Prie ko čia vaikai arba tiesos, kurių „nereikia grūsti per prievartą“

Kai 1977 m. JAV Majamio – Deido apygardoje buvo priimtas teisės aktas, draudžiantis diskriminuoti žmones dėl lytinės orientacijos įsigyjant arba skiriant socialinį būstą ir įsidarbinant, buvusi Mis Oklahoma ir dainininkė Anita Bryant pakilo į kovą, aiškindama, kad šis potvarkis pažeidžia jos teises mokyti savo vaikus konservatyvių krikščioniškų tiesų. Taip moteris pradėjo gerai organizuotą kampaniją „Save Our Children“ (lt. Išgelbėkime mūsų vaikus), kuri sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio ir respublikonų naudai mobilizavo iki tol politiškai neaktyvius JAV krikščionis fundamentalistus.

Dengiantis noru apsaugoti vaiku, buvo siekiama uždrausti mokslą, be to, vaikai pasitelkti kaip argumentas, kodėl negalima homoseksualiems asmenims suteikti teisių | Asociatyvi Sharon McCutcheon/Unsplash nuotr.

Jūratė Griškėnaitė

vertėja

 
Krikščioniškasis fundamentalizmas kilo 20 a. pradžioje, kaip atsvara liberaliai protestantų teologijos krypčiai. Vienas esminių fundamentalistų pagrindų – tikėjimas visišku Šv. Rašto neklaidingumu, neretai, o ypač pasaulio sukūrimo ir žmonių atsiradimo kontekste, jį suprantant pažodžiui.

1925 m. fizikos, chemijos ir matematikos mokytojas Johnas Scopesas atsidūrė teisme dėl evoliucijos teorijos mokymo Tenesio valstybinėje mokykloje. Tais metais Darvino idėjų skaida šioje valstijoje buvo uždrausta kaip neigianti biblinę tiesą apie žmonijos kilmę. Tuo metu JAV vyko diskusijos dėl evoliucijos teorijos suderinamumo su bibliniu mokymu, tačiau fundamentalistai siekė uždrausti diskusijas šia tema mokyklose. 

Fundamentalistai norėjo, kad mokyklose nebūtų mokoma evoliucijos teorijos | Asociatyvi Johnny McClung/Unsplash nuotr.


Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU), 1920 m. įsteigta ginti ir saugoti kiekvieno žmogaus teises ir laisves, sužinojusi apie draudimą, siekė jį atšaukti ir skatinti viešas diskusijas šia tema. Mokytojas tapo savotiško viešųjų ryšių triuko dalyviu, sutikęs pripažinti naujojo draudimo pažeidimą.

Kongresmenas W. J. Bryanas, tris kartus pralaimėjęs Demokratų partijos nominaciją kandidatuoti į prezidentus, pasisiūlė atstovauti kaltinamąją pusę. Kongresmenas jau tuomet garsėjo nesiliaujančiomis pastangomis, nukreiptomis prieš evoliucijos teorijos sklaidą. Pažeidėjo ginti stojo ne mažiau garsus advokatas ir ACLU aktyvistas C. Darrowas, neseniai išgarsėjęs Leopoldo ir Loebo byloje, kuri iki šių dienų laikoma viena keisčiausių žmogžudysčių JAV istorijoje. 

Biblija | Asociatyvi Aaron Burden/Unsplash nuotr.


Gynėjas siekė demaskuoti krikščionių fundamentalistų idėjų absurdiškumą ir klaidingą Biblijos traktavimą. Šios bylos metu advokatas laikėsi pozicijos, kad galiojantis draudimas buvo neteisėtas, kadangi sukūrė išskirtines sąlygas konkrečioms religinėms pažiūroms. 

Tačiau didžiausią poveikį advokatas pasiekė iškvietęs aršųjį oponentą Bryaną liudyti kaip Biblijos ekspertą. Kongresmenas painiojosi, prieštaravo pats sau, galiausiai pripažino mažai žinantis apie mokslą ir negalintis atsakyti į visus klausimus remdamasis vien Šv. Raštu. Baigiamąjį žodį iš kongresmeno advokatas atėmė pasiūlęs teismui ginamojo kaltės pripažinimą. Už nusižengimą skirta 100 dolerių bauda. Tuo kova dėl mokslu grįstų tiesų mokymo vaikams nesibaigė, kai kuriose valstijose evoliucijos teorija buvo uždrausta. 

Kilo moralinė panika dėl tariamo vaikų verbavimo | Asociatyvi Ben White/Unsplash nuotr.


