„Sakė, kad lesbietės sukurtos velnio". Po Mariaus liudijimo apie Mažeikių gimnazijos pedagogės homofobiją prabilo daugiau mokinių

Menininkas Marius Samavičius prieš maždaug dešimtmetį baigė Mažeikių Merkelio Račkausko gimnaziją. Vaikinas parašė savo buvusiai tikybos mokytojai bei gimnazijos direktorei apie tai, kokius homofobiškus pasisakymus jam yra tekę girdėti. Mokytojos atsakas - pribloškiantis. Ji buvusį mokinį pavadino „piktuoju", pravedė lytinio ugdymo „pamoką" apie homoseksualumą, o tuo metu gimnazijos direktorė bet kokius kaltinimus dėl netinkamos ugdymo aplinkos ėmė neigti. Skelbiama, kad M. Samavičiaus skundą dėl šios situacijos išnagrinėjo Mažeikių r. savivaldybė, kuri pažeidimų nerado. Tuo metu dabar gimnazijoje besimokantys moksleiviai tik patvirtina M. Samavičiaus žodžius - problemų dėl patyčių apstu. 

Marius Samavičius | Asmeninio archyvo nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Užsimojo „pamokyti", kam skirti lytiniai organai


M. Samavičius iš savo buvusios mokytojos sulaukė „lytinio ugdymo" pamokų po to, kai ryžosi parašyti, kokius neetiškus ir patyčių kupinus pasisakymus jam yra tekę girdėti apie homoseksualumą. Kažkodėl pedagogė vaikinui susirašinėjimo metu jautė pareigą pradėti pasakoti apie moterų ir vyrų lytinius organus. 

Asociatyvi MChe Lee/Unsplash nuotr.


Laiške, kurį gimnazijai po dešimtmečio nuo jos baigimo parašė vaikinas, jis pasakojo besimokydamas patyręs patyčias dėl neva „nevyriško" elgesio, galvojęs apie savižudybę, girdėjęs neetiškus pasisakymus pamokose.

Tikybos mokytoja po tokio laiško mokinį viešai socialiniame tinkle pavadino „piktuoju", be to, panagrinėjus jos paskyrą, matyti, kad pedagogė dalijasi homofobiško turinio įrašais, kuriuose pasisakoma prieš tos pačios lyties asmenų partnerystę. Verta paminėti, kad pagal Pedagogų etikos kodeksą, mokytojai privalo elgtis atsakingai ir socialiniuose tinkluose, gerbti žmogaus teises.

Išnagrinėjo skundą, pažeidimų nerado

Jarmo.net turi 2011 metais ugdymo įstaigą baigusiam M. Samavičiui atsiųstą atsakymą iš Mažeikių r. savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Šiurio. Birželio 11-os dienos rašte valdininkas nurodė, kad neva Savivaldybė nėra anksčiau sulaukusi skundų dėl gimnazijoje pastebimų homofobijos atvejų ar patyčių dėl seksualinės orientacijos, o taip pat nėra ir nusiskundimų ir dėl tikybos mokytojos nei iš mokinių, nei iš tėvų. 

Asociatyvi Redd/Unsplash nuotr.


Tačiau jarmo.net turimose momentinėse ekrano kopijose matyti M. Samavičiaus susirašinėjimas su šiuo metu Mažeikių Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje besimokančia moksleive. Ji liudija šiek tiek kitaip.

Pasirodo, kad mokiniai patyčias kenčia ne tik iš bendraklasių, bet ir iš mokytojų.

„Pradėjome kalbėti apie studijų pasirinkimus ir kaip viskas išsirutuliavo, kad žmonės negali pasirinkti savo orientacijos, nes esą „Dievas ją jau suteikė", <...> sakė, kad lesbietės sukurtos velnio ir kad lesbietės neturėtų gyventi ant mūsų žemės. Galiausiai išvadino keistuole ir išvarė iš klasės", - rašoma žinutėje, kurią M. Samavičiui atsiuntė mergina.

Nors Savivaldybės atstovai pažeidimų nerado, nesutinkant su tokia išvada ginčas gali būti sprendžiamas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje.

Dengiasi privatumu

M. Samavičius iš dabar šioje gimnazijoje besimokančių mokinių žinučių sulaukė po to, kai apie homofobiškas patyčias prakalbo viešai.

Viena moksleivių teigė buvusi išvaryta iš klasės po to, kai ėmė ginti LGBTQ+ bendruomenę | Asociatyvi Redd/Unsplash nuotr.


Jarmo.net anksčiau pasiteiravo gimnazijos direktorės Astos Žukauskienės apie galimą neapykantą prieš homoseksualius žmones jos vadovaujamoje mokykloje. Ši atsakė, kad mokytojos nuomonė, išsakyta suaugusiam žmogui, buvo privati.

„Visi tikybos mokytojai dirba vadovaudamiesi Katalikų bažnyčios mokymu. Gimnazistas ir jo tėvai renkasi kokias pamokas mokinys lankys: etikos ar tikybos", - dėstė A. Žukauskienė. 

Tuo metu M. Samavičius portalui jarmo.net patikslino, kad ta pati tikybos mokytoja kartu veda ne tik tikybos, bet ir etikos pamokas. 

Jis taip informavo sužinojęs, kad mokytoja ir gimnazijos direktorė pasikalbėjo apie šią situaciją. Tokią informaciją M. Samavičius gavo iš mokinių tarybos. „Buvo aptarti nusižengimai, mokinių išsakyti nusiskundumai apie mokytojos mokymo metodiką ar dėstomą medžiagą", - rašoma gimnazijos mokinių tarybos atstovės žinutėje, kurios ekrano kopiją turi jarmo.net 

Ji patvirtino, kad mokytoja gavo papeikimą. 

Skleidžia melagienas

Tuo metu įvairioms žiniasklaidos priemonėms Laisvos visuomenės institutas siunčia pranešimą, kuriame pastebima ne tik homofobiškų pasisakymų, bet ir tikrovės neatitinkančios informacijos. 

Pranešime cituojamas Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininku prisistatantis Audrius Globys, kuris nurodo, kad esą M. Samavičius net nesimokė minėtos tikybos mokytojos pamokose. Anot M. Samavičiaus, tai nėra tiesa. Vaikinas teigė lankęs pamokas būtent pas šią pedagogę. 

Be to, pranešime teigiama, kad nėra pateikti įrodymai, pagrindžiantys M. Samavičiaus liudijimą. Vis tik jarmo.net turimos ekrano kopijos, o taip pat ir mokytojos užfiksuoti įrašai, siųstos žinutės aiškiai liudija apie pedagogės neigiamą požiūrį į homoseksualius žmones. Be to, apie patyčias gimnazijoje kalba ir šiuo metu joje besimokantys jaunuoliai. 

Be kita ko, pranešime teigiama apie, kad LGBTQ+ esą yra ideologija. Toks teiginys - mažų mažiausiai nevienareikšmis ir gali būti interpretuojamas taip, jog neva seksualinės orientacijos yra „ideologija". Ką bendro žmogaus tapatybė turi su ideologijomis, pranešime nepatikslinama. 
Naujesnė Senesni