Buvo gera diena

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuva turėjo ne tiek ir daug prezidentų. Bet tik nuo pirmojo „Baltic Pride" Vilniuje prieš 11 metų du prezidentai beveik kasmet turėjo labai konkrečią progą pademonstruoti, kad tarnauja ir mums, nes ir mes esame Lietuvos žmonės. Bet kol kas nė vienas Lietuvos prezidentas to Lietuvos lesbietėms, gėjams, biseksualiems, trans žmonėms, interseksualiems, aseksualiems žmonėms nepadarė.

L. Žigelytė | Jarmo koliažas/Asmeninio albumo ir jarmo.net nuotr.

Lina Žigelytė

Humanitarinių mokslų daktarė

Aš vis dar laukiu, kol dabartinis prezidentas įtikins mane, kad jis yra ir mano prezidentas. Nes kai Gitanas Nausėda prisiekė ant Lietuvos Konstitucijos, jis pasišventė tarnauti žmonėms, bet ne nuomonėms.

Mano JAV registruota santuoka su moterimi, kurios šeima prieš 100 metų turėjo bėgti iš šito miesto, nes buvo žydai, nėra nuomonė.

Mano gyvenimas nėra nuomonė.


Kaune ar Klaipėdoje gyvenantys jauni ir gražūs trans žmonės nėra nuomonė.

Emigracijoje gyvenanti šeima, kurioje Lietuvos pilietė su kitos šalies piliete augina dukrą, nėra nuomonė.

Ir ta dukra nusipelnė ir Lietuvoje turėti prezidentą, kuris ją mato ir ją vertina.

Žinot, aš noriu turėti prezidentą, o gal prezidentę, kuria aš didžiuojuosi. Kuriai aš nesu nepatogi tema ar pretekstas kalbėtis su visais, net ir su atgyvenusiais dvasininkais, bet ne su manimi.

Nes tiesa yra paprasta. Prieš 11 metų, kai Lietuvoje vyko pirmos Pride eitynės, mums irgi sakė, kad gal dar reikia palaukti, kad Lietuva nepribrendo, kad LGBT žmonės yra ligoniai, o homoseksualios poros ne visai panašios į šeimą. Praėjo 11 metų. Mes girdime tą patį.

Per šiuos 11 metų jau užaugo ištisa karta žmonių!

Ir šioje kartoje, galbūt šioje minioje tikrai yra ta būsima mano prezidentė, kuri žino, kad kol kas Lietuvos LGBT jaunimo psichologinė sveikata yra viena prasčiausių Europos Sąjungoje. Ir vieną dieną tokia prezidentė įsikurs Daukanto aikštėje Vilniuje ir aš galėsiu pagaliau pasakyti, kad aš pagaliau didžiuojuosi Prezidentūra. Ir aš tikrai noriu tai pasakyti. Bet kol kas aš to padaryti dar negaliu.




Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni