Po riaušių prie Seimo R. Zabarauskas negaili kritikos: apie neonacių pavojų perspėjama seniai, bet niekas neklausė

Režisierius, menininkas Romas Zabarauskas teigia, kad žmogaus teisių aktyvistams kviečiant susirūpinti nacionalistų keliamu pavoju, daugybę metų ši problema buvo ignoruojama. Pasak jo, daugiau nei 30 metų nuo to laiko, kai Lietuva atkūrė Nepriklausomybę, nėra užtikrinamos LGBTQ+ bendruomenės teisės, nors tą padaryti skatina žmogaus teisių aktyvistai, raginantys atkreipti dėmesį ir į naujai atgimstančio nacizmo grėsmę. „Bet ar mūsų kas klauso?" - retoriškai klausia R. Zabarauskas. 

R. Zabarauskas | Stop kadras

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Reaguodamas į prie Seimo rūmų nacionalistų surengtas riaušes, kilusias antradienį ir besitęsusias naktį iš antradienio į trečiadienį,  R. Zabarauskas teigė, kad „jei po tokių maršistų išpuolių nevyks visuomenės, politikų, žiniasklaidos mąstymo lūžiai, vadinasi viskas risis tik dar blogiau. Išgirskite pagaliau balsus žmonių, kurie siekia stiprinti Lietuvos demokratiją, o ne ją sugriauti".

„Šįryt LGBT+ lietuviai, spėju, atsibunda su įvairiais jausmais. Mes jau trisdešimt metų gyvename pagal maršistų viziją, kuri visai nėra marginali. 90 % Lietuvos nepritaria piliečių santuokos lygybei. Daugelis nori, kad ir toliau būtume žeminami, beteisiai, antrarūšiai piliečiai, ir šiandien mūsų diskriminaciją įtvirtina įstatymai. Plačioji visuomenė gali pasibaisėti, bet LGBT+ asmenys – kaip ir kiti, nustumti tos pačios visuomenės – neturi tokios prabangos, nes su maršistais mes gyvename kasdien. Šis faktas visai nedžiugina", - teigia R. Zabarauskas. 

Savo „Facebook" įraše jis prisiminė ir 2013 metais ištartus dabar jau kadenciją baigusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžius, kuri, pasak jo, praleido progą „griežtai pasmerkti nacius". Prezidentė yra ištarusi: „jūs pasakėte nacionalistai, o aš juos pavadinčiau tautiniu jaunimu“. 

„Ilgamečiai lygiateisiškumo gynėjai seniai perspėja apie neonacių toleravimo pavojų, kviečia įtvirtinti piliečių lygybę. Bet ar mūsų kas klauso? Greičiau tik sugretina su maršistais – suprask, na va, radikalai abiejose pusėse. Svarbiausia, neva – dialogas, tik kartais apima jausmas, kad tą dialogą diskriminuojanti visuomenė sau smagiai veda su neonaciais, o kur šiame dialoge vieta lygiateisiškumui, demokratijai ir iš tikrųjų svarbiems pokyčiams?" - klausia R. Zabarauskas. 

Tuo metu aktorius Eimutis Kvoščiauskas, vaidinęs R. Zabarausko režisuotame filme „Advokatas", dar antradienį prieš prasidedant riaušėms ir vykstant mitingui prie Seimo, kai jame pasirodė kartuvių imitacija, rašė: „Prie seimo susirinko tamsa, blogis ir dugnas. Valdomas šutvės kuri nori viską griauti, trukdyti, save prastumti į postus, o vėliau vogti ir kvailinti tą buką minią".

Naujesnė Senesni