietas, sukurti sąlygas, kurios rodytų, jog LGBTQ+ asmenys irgi yra laukiami 

„Pastebėjome, kad tai, jeigu taip galima pasakyti, buvo svetimkūnis darbdavio politikoje, jie nežinojo, ką daryti su šiuo reiškiniu, bet jau dabar matau, kad Lietuvoje įsikūrus tarptautinėms korporacijoms  Lietuvoje šis klausimas vienaip ar kitaip suranda savo vietą. <...> Kodėl aš apie tai kalbu? Pagalvokite apie tai - darbo diena yra 8 valandos. Trečdalis mūsų gyvenimo praleidžiamas darbe, jeigu aš esu LGBTQ+ atstovas, aš norėčiau būti savimi ir atviras savo darbe, bet jeigu darbe negaliu to padaryti, tai mano motyvacija, savijauta prastėja", - kodėl darbdaviams reikėtų palaikyti LGBTQ+ asmenis, kalbėjo V. Simonko. 

Jis teigė matantis gerų pavyzdžių, kaip įmonės išreiškia solidarumą su LGBTQ+ asmenimis. Štai ir šiais metais „Swedbank" kartu su kitomis organizacijomis viešai išreiškė paramą LGBTQ+ bendruomenei ir pareiškė, jog ši tema yra svarbi. 

Banko „Swedbank" personalo ir infrastruktūros tarnybos vadovė Agnė Jonaitytė-Karalienė diskusijoje kalbėjo, kad prieš porą metų bankas buvo pakviestas sudalyvauti „Baltic Pride" eitynėse.

„Mums viena svarbiausių vertybių - įvairovė", - kalbėjo pašnekovė.

Svarbu, kad jaustųsi gerai

Ji akcentavo, kad bankas turi pamatines vertybes, tad tai yra svarbi organizacijos veiklos dalis. Pasak A. Jonaitytės-Karalienės, tam, jog žmogus būtų įsitraukęs ir pilnavertiškai atliktų savo darbą, įmonei reikia sukurti darbuotojui palankias sąlygas save atskleisti. 

„Mes suprantame, kad tai yra svarbu verslui ir organizacijai, kad žmogus joje jaustųsi gerai", - teigė pašnekovė.

Ji prisiminė, kad prieš viešai pareiškiant banko poziciją, jo viduje vyko diskusijos apie tai, kaip gali reaguoti klientai. Anot A. Jonaitytės-Karalienės, natūralu, kad dalis klientų gali žvelgti į tokią situaciją neigiamai, nepalaikyti banko pozicijos. „Ir tai buvo, buvo klientų, darbuotojų įvairių reakcijų, bet iš esmės daugelis tai priėmė palankiai ir pozityviai", - sakė ji. 

A. Jonaitytė-Karalienė pasakojo, kad banke buvo įkurta LGBTQIA+ grupė, kurią vienija apie 200 žmonių. Birželio mėnesį vyko diskusijos apie bendruomenę, žmonės buvo supažindinami su sąvokomis. 

„Dabar toks etapas, kai daug kalbame žinojimo lygyje, kad žmonės suprastų, apie ką mes kalbame, jog nebūtų mitų, baimių ir nesusikalbėjimų kratinys. Taip pat kalbame per vadovavimo prizmę, su vadovais turime pokalbius apie įvairovę ir viena iš temų yra apie LGBTQ+ bendruomenę. Esame ilgame kelyje darbo šia tema", - pažymėjo A. Jonaitytė-Karalienė
Naujesnė Senesni