2005 m. įvyko byla Kitzmiller prieš Doverį, kurios metu siekta išsireikalauti teisės Pensilvanijos mokyklose mokyti kreacionistų išvystytą „protingo sumanymo“ (t. y., kad pasaulį ir žmones sukūrė protingas kūrėjas) idėją kaip alternatyvą evoliucijos teorijai. Teismas reikalavimus atmetė dėl norimos temos – šiuo metu jau pripažintos pseudomokslu – prieštaravimo JAV Konstitucijos pirmajai pataisai dėl draudimo leisti įstatymus, įtvirtinančius kurią nors religiją arba draudžiančius ją išpažinti.

Galima sakyti, kad nuo D. Scopeso bylos fundamentalistai buvo politiškai pasyvūs iki pat Anitos Bryant judėjimo, kuris buvo paremtas konservatyviųjų krikščionių įsitikinimais dėl homoseksualumo kaip „nuodėmingo“ gyvenimo būdo ir pradėjusios sklisti panikos dėl vaikų verbavimo ir tvirkinimo. Netikėtai didžiulį populiarumą įgijusios buvusios grožio karalienės kampanijos medžiagoje rašoma, kad „tikrieji šių žmonių siekiai, nors paslėpti po neaiškiais teisiniais terminais, yra noras įteisinti galimybę siūlyti mūsų vaikams savo alternatyvų gyvenimo būdą“.

 

Po visą šalį išplitusios Anitos Bryant kampanijos metu sklido ir aktyvistės išsakyti teiginiai, kurių modifikacijas girdime sklindant iki pat šių dienų, t. y., apie siekį verbuoti vaikus ir grėsmes, kad suteikus teises gėjams, teks paskui pripažinti „prostitutes, senbernarų mylėtojus ir nagų kramtytojus“ (A. Bryant turėjo galvoje psichikos sveikatos sutrikimų turinčius žmones).

Asociatyvi Mercedes Mehling/Unsplash nuotr.
 
1977 m. A. Bryant kampanija baigėsi nediskriminavimo potvarkio atšaukimu. Moteris visoje šalyje siekė pakartoti šį sėkmingą savo veiklos rezultatą vykdydama kitas kampanijas. Didžiausią fiasko ji patyrė 1978 m. iniciatyvos Kalifornijoje metu, kai respublikonas J. Briggsas siekė surengti referendumą dėl draudimo homoseksualiems žmonėms dirbti mokyklose. Šios pastangos sulaukė didžiulio organizuoto pasipriešinimo iš liberalių organizacijų, prieš jas pasisakė prezidentas Karteris, buvęs gubernatorius Reiganas, todėl iniciatyva žlugo.

Net 27 JAV valstijose nėra valstijos lygio teisės aktų, saugančių žmones nuo diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu | Asociatyvi Mick De Paola/Unsplash nuotr.


Natūralu, kad Anitos Bryant kampanija sulaukė ne tik didelio palaikymo, bet ir pasipriešinimo. Moteris tuo metu buvo Floridos citrusinių vaisių komisijos reklaminiu veidu, todėl visi Šiaurės Amerikos gėjų barai liovėsi gaminę „atsuktuvą“ (kokteilį su apelsinų sultimis) ir vietoje jo pradėjo siūlyti „Anitos Bryant kokteilį“ su obuolių sultimis, o surinktas lėšas aukojo kovai už homoseksualių žmonių teises. 

1977 m., tiesioginio eterio metu į A. Bryant buvo paleistas vaisių pyragas ir ji tapo pirmuoju žmogumi, sulaukusiu taip išreikšto politinio pasipriešinimo. Padariusi bjaurią užuominą į tuo metu populiarų gėjų įžeidimą, moteris pratrūko garsiai melstis, prašydama Dievo atleisti kaltininkui už „iškrypusį“ gyvenimo būdą. Jos vyras atsilygino aktyvistams mesdamas į juos pyragą, nors anksčiau teigė neturįs jokių tikslų kerštauti. 

Asociatyvi Karl Bewick/Unsplash nuotr.


Tuo metu išpopuliarėjo ir Floridos apelsinų sulčių boikotas, prie kurio prisijungė tokios žvaigždės kaip Jane Fonda. LGBT bendruomenėje Anitos Bryant vardas tapo homofobijos ir fanatizmo sinonimu.
 
1998 m. JAV Majamio – Deido apygardoje Anitos Bryant pastangomis atšauktas teisės aktas pagaliau buvo patvirtintas ir uždrausta žmones diskriminuoti lytinės orientacijos pagrindu. 2002 m. žlugo bandymas vėl atšaukti šį potvarkį referendumu.
 
Šiuo metu net 27 JAV valstijose nėra valstijos lygio teisės aktų, saugančių žmones nuo diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu įsigyjant arba skiriant socialinį būstą ir įsidarbinant.
Naujesnė Senesni