LGBTQ+ teisių aktyvistui svyra rankos: Kauno teisėsauga - lyg koks užsispyręs gyvūnas?

Lietuvių liaudies posakiai byloja, kad tokie gyvūnai kaip ožkos ir ožiai būna užsispyrę. Ši charakterio savybė kartais priskiriama ir asilams. Nežinia, ar tikrai šie gyvūnai išskirtinai pasižymi tokiais bruožais, bet užsispyrusiais tikrai galima pavadinti Lietuvos teisėsaugininkus: negynę pažeidžiamų LGBTQ+ asmenų teisių ir dėl to sulaukę tarptautinės kritikos - pralaimėję bylą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) dėl neapykantos komentarų prieš homoseksualią vaikinų porą netyrimo - pareigūnai ir vėl rodo savo sustabarėjusius principus, pagal kuriuos tokie veiksmai kaip grasinimas homoseksualiam asmeniui dėl jo tapatybės nužudyti ar sužaloti - esą joks nusikaltimas.

P. Beizaras teigia, kad net ir po EŽTT sprendimo teisėsauga nepasimokė | Jarmo.net koliažas (kaunas.policija.lrv.lt ir asmeninio albumo nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tokių pavyzdžių - ne vienas. Šiuo metu EŽTT nagrinėjama dar mažiausiai viena byla, susijusi su teisėsaugos neveiklumu. Be to, portalas jarmo.net yra aprašęs ir kauniečio Manto Švecovo istoriją, kai vaikinas Kauno apskrities policijai pranešė, jog homoseksualius asmenis grasinama nuodyti dujomis, bet tyrimo Kauno pareigūnai nepradėjo.

Prieš artėjantį LGBTQ+ bendruomenės mitingą Kaune, numatytą rugsėjo 4-ąją, viešojoje erdvėje vienas „Facebook" vartotojų nusprendė pademonstruoti savo necenzūrinės iškalbos gebėjimus. Vyras rašė, kad homoseksualius asmenis eisenoje reikia žaloti. Be to, vienas komentarų buvo nutaikytas konkrečiai į LGBTQ+ teisių aktyvistą iš Kauno Pijų Beizarą.

Socialiniame tinkle išanalizavęs vartotojo, kuris kurstė neapykantą ir grasino, duomenis, apie tai jis pranešė Lietuvos policijai.

Šie komentarai, pasirodo, anot prokuratūros, tėra nuomonė | Jarmo.net koliažas


P. Beizaras tvirtina, kad ketvirtadienį, rugpjūčio 19, Kauno apygardos Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė priėmė nutarimą, kuriuo patvirtintas Kauno pareigūnų nutarimas nepradėti ikiteisminio tyrimo po to, kai jis parašė pareiškimą „dėl asmens, kuris „Facebook" platformoje yra pasivadinęs „Pocius Darius", viešai parašyto komentaro"

Vyras, apie kurį pranešta teisėsaugai, rašė: „Reikia kaip tik susirinkt ir perp*st makaules kaip lenkučiai, net policija bijojo kištis".

Negana to, asmeninių grasinimų sulaukė ir pats P. Beizaras: „Tave asmeniskai perp*siu vafli pamates".

Anot P. Beizaro, prokurorė nutarime išdėstė, kad neva „vien tik pareiškėjo teiginiai, prielaidos ir išimtinis subjektyvus aplinkybių vertinimas, nesant pakankamai jį pagrindžiančių objektyvių įrodymų, negali būti pagrindu pripažinti, kad buvo padaryta nusikalstama veika".

P. Beizaras dar 2020 metais laimėjo bylą EŽTT po to, kai 2014 metais kreipėsi į Lietuvos teisėsaugą dėl neapykantos kupinų komentarų po jo nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas besibučiuojantis su tuometiniu vaikinu, bet prokuratūra ir teismai atsisakė pradėti baudžiamąją bylą.

„Panašu, kad net ir po Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo, kai Lietuva pralaimėjo bylą dėl labai panašių aplinkybių, su kokiomis ir toliau sėkmingai susiduriu, Lietuvos teisėsaugos institucijos ir toliau lipa ant to paties grėblio ir atsisako tirti realiai padarytas nusikalstamas veikas", - apgailestauja P. Beizaras.

EŽTT 2020 metais priimtame sprendime konstatavo, kad atsisakydama tirti neapykantos komentarus prieš homoseksualius asmenis, teisėsauga mažų mažiausiai toleravo neapykantos nusikaltimus. Abiem vaikinams buvo išmokėta po 5 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Tačiau ši suma nesumažino teisėsaugos užsispyrimo ir toliau nereaguoti į neapykantos pliūpsnius prieš LGBTQ+ asmenis. Tikriausiai mokesčių mokėtojų pinigais sumokėta žala nėra gera pamoka teisėsaugininkams, užsimerkiantiems prieš EŽTT praktiką, o gal ir prieš elementarų padorumą.

Tiesa, patys sulaukę įžeidimų, pareigūnai reaguoja kur kas aršiau. Štai Tauragės apskrities policija šiais metais nubaudė vyrą, kuris socialiniuose tinkluose pareigūnus pavadino agurkais. Kodėl policija pasijuto įžeista pavadinta vaisiaus rūšimi, liko neaišku. 
Naujesnė Senesni