Psichologas A. Mockus kolegas ragina tapti LGBTQ+ bendruomenės balsu

Depresijos gydymo centro įkūrėjas ir klinikinis psichologas Antanas Mockus portalui jarmo.net teigė, kad viešojoje erdvėje kalbant LGBTQ+ tema, psichologai neturėtų nuo jos atsiriboti. Pasak jo, LGBTQ+ žmonės nori jaustis saugiai, todėl specialistams verta gilintis į šią temą. 

A. Mockus | Asmeninio albumo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Anot jo, svarbu, kad psichologai, susidūrę su LGBTQ+ asmenybėmis, kaip ir su likusiomis visuomenės dalimis, dirbtų profesionaliai, laikytųsi profesinės etikos standartų. Į tai įeina ir nediskriminavimas, tinkamos pagalbos suteikimas

„Be to, LGBTQ+ tema yra specifinė, reikia išmanyti kontekstą ir reikalingos specializuotos žinios, tad reikia tyrinėti savo nuostatas, tikrai yra erdvės tobulėti profesiškai, užsiimti tam tikru švietimu", - įsitikinęs pašnekovas.

Anot A. Mockaus, psichologams verta prabilti ir viešojoje erdvėje. „Reikia kalbėti kaip ekspertams, išmanyti temą labiau ir atskirti savo asmeninę nuomonę. Kartais nuostatos susimaišo", - apgailestavo jis.

Kita vertus, psichologas pastebėjo, kad viešojoje erdvėje daugelis psichinės sveikatos priežiūros specialistų profesionalumą išlaiko, tačiau yra asmenų, kurie kalba garsiai, priešiškai, dėl to yra labiau matomi ir sukeliantys visuomenės nuostabą. 

„Reikėtų tapti balsu, atstovėti už LGBTQ+ bendruomenę, padėti, palaikyti", - kalbėjo jis. 

A. Mockus yra Lietuvos psichologų sąjungos narys. Pastaroji organizacija dar 2014 metais išplatino pranešimą apie tai, kad homoseksualumas jau seniai nėra traktuojamas kaip liga ar sutrikimas. 

„Buvo aiškiai visuomenei iškomunikuota pozicija", - džiaugėsi psichologas.

Pasak jo, šiuolaikinė karta labiau domisi žmogaus teisėmis, tapatybės paieškomis, todėl psichologai turi prie to prisitaikyti bei kartu svarbu išreikšti poziciją, ją komunikuoti. 

„LGBTQ+ žmonės labai vertina palaikymą", - akcentavo A. Mockus.
Naujesnė Senesni